Secţiuni » Secţiuni speciale
Asigurări pentru avocaţiCariere juridiceCărţi juridiceConferinţe juridiceDezbateri juridiceEvenimente juridiceGrile juridiceLawyers WeekProfesionişti
BarouriInternaţionalJurisprudenţă inedită CITRLegal DaysLifeNotariatReviste juridiceSistemul judiciarUniversitaria
Sistemul judiciar
Official partners: Consiliul Superior al Magistraturii, Ministerul Public şi Direcţia Naţională Anticorupţie
JURIDICE
PLATINUM+ PLATINUM Signature     

PLATINUM ACADEMIC
GOLD                       

VIDEO STANDARD
BASIC

CSM. Situaţia dosarelor mai vechi de 10 ani aflate pe rolul instanţelor judecătoreşti
25.01.2016 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust

Consiliul Superior al Magistraturii a dat publicității vineri, 22 ianuarie 2016, un comunicat referitor la situaţia dosarelor mai vechi de 10 ani aflate pe rolul instanţelor judecătoreşti.

Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii a aprobat, în cadrul şedinţei din data de 21 ianuarie 2016, Raportul Inspecţiei Judiciare privind rezultatul activităţii de monitorizare a dosarelor mai vechi de 10 ani, aflate pe rolul instanţelor judecătoreşti în semestrul I al anului 2015.

Din datele statistice cuprinse în raport reiese că, la nivel naţional, numărul dosarelor mai vechi de 10 ani aflate pe rolul instanţelor judecătoreşti în semestrele I şi II ale anului 2014 şi în semestrul I al anului 2015 este constant – 225, 221, respectiv 225 cauze, dintre care, în semestrul I 2015: 192 dosare cu o vechime între 10 – 15 ani, 29 cu o vechime între 15 – 20 de ani şi 4 cu o vechime de peste 20 de ani.

În viziunea Secţiei pentru judecători, o durată excesivă a procedurii judiciare poate aduce atingere dreptului la un proces echitabil al părţilor, așadar cauzele trebuie să beneficieze de atenţia sporită a judecătorilor prin acordarea unor termene scurte şi dispunerea tuturor măsurilor procedurale care să contribuie la accelerarea judecăţii.

Inspecția Judiciară s-a preocupat, începând cu anul 2012, de monitorizarea dosarelor care înregistrează, în sistemul judiciar, o vechime mai mare de 10 ani. Această activitate are în vedere respectarea dispoziţiilor legale privind soluţionarea cu celeritate a cauzelor în scopul creşterii gradului de responsabilizare a judecătorilor.

:: Raportul Inspecţiei Judiciare


Aflaţi mai mult despre , , , , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill JURIDICE gratuit pentru studenţi

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi [Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET]
Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.