« Secţiuni « Arii de practică « BusinessProtectiveLitigation
Procedură civilă
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti
 

ICCJ. Criticile privind cauza acțiunii nu pot constitui motiv de revizuire
26.01.2016 | Corina CIOROABĂ

JURIDICE - In Law We Trust ZRVP

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât că motivul de revizuire prevăzut de art. 322 pct. 2 C. proc. civ. (art. 509 pct. 1 NCPC), potrivit căruia se poate cere revizuirea unei hotărâri definitive dacă instanţa nu s-a pronunţat asupra unei cereri, dacă s-a pronunţat asupra unei cereri care nu a fost formulată sau dacă a acordat mai mult decât s-a cerut, priveşte numai obiectul acţiunii nu şi cauza ei, instanţa neputând pune în discuție pe calea revizuirii temeiurile de drept invocate de pârâţi în apărarea formulată în litigiul  soluţionat prin decizia a cărei revizuire se solicită. Astfel, dacă, în ceea ce priveşte depăşirea limitelor învestirii instanţei, o hotărâre judecătorească definitivă poate fi retractată în condiţiile art. 322 pct. 2 C. proc. civ., criticile privind cauza acţiunii, respectiv, aplicarea greşită a normelor legale incidente în cauză, nu pot fi primite şi analizate pe calea extraordinară a cererii de revizuire, întrucât dacă s-ar proceda astfel pe calea revizuirii, de fapt, s-ar permite declararea recursului la recurs, ceea ce este inadmisibil. (Decizia nr. 1672 din 18 iunie 2015 pronunţată de Secția I civilă a Înaltei Curți de Casaţie şi Justiţie având ca obiect revizuire)

Corina Cioroabă

 
Secţiuni: Jurisprudența ÎCCJ, Procedură civilă, Selected | Toate secţiunile
Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus
Gratuit pentru studenţi
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill
Concurs eseuri ZRVP

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD