Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

DIICOT-Caraş-Severin. Evaziune fiscală, spălare de bani. Percheziţii domiciliare
27.01.2016 | Georgiana-Camelia LUCIU, Marian Ionuț RACOCI

Secţiuni: Comunicate parchete, Drept penal
JURIDICE - In Law We Trust

DIICOT-Caraş-Severin. Evaziune fiscală, spălare de bani. Percheziţii domiciliare.

La data de 27 ianuarie 2016, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Biroul Teritorial Caraş-Severin împreună cu ofiţeri de poliție judiciară din cadrul Brigăzilor de Combatere a Criminalităţii Organizate şi Serviciilor de Combatere a Criminalităţii Organizate au efectuat un număr de 77 percheziţii domiciliare pe raza judeţului Caraş-Severin şi în alte 19 judeţe în cadrul unei acţiuni vizând destructurarea unui grup infracţional organizat specializat în săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală spălare de bani în domeniul societăţilor comerciale având ca obiect de activitate paza şi protecţia de bunuri şi persoane.

În cauză, există suspiciunea rezonabilă că, începând cu anul 2010, pe raza judeţului Caraş-Severin s-a constituit un grup infracţional organizat specializat în activităţi din sfera criminalităţii economico-financiare şi spălare de bani, în scopul fraudării bugetului consolidat al statului.
În vederea asigurării unei activităţi infracţionale calificate şi organizate, grupul a acţionat pe trei paliere, fiecare membru având un rol prestabilit.
Primul palier a avut un rol decizional şi de coordonare asigurat de catre liderul grupării care a controlat întreaga activitate infracţională, precum şi de persoane apropiate care au avut ca sarcină monitorizarea punerii în aplicare a dispoziţiilor acestuia.
Din palierul cu rol de execuţie au făcut parte membrii ai grupării care iniţial au fost angajaţi în societate, iar ulterior din dispoziţia liderului au avut calitatea de administratori/asociaţi ai unor societăţi , cele mai multe dintre ele de tip „fantomă”. De asemenea, din acest palier au făcut parte cei care au aderat ulterior la grupul infracţional, cu diverse roluri în societate (recrutarea de persoane dispuse să înfiinţeze societăţi comerciale fantomă, asigurarea legăturii între membrii grupării, etc).
Din palierul de sprijin au făcut parte persoane care, fără a fi implicate direct în activitatea de evaziune fiscală şi spălare de bani, au desfăşurat alte activităţi infracţionale, (persoane din cadrul autorităţilor statului, funcţionari bancari) acceptând să fie înfiinţate societăţi comerciale la adresa acestora sau transferul unor bunuri în scopul ascunderii provenienței acestora sau a evitării luării unor măsuri procesuale (sechestre), ş.a.
Liderul grupului a coordonat şi societăţi care au desfăşurat o activitate comercială „la vedere”, participând la licitaţii având ca obiect asigurarea pazei unor diferite obiective. Ulterior, sub diverse modalităţi, această activitate era transferată către societăţile comerciale de tip fantomă care erau utilizate temporar, iar ulterior radiate. O altă latură a activității infracționale consta în transferarea angajaților societăţilor „curate” către societaţi ”fantomă”, in baza unor contracte în care acestea din urma preluau și obligațiile fiscale aferente, fără a incasa însa nici un profit din aceasta activitate comerciala aparent legala (închirierea de forţă de muncă).

Prejudiciul estimat cauzat bugetului de stat este în sumă de aproximativ 25.000.000 lei.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Serviciul Român de Informaţii.

Acţiunea a fost realizată cu sprijinul Inspectoratului de Politie al Judeţului Caraş-Severin, Direcția Generală Anticorupție – Serviciul Județean Anticorupție Caraș-Severin, a Inspectoratului de Jandarmi al Judeţului Caraş-Severin, a Brigazii Mobile de Jandarmi Timişoara.

Pe întreg parcursul procesului penal, suspecţii şi inculpaţii beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum şi de prezumţia de nevinovăţie.

:: sursa: www.diicot.ro

Georgiana-Camelia Luciu
Marian Ionuţ Racoci

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti