Secţiuni » Sistemul judiciar
Sistemul judiciar

CSM. Situaţia dosarelor mai vechi de 10 ani aflate pe rolul instanţelor judecătoreşti


25 ianuarie 2016 | JURIDICE.ro

UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro

Consiliul Superior al Magistraturii a dat publicității vineri, 22 ianuarie 2016, un comunicat referitor la situaţia dosarelor mai vechi de 10 ani aflate pe rolul instanţelor judecătoreşti.

Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii a aprobat, în cadrul şedinţei din data de 21 ianuarie 2016, Raportul Inspecţiei Judiciare privind rezultatul activităţii de monitorizare a dosarelor mai vechi de 10 ani, aflate pe rolul instanţelor judecătoreşti în semestrul I al anului 2015.

Din datele statistice cuprinse în raport reiese că, la nivel naţional, numărul dosarelor mai vechi de 10 ani aflate pe rolul instanţelor judecătoreşti în semestrele I şi II ale anului 2014 şi în semestrul I al anului 2015 este constant – 225, 221, respectiv 225 cauze, dintre care, în semestrul I 2015: 192 dosare cu o vechime între 10 – 15 ani, 29 cu o vechime între 15 – 20 de ani şi 4 cu o vechime de peste 20 de ani.

În viziunea Secţiei pentru judecători, o durată excesivă a procedurii judiciare poate aduce atingere dreptului la un proces echitabil al părţilor, așadar cauzele trebuie să beneficieze de atenţia sporită a judecătorilor prin acordarea unor termene scurte şi dispunerea tuturor măsurilor procedurale care să contribuie la accelerarea judecăţii.

Inspecția Judiciară s-a preocupat, începând cu anul 2012, de monitorizarea dosarelor care înregistrează, în sistemul judiciar, o vechime mai mare de 10 ani. Această activitate are în vedere respectarea dispoziţiilor legale privind soluţionarea cu celeritate a cauzelor în scopul creşterii gradului de responsabilizare a judecătorilor.

:: Raportul Inspecţiei Judiciare

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi citi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii