Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Procedură civilă
Procedură civilă
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

Atributul judecătorului de a înlocui sancțiunea amenzii cu sancțiunea avertismentului
28.01.2016 | Florina Doris VISIRIN

Secţiuni: Dreptul mediului, Energie, Procedură civilă, Selected, Studii
JURIDICE - In Law We Trust

Prin sentința civilă nr. 1158/2015 pronunțată de Judecătoria Deva (dosar nr. 11883/221/2014), instanța a dispus admiterea în parte a plângerii contravenționale formulate de petentă și înlocuirea sancțiunii amenzii în cuantum de 925.353, 84 lei, aplicată de Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei prin procesul verbal de contravenție atacat, cu sancțiunea avertisment.

Amenda contestată a fost aplicată de organul de control pentru săvârșirea contravenției prevăzute de art. 8 din Legea nr. 220/2008, în sarcina petentei reținându-se că, în calitate de producător de energie electrică cu obligație de achiziție de certificate verzi, titulară a unei licențe de producere a energiei electrice, nu și-a îndeplinit obligația legală de a plăti către Administrația Fondului pentru Mediu contravaloarea certificatelor verzi neachiziționate aferente anului 2013. Ca urmare, date fiind prevederile Legii nr. 23/2014, care au majorat în mod substanțial cuantumul amenzilor care pot fi aplicate în astfel de situații, Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei a aplicat acesteia amenda în cuantum de 925.353, 84 lei.

Judecătorul cauzei a avut în vedere în pronunțarea hotărârii prevederile art. 34 alin. (1) din OG nr. 2/2001, conform cărora instanța poate hotărî asupra sancțiunii contravenționale aplicate, precum și faptul că această prerogativă a magistratului privește tot ceea ce presupune legalitatea sancțiunii, respectiv cuantumul acesteia sau alegerea între categorii de sancțiuni aplicate. Instanța a constatat că se impune a privi concret și nuanțat răspunderea petentei, raportat la circumstanțele concrete ale săvârșirii faptei (petenta fiind o societate a cărei activitate urmărește satisfacerea unui interes public, bilanțul societății indică pierderi, activitatea de producere a energiei electrice este oprită). Respectând principiul proporționalității, sancțiunea avertismentului este suficientă pentru a i se atrage atenția petentei asupra obligațiilor ce îi revin potrivit dispozițiilor legale, formându-se convingerea instanței că această faptă nu va mai fi repetată.

Soluția a fost menținută de Tribunalul Hunedoara prin respingerea apelului introdus de Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei și prezintă interes prin exercitarea de către instanță a atributului de a aprecia asupra amenzii contravenționale chiar și atunci când actul normativ de stabilire și sancționare a contravenției prevede amenzi în cuantum ridicat și nu prevede sancțiunea avertismentului ca și alternativă la sancțiunea amenzii.

Av. Florina Doris Visirin
Baroul Hunedoara

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti