Secţiuni » Sistemul judiciar
Sistemul judiciar
Alegeri CSMActivitate parchete

CSM. Situaţia dosarelor mai vechi de 10 ani aflate pe rolul instanţelor judecătoreşti
25.01.2016 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Sistemul judiciar
JURIDICE - In Law We Trust

Consiliul Superior al Magistraturii a dat publicității vineri, 22 ianuarie 2016, un comunicat referitor la situaţia dosarelor mai vechi de 10 ani aflate pe rolul instanţelor judecătoreşti.

Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii a aprobat, în cadrul şedinţei din data de 21 ianuarie 2016, Raportul Inspecţiei Judiciare privind rezultatul activităţii de monitorizare a dosarelor mai vechi de 10 ani, aflate pe rolul instanţelor judecătoreşti în semestrul I al anului 2015.

Din datele statistice cuprinse în raport reiese că, la nivel naţional, numărul dosarelor mai vechi de 10 ani aflate pe rolul instanţelor judecătoreşti în semestrele I şi II ale anului 2014 şi în semestrul I al anului 2015 este constant – 225, 221, respectiv 225 cauze, dintre care, în semestrul I 2015: 192 dosare cu o vechime între 10 – 15 ani, 29 cu o vechime între 15 – 20 de ani şi 4 cu o vechime de peste 20 de ani.

În viziunea Secţiei pentru judecători, o durată excesivă a procedurii judiciare poate aduce atingere dreptului la un proces echitabil al părţilor, așadar cauzele trebuie să beneficieze de atenţia sporită a judecătorilor prin acordarea unor termene scurte şi dispunerea tuturor măsurilor procedurale care să contribuie la accelerarea judecăţii.

Inspecția Judiciară s-a preocupat, începând cu anul 2012, de monitorizarea dosarelor care înregistrează, în sistemul judiciar, o vechime mai mare de 10 ani. Această activitate are în vedere respectarea dispoziţiilor legale privind soluţionarea cu celeritate a cauzelor în scopul creşterii gradului de responsabilizare a judecătorilor.

:: Raportul Inspecţiei Judiciare

Cuvinte cheie: , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti









Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti