Secţiuni » Arii de practică » Protective » Dreptul muncii
Dreptul muncii
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

Alina Săvoiu: Orice angajator ar trebui să ne anunțe că face acest gen de monitorizare a angajaților
27.01.2016 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Cyberlaw, Dreptul muncii, Selected
JURIDICE - In Law We Trust

Alina Săvoiu, Șef birou juridic și comunicare, Autoritatea Națională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal, s-a referit, în cadrul dezbaterii Oare chiar nu mai putem intra pe Facebook? Nici măcar de la birou?, organizate de Societatea de Științe Juridice, la obligațiile angajatorului în cazul monitorizării salariaților.

Alina Săvoiu: ”Fiind vorba de angajat, este vorba de art. 12, alin. (1): datele sunt obținute direct de la persoana vizată și atunci, operatorul, adică angajatorul, este obligat să furnizeze următoarele informații: identitatea lui proprie, scopul în care se face, scopul fiind monitorizarea angajaților, de exemplu, prin mijloace electronice, destinatarii dacă dezvăluie cuiva aceste date, drepturi persoanei vizate, adică dreptul de opoziție, dreptul de plângere către Autoritate, dreptul de a se adresa justiției, dreptul de acces și condițiile de exercitare, condiții de exercitare înseamnă că se poate adresa angajatorului cu o cerere la adresa indicată, dar trebuie menționată exact, orice alte informații solicitate de Autoritatea de Supraveghere, după cum observați, avem suficiente reglementări în legislația națională. Orice alte informații se pot dispune după momentul în care se notifică. V-am precizat anterior că orice angajator ar trebui să ne anunțe că face acest gen de monitorizare a angajaților. În acel formular de notificare, pe baza analizei lui, noi dăm un răspuns, înregistrăm respectiva prelucrare într-un registru special și putem solicita, în baza acestei prevederi, de exemplu: să comunice salariatului perioada pe care se stochează aceste date sau dacă se face un back-up al bazei de date sau orice alte informații pe acest palier sau faptul că este necesară o politică, o procedură specială internă cu privire la acest gen de prelucrări mai sensibile, cu privire la faptul că datele sensibile, în situația acesta, date privind starea de sănătate sau chiar viața intimă, și atunci acest gen de date trebuie utilizat cu și mai mare strictețe. Aici avem o reglementare specială, tot în Legea națională, art. 7, care spune că, de principiu, ea este interzisă utilizarea datelor sensibile, cum ar fi cele privind sănătatea și viața intimă sau viață sexuală decât cu consimțământul persoanei sau, în anumite cazuri, de strică interpretare.”

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti