Metodologia de acordare a tichetelor sociale pentru grădiniță
27 ianuarie 2016 | Corina CIOROABĂ
În Monitorul Oficial al României, partea I, nr. 54 din data de 25 ianuarie 2016 a fost publicată Hotărârea Guvernului nr. 15/2016 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 248/2015 privind stimularea participării în învăţământul preşcolar a copiilor provenind din familii defavorizate şi a procedurii de acordare a tichetelor sociale pentru grădiniţă.
Potrivit normelor metodologice, beneficiază de stimulentul educaţional acordat sub formă de tichete sociale pentru grădiniţă, în cadrul programului de interes national prevăzut de Legea nr. 248/2015 privind stimularea participării în învăţământul preşcolar a copiilor provenind din familii defavorizate, copiii din familii defavorizate în vederea creşterii accesului la educaţie al acestora.
Stimulentele educaţionale se acordă copiilor din familii defavorizate în condiţiile în care sunt îndeplinite, cumulativ, următoarele criterii:
– vârsta minimă a copilului este de 3 ani, iar vârsta maximă a copilului este de 6 ani, împliniţi după data de 1 septembrie a anului şcolar curent;
– venitul lunar pe membru de familie este de până la de două ori nivelul venitului minim garantat pentru o persoană singură, prevăzut de Legea nr. 416/2001 privind venitul minim garantat.
Valoarea nominală lunară minimă a stimulentului educaţional se raportează la indicatorul social de referinţă şi este de 0,1 ISR (50 lei), pentru fiecare copil înscris la grădiniţă, beneficiar al stimulentului educaţional.
Stimulentele educaţionale acordate sub forma tichetelor sociale sunt utilizate pentru achiziţionarea produselor alimentare, de igienă, a produselor de îmbrăcăminte şi a rechizitelor.
Acordarea stimulentelor educaţionale este condiţionată de frecvenţa regulată la grădiniţă a copiilor din familiile beneficiare ale stimulentului educaţional.
Copiii eligibili pentru acest program sunt identificați de asistenții sociali din primării, pe baza unui dosar social.
Stimulentul acordat sub formă de tichet social este acordat pentru perioada septembrie – iunie, pe bază de cerere și declarație pe proprie răspundere completată de părinți sau de persoanele care răspund legal, cu suportul asistentului social, acolo unde este cazul. Tichetul se acordă începând cu luna în care preșcolarul a îndeplinit criteriile de frecvență.
Tichetele vor fi distribuite lunar de unitățile administrative-teritoriale, conform formularului de prezențe completat de educatori.
Banii necesari pentru plata stimulentelor se asigură de la bugetul de stat, din sume defalcate din taxa pe valoare adăugată.
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro