Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

PJ Iași. Tăiere fără drept de arbori, furt de material lemnos, fals material în înscrisuri oficiale, uz de fals. Arest preventiv, control judiciar
25.01.2016 | Georgiana-Camelia LUCIU, Cornelia DĂROI

Secţiuni: Comunicate parchete, Drept penal
JURIDICE - In Law We Trust

PJ Iași. Tăiere fără drept de arbori, furt de material lemnos, fals material în înscrisuri oficiale, uz de fals. Arest preventiv, control judiciar.

În continuarea cercetărilor în cauza penală având ca obiect infracțiuni de tăiere fără drept de arbori şi furt de material lemnos, procurori ai Parchetului de pe lângă Judecătoria Iaşi au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de inculpaţii V. C., O. I., O. I., G. N. V., C. C.şi L. M., sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de tăiere fără drept, furt de arbori, complicitate la tăiere fără drept și furt de arbori, instigare la fals material în înscrisuri oficiale și uz de fals.

Cei şase inculpaţi, aflaţi în stare de reţinere, au fost prezentaţi judecătorului de drepturi şi libertăţi din cadrul Judecătoriei Iaşi cu propunere de arestare preventivă, care a dispus luarea măsurii controlului judiciar faţă de aceştia. În urma contestaţiei depuse de către procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Iaşi, a fost dispusă luarea măsurii arestului preventiv faţă de inculpaţii V. C. şi L. M., iar faţă de inculpaţii O. I., O. I., G. N. V., C. C. a fost menţinută măsura controlului judiciar.

Din probatoriul administrat în cauză până la acest moment al urmăririi penale a rezultat faptul că, începând din anul 2013 până în prezent, inculpații, în diferite forme de participație, în mod constant, au efectuat acțiuni de tăiere ilegală şi sustragere masivă de arbori din pădurea particulară Vadu Vejei, comuna Țibana, județul Iași, fiind vizată o suprafață de 279,37 ha pădure pentru care nu a fost organizată permanent nicio structură de pază silvică.
Inculpații au efectuat, de asemenea, acţiuni de transport al materialului lemnos, depozitare, prelucrare și valorificare, folosind inclusiv documente false de achiziție și transport.

Cu ocazia efectuării percheziţiilor din data de 15 ianuarie 2016 la 11 adrese de pe raza comunelor Țibana și Mădârjac, județul Iași, au fost ridicate: 125,297 mc material lemnos în valoare de 43534,75 lei, precum și diferite obiecte și instalații de tăiere, debitare material lemnos, documente de însoțire, documente de achiziții bunuri, precum și sume de bani (în jur de 17.100 lei și 3.910 euro). În cauză a fost indisponibilizat și o autoturism marca Iveco.

La perchezițiile anterioare efectuate în cauză au fost ridicate 83,426 mc material lemnos fără documente de proveniență, în valoare de 12.289,97 lei.

La o primă estimare a prejudiciului pentru acte materiale constatate rezultă o valoare a prejudiciului de 102,16 ori prețul mediu al unui metru cub calculat conform Legii nr. 4/2015, la 115 lei/mc.

Se adaugă valoarea materialului lemnos identificat la cele două percheziții efectuate în cauză, pentru care urmează a se stabili proveniența și valoarea pe picior, calculul făcut în procesele verbale de constatare având în vedere valoarea materialului lemnos în forma în care a fost găsit, respectiv la cubare.

De asemenea, urmează a fi efectuat un inventar al suprafeței de pădure în vederea efectuării unui calcul volumetric și valoric al pagubelor produse pădurii după diametrul la cioată, de către organele abilitate în acest sens, putându-se estima o valoare foarte mare a prejudiciului total, având în vedere imaginile de ansamblu surprinse de la înălțime.

Punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate în nicio situaţie să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

:: sursa: www.mpublic.ro

Georgiana-Camelia Luciu
Cornelia Dăroi

Cuvinte cheie: , , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti