Secţiuni » Arii de practică » Business » Fiscalitate
Fiscalitate
DezbateriCărţiProfesionişti

CJUE. Cauza Les Jardins de Jouvence. C-335/14. Scutirea prestărilor de servicii direct legate de ajutorul social și de securitatea socială, furnizate de organisme de drept public sau de alte organisme recunoscute ca având un caracter social


25 ianuarie 2016 | JURIDICE.ro
Secţiuni: CJUE, Dreptul Uniunii Europene, Fiscalitate
JURIDICE - In Law We Trust
UNBR Caut avocat
Evenimente juridice

C-335/14 – Les Jardins de Jouvence: Trimitere preliminară – Fiscalitate – Taxa pe valoarea adăugată – A șasea directivă TVA – Articolul 13 secțiunea A alineatul (1) litera g) – Scutirea prestărilor de servicii direct legate de ajutorul social și de securitatea socială, furnizate de organisme de drept public sau de alte organisme recunoscute ca având un caracter social – Noțiunea de prestări de servicii și livrări de bunuri direct legate de ajutorul social și de securitatea socială – Organisme recunoscute ca având un caracter social – Reședință cu servicii

Această cerere a fost formulată de Curtea de Apel din Mons, Belgia, în cadrul unui litigiu între Les Jardins de Jouvence SCRL, societate cooperativă de drept belgian, pe de o parte, și statul belgian, pe de altă parte, în legătură cu refuzul opus acestei societăți cu privire la deducerea taxei pe valoarea adăugată (TVA) achitată în amonte, în cadrul lucrărilor imobiliare pe care le‑a realizat în vederea exploatării unei reședințe cu servicii. Prin intermediul întrebărilor formulate, instanța de trimitere a solicitat, în esență, să se stabilească dacă articolul 13 secțiunea A alineatul (1) litera g) din a șasea directivă 77/388/CEE a Consiliului din 17 mai 1977 privind armonizarea legislațiilor statelor membre referitoare la impozitele pe cifra de afaceri – sistemul comun al taxei pe valoarea adăugată: baza unitară de evaluare, trebuie interpretat în sensul că prestațiile furnizate de o reședință cu servicii, precum cea din litigiul principal, care nu beneficiază de nicio subvenție sau de o altă formă de avantaj sau de participare financiară din partea autorităților publice, care sunt efectuate în scop lucrativ și care constau în punerea la dispoziția persoanelor cu vârsta de cel puțin 60 de ani a unor locuințe private care le permit să trăiască în deplină independență, precum și în furnizarea de servicii facultative cu titlu oneros, accesibile și altor persoane decât locatarilor, intră sub incidența scutirii menționate în această dispoziție.

În această hotărâre, Curtea a considerat că articolul 13 secțiunea A alineatul (1) litera g) din a șasea directivă 77/388/CEE trebuie interpretat în sensul că, printre prestațiile furnizate de o reședință cu servicii, precum cea din litigiul principal, al cărei caracter social trebuie apreciat de instanța de trimitere având în vedere, printre altele, elementele menționate în prezenta hotărâre, cele care constau în punerea la dispoziție a unor locuințe adaptate unor persoane în vârstă pot beneficia de scutirea prevăzută la această dispoziție.

Celelalte prestații furnizate de această reședință cu servicii pot, de asemenea, să beneficieze de respectiva scutire, cu condiția, printre altele, ca prestațiile pe care reședințele cu servicii sunt obligate să le ofere, în aplicarea reglementării naționale pertinente, să urmărească să asigure asistență persoanelor în vârstă, precum și să le ofere îngrijire și să corespundă celor pe care și căminele de bătrâni sunt obligate să le ofere, în conformitate cu reglementarea națională în cauză. Este indiferent, în această privință, că exploatarea unei reședințe cu servicii, precum cea din litigiul principal, beneficiază sau nu beneficiază de subvenții sau de orice altă formă de avantaj sau de participare financiară din partea autorităților publice.

Cuvinte cheie: , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice


Servicii JURIDICE.ro
Cont profesional
JURIDICE Comunicare
JURIDICE pentru studenti









Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
Privacy
Politica
Utilizare
Publicare
Despre noi
Secţiuni
Servicii
Contact
© 2003-2023 J JURIDICE.ro