Secţiuni » Interviuri
Interviuri
Women in Law

Georgiana Muzechearu: Imaginea este importantă în toate domeniile, însă cu precădere în domeniul juridic
26.01.2016 | Alin TODIRICĂ

Secţiuni: Interviuri, Selected, UNIVERSITARIA
JURIDICE - In Law We Trust

De la malul mării stăm astăzi de vorbă cu Georgiana Muzechearu, absolventă a Facultății de Drept din cadrul Universității „Ovidius” din Constanța. În prezent, Georgiana se pregătește pentru susținerea examenului de admitere în profesia de avocat și a acceptat să răspundă la câteva întrebări pentru #Studentladrept.1964948_10203532123006814_5058921434086641357_n (1)

 Alin Todirică: Bună seara, Georgiana! Mă bucur că ai acceptat să răspunzi la câteva întrebări pentru cititorii JURIDICE.ro. Pentru început, spune-ne, cum te-ai gândit să alegi facultatea de drept?

Georgiana Muzechearu: Bună seara şi mulţumesc pentru invitaţie! Ştiu că pare un clişeu, dar am ştiut parcă dintotdeauna că, într-o bună zi, va trebui să trec pragul facultăţii de drept. Fiind o persoană foarte activă, dornică de a învăţa mereu lucruri noi, de a fi în contact cu oamenii, nu a fost o decizie foarte dificilă, facultatea de drept mulându-se perfect pe tipul meu de personalitate.

Alin Todirică: Știm că ai absolvit în vara anului trecut și în prezent te pregătești pentru examenul de primire în profesia de avocat. Ce strategie de învățat ai adoptat?

Georgiana Muzechearu: În primul rând, trebuie să te pregăteşti psihic pentru examen, să adopţi o atitudine optimistă şi, oricât de mult ai vrea să renunţi, să găseşti puterea să nu te abaţi de la drum. În ceea ce priveşte strategia de învăţat, am încercat să fiu cât mai matematică şi cât mai practică. Cred că o gândire matematică şi logică, plus o atitudine de învingător, reprezintă cheia spre succes.

Alin Todirică: Trei calități care nu trebuie să-i lipsească unui student la drept.

Georgiana Muzechearu: Cred că unui student la drept nu trebuie să îi lipsească determinarea, perseverenţa şi răbdarea.

Alin Todirică: Toate facultățile de drept din această perioadă a anului sunt în sesiune. Ce examen te-a solicitat cel mai mult în timpul studenției?

Georgiana Muzechearu: Fiecare examen este solicitant, însă singurul examen care m-a făcut să trec de la agonie la extaz, de la râs la plâns, de la fascinaţie la teamă, a fost cel de la procedură civilă.

Alin Todirică: Juriștii sunt oameni care citesc enorm și știu că și tu ești pasionată de lectură. Trebuie să recunoaștem că, din când în când, e necesar să ne mai deconectăm de la legile și tratatele de drept. Ce roman te-a marcat cel mai mult până acum?

Georgiana Muzechearu: Pe lângă cărţile motivaţionale, care sunt foarte indicate studenţilor, îmi place foarte mult să citesc despre vieţile femeilor puternice care au reuşit să îşi lase amprenta de-a lungul istoriei. Romanul care m-a marcat cel mai mult a fost “Regina diavolului” (ştiu că sună înspăimântător), o carte care ne arată o altă faţă a Caterinei de Medici.

Alin Todirică: Dacă ai da o definiție succesului, aceasta ar fi…

Georgiana Muzechearu: Pentru mine succesul reprezintă suma tuturor calităţilor şi defectelor unei persoane, pentru că doar cunoscându-ţi foarte bine punctele puternice şi pe cele vulnerabile, poţi reuşi tot ceea ce ţi-ai propus.

Alin Todirică: În studenție ai fost Vicepreședinte al departamentului Marketing din cadrul ELSA Constanța. Cât e importantă consideri că este imaginea în lumea juridică?

Georgiana Muzechearu: Imaginea este importantă în toate domeniile, însă cu precădere în domeniul juridic, unde prima impresie este cea mai importantă. Imaginea este percepţia mentală pe care o are societatea despre noi, imaginea unei persoane o poate susţine sau îi poate contrazice acţiunile, iar în domeniul juridic, ştim bine că, modul în care ne înfăţişăm, vorbim, acţionăm, trebuie să fie într-o completă armonie.

Alin Todirică: Mai are studentul la drept timp de viață personală? Ar trebui să încercăm să găsim un echilibru sau viața începe abia după terminarea facultății?

Georgiana Muzechearu: Studentul la drept este şi el om (ştiu că pare greu de crezut) şi oricât de multă dedicare necesită facultatea, ar trebui să încerce încă din timpul studenţiei să îmbine viaţa personală cu cea profesională.

Alin Todirică: Am văzut că urmărești cu interes articolele de pe JURIDICE.ro. Cât le găsești de utile pentru studenții la drept?

Georgiana Muzechearu: Mă bucur că există o astfel de platformă online unde atât practicienii, cât şi studenţii pot urmări noutăţile din domeniu. Suntem într-o eră a tehnologiei şi faptul că studenţii, care nu dispun de foarte mult timp, pot găsi informaţii utile doar la un singur click distanţă, este de un mare ajutor.

Alin Todirică: Dacă ai fi profesor, ce îmbunătățiri ai aduce mediului universitar juridic din România?

Georgiana Muzechearu: Nu ştiu dacă multă lume ar privi-o ca pe o îmbunătăţire, însă mi-aş dori ca şi la noi să se pună mai mult accent pe partea practică, pentru că ştim cu toţii că primul lucru care ni se cere este experienţa. Cred că aş implementa sistemul englez, unde din cei patru ani de facultate, unul este numai pentru practică. Cred că ar fi o schimbare benefică atât pentru studenţi, cât şi pentru viitorii lor angajatori.

Alin Todirică: Un mesaj de încheiere pentru studenții la drept!

Georgiana Muzechearu: Dragi studenţi, bucuraţi-vă de această experienţă minunată numită “facultatea de drept” şi, de fiecare dată când simţiţi că nu mai puteţi, amintiţi-vă că “pentru a fi mare, e nevoie de muncă, în proporţie de nouăzeci şi nouă la sută” (William Faulkner).

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti