Secţiuni » Arii de practică » Protective » Dreptul muncii
Dreptul muncii
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

CJUE. Comisia vs. Cipru. C-515/14. Neîndeplinirea obligațiilor de către un stat membru. Prestații pentru limită de vârstă
25.01.2016 | JURIDICE.ro

Secţiuni: CJUE, Dreptul muncii, Dreptul Uniunii Europene
JURIDICE - In Law We Trust

C-515/14 – Comisia/Cipru: Neîndeplinirea obligațiilor de către un stat membru – Libera circulație a persoanelor – Lucrători – Articolele 45 TFUE și 48 TFUE – Prestații pentru limită de vârstă – Diferență de tratament pe motive de vârstă – Funcționari ai unui stat membru în vârstă de până la 45 de ani care părăsesc acest stat membru pentru a exercita o activitate profesională într‑un alt stat membru sau în cadrul unei instituții a Uniunii Europene.

Comisia Europeană a solicitat CJUE să constate că, în măsura în care, în aplicarea articolului 27 alineatul (1) din Legea nr. 97 (I)/1997 privind pensiile, un funcționar în vârstă de până la 45 de ani, care demisionează din postul său în funcția publică cipriotă pentru a exercita o activitate profesională într‑un alt stat membru decât Republica Cipru sau funcții în cadrul unei instituții a Uniunii sau al unei alte organizații internaționale, percepe numai o sumă forfetară și își pierde drepturile viitoare la pensie, în timp ce un funcționar care continuă să exercite o activitate profesională în Cipru sau care își părăsește locul de muncă în funcția publică din acest stat membru, pentru a exercita anumite funcții publice în același stat membru sau care este recrutat de un organism de drept public cipriot, își păstrează aceste drepturi, această dispoziție dezavantajează lucrătorii migranți în raport cu cei care își exercită activitatea profesională numai în Cipru. Comisia Europeană a aratat că adoptarea Legii nr. 113 (I)/2011 nu are efecte asupra faptului că respectivul articol 27 alineatul (1) continuă să se aplice funcționarilor intrați în funcție anterior datei de 1 octombrie 2011, data intrării în vigoare a acestei legi.

În această hotărâre, Curtea a statuat că neabrogând, cu efect retroactiv începând de la 1 mai 2004, condiția de vârstă care figurează la articolul 27 din Legea nr. 97 (Ι)/1997, care descurajează lucrătorii să își părăsească statul lor membru de origine pentru a exercita o activitate profesională într‑un alt stat membru sau în cadrul unei instituții a Uniunii sau al unei alte organizații internaționale și care are ca efect stabilirea unei inegalități de tratament între lucrătorii migranți, inclusiv cei care lucrează în instituțiile Uniunii Europene sau în cadrul unei alte organizații internaționale, pe de o parte, și funcționarii care și‑au exercitat activitatea în Cipru, pe de altă parte, Republica Cipru nu și‑a îndeplinit obligațiile care îi revin în temeiul articolelor 45 TFUE și 48 TFUE, precum și al articolului 4 alineatul (3) TUE.

Cuvinte cheie: , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti