Secţiuni » Flux noutăţi
Flux noutăţi
Comunicate profesioniştiEvenimenteRecrutareBarouriExecutoriNotariatSistemul judiciarJURIDICE NEXT

Serviciul de Probațiune Timiș s-a alăturat protestului spontan manifestat de Serviciul de Probațiune București
24.01.2016 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Content
JURIDICE - In Law We Trust

Serviciul de Probațiune Timiș a dat publicității vineri, 22 ianuarie 2016, următorul comunicat:

Serviciul de Probațiune Timiș, s-a alăturat, în data de 20 ianuarie 2016, ora 12:00, protestului spontan manifestat de colegii din Serviciul de Probațiune București, așa cum au făcut majoritatea serviciilor de probațiune din țară și a continuat protestul pe durata zilei de 21 ianuarie 2016 și pe durata zilei de astăzi, 22 ianuarie 2016, cu asigurarea a 1/3 din activitate.

Protestul va fi continuat până la rezolvarea problemelor cu care se confruntă serviciile de probațiune de la nivelul întregii țări.

Serviciul de Probațiune Timiș lucrează în acest moment cu peste 1600 de persoane condamnate, aflate în libertate, supravegherea lor fiind asigurată de 10 de consilieri de probațiune aflați în activitate (o încărcătură de peste 160 de cazuri de supraveghere/consilier de probațiune, raportat la media europeana de 25 cazuri de supraveghere/consilier de probațiune). Activitatea de supraveghere a acestor persoane este deosebit de complexă, incluzând punerea în executare a unor obligații precum munca în folosul comunității, desfășurarea de programe de reintegrare socială, includerea acestora în cursuri de școlarizare sau calificare profesională, supunerea la măsuri de control tratament și îngrijire medicală, etc. La aceasta se adaugă activitatea de întocmire a referatelor și rapoartelor de evaluare solicitate de instanțele de judecată și organele judiciare, pe durata procesului penal sau pe durata supravegherii și multe alte activități specifice.

Protestul are menirea să atragă atenția conducerii Ministerului de Justiție asupra volumul ridicat de muncă (generat de intrarea în vigoare a noilor coduri penale), a condițiilor deficitare în care ne desfășurăm activitatea (insuficiența personalului, a mijloacelor logistice, a bazei materiale, precum și a reglementărilor legale – regulament de aplicare a Legii nr. 252/2013, Statutul personalului de probațiune), precum și a salarizării și drepturilor personalului de probațiune, care nu au fost corelate cu rolul, complexitatea și riscurile activității de probațiune, reglementată prin Noile Coduri penale.

Problemele cu care sistemul de probațiune din România se confruntă au fost aduse la cunoștința Ministerului Justiției, în mod repetat, în ultimii doi ani, însă ele nu s-au constituit niciodată într-o prioritate reală pentru minister. La problemele noastre am primit doar declarații formale de susținere. Niciun demers nu s-a finalizat. Aceasta în condițiile în care permanent mesajul factorilor de decizie este acela ca sunt preocupați de asigurarea siguranței cetățenilor.

În susținerea celor afirmate, menționăm Memorandumul pentru adoptarea măsurilor necesare în vederea pregătirii intrării în vigoare a Noului Cod penal, care a fost asumat de Guvern în anul 2013, cu un calendar al măsurilor care trebuiau luate în următorii 3 ani. Cu privire la Serviciul de Probațiune Timiș, se asuma angajarea de personal, eșalonat, astfel ca, la finalul anului 2016, serviciul să aibă 35 de persoane angajate. Deși Noul Cod penal este în vigoare din februarie 2014 (în curând se împlinesc 2 ani), niciun post de consilier de probațiune nu a fost alocat serviciului nostru, așa cum nu au fost alocate nici altor servicii din țară (atașăm, pentru documentare anexa).

În acest moment, apreciem că soluțiile amiabile au fost epuizate. Încetarea activității reprezintă singura modalitate prin care putem atrage atenția asupra situației grave în care ne aflăm.

Solicitările noastre sunt:
1. Angajarea urgentă de personal și suplimentarea posturilor în cadrul sistemului de probațiune;
2. Repoziționarea consilierilor de probațiune în cadrul sistemului de justiție, în acord cu rolul pe care îl au în înfăptuirea actului de justiție, cu atribuțiile și sarcinile ce le revin conform legilor penale în vigoare, în complexitatea și importanța muncii lor, precum și cu riscurile la care se expun în activitatea desfășurată;
3. Acordarea drepturilor similare cu ale celorlalte categorii de personal din cadrul sistemului de justiție;
4. Asigurarea efectivă a pazei sediilor, a bunurilor și a personalului de probațiune de către Jandarmeria Română, conform prevederilor legale în vigoare;
5. Asigurarea unor condiții decente de muncă și a resurselor materiale necesare desfășurării activităților zilnice;
6. Demararea unor proceduri de modificare a legislației conexe probațiunii care să conducă la crearea pârghiilor legislative pentru alocarea resurselor la nivelul comunității și intervenția interinstituțională în vederea asigurării protecției publicului și reintegrării sociale a persoanelor care au comis infracțiuni (Legea Asistenței Sociale, Codul Muncii, Legea privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, etc);
7. Adoptarea regulamentelor de aplicare a legislației în materia probațiunii, corelată cu o simplificare a procedurilor de lucru.

Răspunsul Ministerului Justiției la solicitările consilierilor de probațiune, cu ocazia acestui protest, este unul care reflectă lipsa de interes pentru problemele sistemului nostru. Un element care să vină în întâmpinarea cerințelor noastre este acela de a trece pe ordinea de zi, în ședința săptămânală a Guvernului din 25–29 ianuarie 2016, cele două acte normative imperios necesare, Noul statut al personalului de probațiune și Regulamentul de funcționare a Legii nr. 252/2013 privind organizarea și funcționarea sistemului de probațiune).

De asemenea, stabilirea unei întâlniri cât mai urgente între reprezentanții serviciilor de probațiune și ministrul de justiției, doamna Raluca Prună, până la ședința de Guvern programată pentru săptămâna viitoare, ar fi un pas necesar care ar demonstra declarațiile domniei sale, de prioritate strategică a sistemului de probațiune în strategia ministerială.

Reamintim doamnei ministru că stă în puterea sa emiterea unui ordin ministerial, pentru extinderea schemei de personal, ca soluție viabilă a rezolvării problemei privind volumul exagerat de muncă a consilierilor de probațiune.

În lipsa unor măsuri și decizii concrete, ne menținem forma de protest asumată și reiterăm decizia noastră de a întreprinde toți pașii legali necesari în soluționarea problemelor cu care sistemul de probațiune se confruntă în prezent.

Beneficiarul serviciilor de probațiune este comunitatea în care ne desfășurăm activitatea, iar sprijinirea acestei instituții reprezintă una dintre verigile necesare îndeplinirii scopului pentru care Ministerul Justiției există (buna funcţionare a sistemului judiciar, asigurarea condiţiilor înfăptuirii justiţiei ca serviciu public, apărarea ordinii de drept şi a drepturilor şi libertăţilor cetăţeneşti – art. 2 din Hotărârea nr. 652/2009 privind organizarea și funcționare Ministerului Justiției).

Pentru mai multe informații, poate fi contactat șeful serviciului de probațiune, doamna Drăgotoiu Mariana, telefon 0723217769.”

:: Memorandum

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti