« Flux noutăţi
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateCyberlawDrept comercialEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveDrepturile omuluiData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiMalpraxis medicalProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrepturile omuluiDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
 

DIICOT-Satu Mare. Constituire a unui grup infracţional organizat, evaziune fiscală, spălare de bani, trafic de influență. Trimitere în judecată
25.01.2016 | Georgiana-Camelia LUCIU, Cornelia DĂROI

JURIDICE - In Law We Trust

DIICOT-Satu Mare. Constituire a unui grup infracţional organizat, evaziune fiscală, spălare de bani, trafic de influență. Trimitere în judecată.

La data de 15 ianuarie 2016 procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Biroul Teritorial Satu Mare au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor B. M. V., F. V., T. P., D. C. G., B. G., I. L., C. G. V., G. L. N., S. A. S., M. I., GAMA&GAMA nr.1 SRL, GAMA&GAMA DISTRIBUTION SRL, TUR SOMEȘ CONSTRUCT SRL, pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, evaziune fiscală, spălare de bani şi trafic de influență.

Prin actul de sesizare s-a reţinut că începând cu anul 2013 inculpaţii B. M. V., în calitate de reprezentant al societăților comerciale GAMA&GAMA nr. 1 SRL și GAMA&GAMA DISTRIBUTION SRL, împreună cu F. V., D. C. G., T. P. și B. G. au iniţiat și constituit un grup infracţional organizat şi au acţionat în cadrul acestuia într-un mod coordonat pentru săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală şi spălare de bani. Ulterior, la grupul infracțional organizat au aderat inculpaţii I. L. și M. I., suspectul S. I., în calitate de reprezentant al ROMFRESOIL HOLDING SRL, și inculpatul C. G. V., în calitate de reprezentant al TUR SOMEȘ CONSTRUCT SRL.
Activitatea infracțională a grupului a fost sprijinită de către inculpatul G. L. N., inspector superior în cadrul ANAF – Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice Cluj Napoca – Serviciul de Control Intern.
În urma probelor administrate în cauză a rezultat că grupul infracţional constituit de către inculpaţii sus menţionaţi a avut o structură determinată, roluri prestabilite pentru membrii săi, constatându-se că aceştia au acţionat într-un mod coordonat pentru realizarea obiectivelor urmărite.
În concret, mecanismul de producere a prejudiciului creat bugetului general consolidat din punctul de vedere al TVA, constă în aceea că:
Inculpatul B. M. V., în calitate de reprezentant al societăților comerciale GAMA&GAMA nr. 1 SRL și GAMA&GAMA DISTRIBUTION SRL, în perioada martie 2013 – decembrie 2014, a simulat operațiuni de achiție internă prin intermediul unor societăți comerciale cu comportament specific societăților comerciale de tip „conductă” sau „fantomă”, societăți controlate de inculpatul F. V., direct sau prin intermediul inculpaților D. C. G. și T. P., ultimul în calitate de administrator de drept, și de inculpatul I. L. Aceste operațiuni de achiziție internă erau urmate de înregistrarea unor operațiuni de livrare intracomunitară către o societate comercială cu comportament de tip „conductă” din Ungaria, controlată de membrii grupului prin intermediul inculpatului B. G. Stocul scriptic acumulat artificial de societatea din Ungaria era ulterior descărcat prin simularea unor livrări intracomunitare către societăți comerciale cu comportament tip „fantomă” din România, societăți controlate de inculpații F. V., I. L. și M. I.
Unicul scop al grupului a fost obținerea unor beneficii fiscale în urma derulării operațiunilor de achiziție internă urmate de vânzarea acestora intracomunitar. Astfel, în urma operațiunilor de achiziție internă societățile comerciale GAMA&GAMA nr. 1 SRL și GAMA&GAMA DISTRIBUTION SRL au înregistrat un TVA deductibil, TVA aferent valorii facturate. Simularea livrărilor intracomunitare, scutite de TVA, au permis compensarea TVA-ului deductibil înregistrat în urma operațiunilor fictive cu TVA-ul colectat în urma operațiunilor comerciale reale ale celor două societăți. Prejudiciul reținul în sarcina GAMA&GAMA nr. 1 SRL este de 6.803.456 lei, iar prejudiciul reținut în sarcina GAMA&GAMA DISTRIBUTION SRL este de 746.920,8 lei, reprezetând TVA-ul dedus nejustificat în urma operațiunilor de achiziție internă.
În concret, mecanismul de spălare a banilor a constat în aceea că:
Sumele de bani provenite din săvârșirea infracțiunii de evaziune fiscală au fost virate prin intermediul societăților comerciale cliente (situate în aval pe lanțul tranzacțional) ale GAMA&GAMA nr. 1 SRL în conturile societăților comerciale de tip „conductă” furnizoarea (situate în amonte pe lanțul tranzacțional) ale acestei societăți. Sumele de bani, pentru ascunderea originii ilicite a acestora, au fost depuse în conturile societăților comerciale din aval cu justificarea falsă de ”creditare firmă”, de către membrii grupului care au reprezentant aceste societăți, și retrase ulterior din conturile societăților comerciale din amonte cu justificare „restituire creditare firmă”, de către membrii grupului care au reprezentant aceste societăți. Operațiunea de restituire creditare este justificată prin operațiuni fictive de creditare anterioară, operațiuni în numerar (înregistrate doar prin contul casa), care au justificat decontarea operațiunilor fictive de achiziție de la societățile cu comportament tip „fantomă”, decontări doar pe bază de chitanță fiscală.
Din decembrie 2014 inculpatul S. I. a aderat la grupul infracțional organizat. Acesta, în calitate reprezentant al ROMFRESHOIL HOLDING SRL, în perioada decembrie 2014 – mai 2015 a înregistrat operațiuni de achiziție prin intermediul unei societăți cu comportament tip „conductă” controlată de inculpatul F. V., direct sau prin intermediul inculpaților D. C. G. și T. P. Operațiunile de achiziție internă erau urmate de simularea unor operațiuni de livrare intracomunitară către o societate cu comportament tip „conductă” din Slovacia. Prejudiciul reținut în sarcina ROMFRESHOIL HOLDING SRL este de 1.239.598 lei, reprezetând TVA-ul dedus nejustificat în urma operațiunilor de achiziție internă. (n. n. față de S. I. și ROMFRESHOIL HOLDING SRL urmează a se disjunge cauză în vederea exercitării dreptului la apărare).
Sumele de bani provenite din săvârșirea infracțiunii de evaziune fiscală au fost virate în conturile societății comerciale cu comportament tip „conductă” de unde au fost retrași cu justificare „restituire creditare firmă”, de către membrii grupului care au reprezentant aceste societăți. Operațiunea de restituire creditare este justificată prin operațiuni fictive de creditare anterioară, operațiuni în numerar (înregistrate doar prin contul casa), care au justificat decontarea operațiunilor fictive de achiziție de la societățile cu comportament tip „fantomă”, decontări doar pe bază de chitanță fiscală.
Activitatea infracțională de spălare a banilor a fost facilitată de către inculpatul S. A. S., în calitate de funcționar bancar, prin comunicarea în timp real (telefonic) a datelor privind tranzacțiile financiare către membrii ai grupului care nu erau îndreptățiți să obțină astfel de informații, membrii grupului evitând în acest fel blocarea unor sume de bani în contul societății printr-o eventuală instituire a unei măsurii asiguratorii, societatea fiind în atenția organelor fiscale.
Din martie 2015 inculpatul C. G. V. a aderat la grupul infracțional organizat. Acesta, în calitate reprezentant al TUR SOMEȘ CONSTRUCT SRL, în perioada februarie-martie 2015, a înregistrat operațiuni de achiziție prin intermediul unei societăți cu comportament tip „conductă” controlată de inculpatul F. V., direct sau prin intermediul inculpaților D. C. G. și T. P. Prejudiciul reținut în sarcina TUR SOMEȘ CONSTRUCT SRL este de 87.864 lei, reprezetând TVA-ul dedus nejustificat în urma operațiunilor de achiziție internă.
Activitatea infracțională a grupului a fost sprijinită de către inculpatul G. L. N., inspector superior în cadrul ANAF – Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice Cluj Napoca – Serviciul de Control Intern. În sarcina acestuia se reține săvârșirea infracțiunii de trafic de influență, prin promisiunea oferită inculpatului C. G. V. în determinarea funcționarilor din cadrul AJFP Satu Mare pentru punerea în executare a unei sentințe judecătorești (activitatea conformă atribuțiilor de serviciu ale funcționarilor publici). În schimbul activității sale inculpatul G. L. N. a beneficiar de promisiune executării unor lucrări de amenajare a unui șant și de executarea efectivă a acestor lucrări.
Grupul infracțional organizat a obținut controlul asupra mai multor societăți din România (prin înființare sau cesiune) și din spațiul intracomunitar (Ungaria și Slovacia). Aceste societăți au fost înființate sau cesionate către membrii grupului care avea rolul de a le „gestiona” pentru a crea aparența de realitate a operațiunilor de livrare internă către societățile beneficiare ale circuitului evazionist. Aceste societăți au avut rolul de societăți de tip „conductă”. Societatea de tip „conductă” are rolul de a se prezenta ca un „partener serios” în relația cu beneficiarul.
După utilizarea lor în cadrul circuitului evazionist în rol de societăți „conductă”, aceste societăți au fost cedate ulterior de către membrii grupului unor cetățeni din Ucraina, persoane greu de localizat și care, după preluarea formală a părților sociale, au rupt orice contact cu activitatea societății. După cedarea părților sociale aceste societăți au fost folosite în cadrul circuitului evazionist ca societăți de tip „fantomă”, societăți care sub aspect fiscal urmau un comportament atipic, de natură a conduce la ideea reținerii unei fraude în sarcina acestora.
Relația din societatea de tip „conductă” și relația de tip „fantomă” se prezintă astfel:
Societatea de tip „conductă” este administrată în drept și în fapt de membrii grupului, aceștia prezentându-se ca reprezentanți inclusiv în fața organelor fiscale. Această societate înregistrează atât operațiunile de achiziție, cât și cele de livrare și se prezintă ca un contribuabil „serios”, cu precizarea că, prin practicarea unui adaos comercial foarte mic, își diminuează obligațiile de plată către bugetul de stat. Pentru a asigura aparența unei funcționări efective pe piață, aceste societăți încheie contracte de închiriere pentru diverse spații cu destinația de birouri sau puncte de lucru, dar aceste spații nu sunt luate în folosință efectivă. Aceste societăți își schimbă periodic sediul social, inclusiv în alt județ, cu consecința radierii societății din evidențele ORC ale unui județ și reînmatricularea în alt județ, cu scopul îngreunării controalelor organelor fiscale.
După folosirea acestor societăți pentru o anumită perioadă de timp (câteva luni, maxim un an), acestea sunt cedate formal unor cetățeni din Ucraina, costurile de transcriere fiind asigurate de membrii grupului. După preluarea părților sociale, cetățenii din Ucraina pierd orice contact cu societatea, controlul asupra acesteia fiind exercitat clandestin tot de membrii grupului. După momentul cedării societăților către cetățenii din Ucraina, acestea sunt retrogradate la statului de societate de tip „fantomă”, societate care nu mai păstrează o evidență contabilă și care în urma activităților evazioniste acumulează artificial obligațiile de plată către bugetul de stat, obligații care în lipsa operațiunilor artificiale ar fi revenit beneficiarilor circuitului evazionist.
Prin intermediul societăților mai sus menționate, societățile comerciale beneficiare ale circuitului evazionist au înregistrat operațiuni de achiziții fictive de bunuri, operațiuni în urma cărora au înregistrat un TVA deductibil.
Ulterior, aceste operațiuni de achiziție internă erau urmate de livrări intracomunitare către societăți din Ungaria și Slovacia, controlate de membrii ai grupului aflați în relații de „subordonare” față de administratorii societăților beneficiare. Pentru a crea aparența de realitate a operațiunilor de livrare intracomunitară, reprezentanții firmelor din spațiul intracomunitar asigurau și aparența de realitate a transporturilor de mărfuri din România în spațiul intracomunitar. După realizarea operațiunii de livrare intracomunitară, societățile din Ungaria și Slovacia, la rândul lor au înregistrat operațiuni de re-livrare a acestor mărfuri în România, către societăți de tip „fantomă”, altele decât cele care au realizat livrarea anterior, societăți controlate tot de membrii grupului, cu scopul de a prezenta societățile din spațiul intracomunitar ca parteneri serioși ai societăților beneficiare din România, pentru a nu crea suspiciuni de fraudă.
În urma acestor operațiuni comerciale de tip evazionist, membrii grupului au asigurat fluxul sumelor de bani prin conturile societăților cu scopul principal al ascunderii originii ilicite a acestora și cu scopul subsidiar de a întări aparența de realitate a operațiunilor comerciale. (schiță anexa 2 la prezentul rechizitoriu).
Astfel, societatea de tip „conductă” situată în lanțul tranzacționat în amonte față de societatea beneficiară a circuitului evazionist, societatea în contul bancar al căreia ajungeau banii virați de societatea beneficiară, asigura retragerea acestor sume, cu justificarea retragere creditare firmă. Aparența de realitate a acestei justificări era asigurată prin aceea că membrii grupului care efectuau operațiunea de retragere, anterior au creditat fictiv prin operațiuni în numerar societatea, sume de bani care, pe baza unor chitanțe întocmite fictiv în numele cetățenilor din Ucraina, ar fi ajuns la societățile de tip „fantomă” pentru decontarea unor mărfuri, mărfuri care faptic nu au existat în gestiunea acestora.
În paralel erau depuse sumele de bani provenite din activitatea evazionistă în conturile societăților de tip „fantomă” care erau situate în lanțul tranzacțional în aval față de beneficiarul circuitului evazionist (societățile care realizau achiziția intracomunitară de la societățile de tip „conductă” din spațiul intracomunitar). Aceste sume erau depuse cu justificarea creditare societate, membrii grupului care efectuat creditarea nedepunând ulterior nici o diligență pentru recuperarea acestor sume. Prin această operațiune sumele de bani ajungeau din nou în contul societății beneficiare, prin ascunderea originii ilicite a acestora.

În cauză au fost instituite măsuri asiguratorii.

Dosarul a fost înaintat, spre competentă soluţionare, Tribunalului Satu Mare.

Faptele inculpaţilor sunt analizate prin raportare la dispoziţiile art. 66 Cod procedură penală, referitoare la prezumţia de nevinovăţie.

:: sursa: www.diicot.ro

Georgiana-Camelia Luciu
Cornelia Dăroi

PLATINUM+
PLATINUM Signature       

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                                

VIDEO STANDARD
Aflaţi mai mult despre , , , , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
 Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lex Discipulo Laus

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.