Secţiuni » Selected
Selected Top Legal
CorporatePlatinum members
PLATINUM+ PLATINUM Signature     

PLATINUM ACADEMIC
GOLD                       

VIDEO STANDARD
BASIC

Raportul GRECO privind România
25.01.2016 | JURIDICE.ro

În cadrul reuniunii plenare din perioada 30 noiembrie – 4 decembrie 2015, Grupul Statelor împotriva Corupției (GRECO) a adoptat Raportul de evaluare privind România, potrivit unui comunicat al Ministerului Justiției, dat publicității vineri, 22 ianuarie 2016.

Reuniunea a avut loc la Strasbourg, iar tema acestei runde a fost ”Prevenirea corupției în rândul membrilor Parlamentului, judecătorilor și procurorilor.

Criteriile de evaluare avute în vedere au fost:
– principii etice și reguli de conduită;
– conflictul de interese;
– interzicerea sau restrângerea dreptului de a desfășura anumite activități;
– declararea averilor, veniturilor, obligațiilor și intereselor;
– respectarea regulilor cu privire la conflictul de interese;
– cunoașterea normelor de integritate.

Ministerul Justiției apreciază că acest raport conturează în mod obiectiv și echilibrat stadiul măsurilor de promovare a integrității în exercitarea demnităților publice.

Recomandările făcute în cuprinsul raportului, în privința activității Parlamentului României, vizează creșterea gradului de transparență și acces al cetățeanului la informații referitoare la activitatea legislativă, transparentizarea activităților de lobby, adoptarea și aplicarea eficientă a unui cod etic al parlamentarului, consolidarea sistemului de restricții cu privire la cadouri, ospitalitate, favoruri și alte beneficii pentru parlamentari.

În raport este surprinsă, de altfel, și necesitatea clarificării regimului conflictului de interese și al incompatibilităților, solicitându-se ANI să manifeste un rol proactiv, în gestionarea ex oficio a cazurilor privind membrii Parlamentului.

În privința sistemului judiciar, raportul evidențiază regimul strict de incompatibilități și restricții specifice profesiei de magistrat și formulează recomandări vizând implicarea activă a Consiliului Superior al Magistraturii și a Inspecției Judiciare în promovarea integrității și creșterea gradului de cunoaștere și aplicare a standardelor de integritate și etică.

Reflectarea recomandărilor formulate de către GRECO va fi realizată de către Ministerul Justiției, în cooperare cu Parlamentul României și CSM, în cadrul viitoarei Strategii Naționale Anticorupție (SNA) 2016 -2020, aflată în curs de elaborare.

:: Raport runda a patra de evaluare
:: GRECO
:: Ultimul raport GRECO România


Aflaţi mai mult despre , , , , , , , , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill JURIDICE gratuit pentru studenţi

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi [Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET]


Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.