Secţiuni » Arii de practică » Business » Cyberlaw
Cyberlaw
CărţiProfesionişti

Alina Săvoiu: Orice angajator ar trebui să ne anunțe că face acest gen de monitorizare a angajaților


27 ianuarie 2016 | JURIDICE.ro

UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro

Alina Săvoiu, Șef birou juridic și comunicare, Autoritatea Națională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal, s-a referit, în cadrul dezbaterii Oare chiar nu mai putem intra pe Facebook? Nici măcar de la birou?, organizate de Societatea de Științe Juridice, la obligațiile angajatorului în cazul monitorizării salariaților.

Alina Săvoiu: ”Fiind vorba de angajat, este vorba de art. 12, alin. (1): datele sunt obținute direct de la persoana vizată și atunci, operatorul, adică angajatorul, este obligat să furnizeze următoarele informații: identitatea lui proprie, scopul în care se face, scopul fiind monitorizarea angajaților, de exemplu, prin mijloace electronice, destinatarii dacă dezvăluie cuiva aceste date, drepturi persoanei vizate, adică dreptul de opoziție, dreptul de plângere către Autoritate, dreptul de a se adresa justiției, dreptul de acces și condițiile de exercitare, condiții de exercitare înseamnă că se poate adresa angajatorului cu o cerere la adresa indicată, dar trebuie menționată exact, orice alte informații solicitate de Autoritatea de Supraveghere, după cum observați, avem suficiente reglementări în legislația națională. Orice alte informații se pot dispune după momentul în care se notifică. V-am precizat anterior că orice angajator ar trebui să ne anunțe că face acest gen de monitorizare a angajaților. În acel formular de notificare, pe baza analizei lui, noi dăm un răspuns, înregistrăm respectiva prelucrare într-un registru special și putem solicita, în baza acestei prevederi, de exemplu: să comunice salariatului perioada pe care se stochează aceste date sau dacă se face un back-up al bazei de date sau orice alte informații pe acest palier sau faptul că este necesară o politică, o procedură specială internă cu privire la acest gen de prelucrări mai sensibile, cu privire la faptul că datele sensibile, în situația acesta, date privind starea de sănătate sau chiar viața intimă, și atunci acest gen de date trebuie utilizat cu și mai mare strictețe. Aici avem o reglementare specială, tot în Legea națională, art. 7, care spune că, de principiu, ea este interzisă utilizarea datelor sensibile, cum ar fi cele privind sănătatea și viața intimă sau viață sexuală decât cu consimțământul persoanei sau, în anumite cazuri, de strică interpretare.”

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi citi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii