Secţiuni » Arii de practică
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialCyberlawEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Drept civil
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti
STOICA & Asociatii
 

Florin Ludușan: Considerații privind clauzele abuzive în contractele de adeziune, cu privire specială asupra clauzei penale abuzive
28.01.2016 | Ioana-Bianca TOFAN

JURIDICE - In Law We Trust

Dr. Florin Ludușan a publicat, în Revista Română de Jurisprudență nr. 3/2014, articolul intitulat „Considerații privind clauzele abuzive în contractele de adeziune, cu privire specială asupra clauzei penale abuzive”.

Specificul contractului de adeziune, în reglementarea noului Cod Civil, este acela că acest contract are natură convențională și unicul element specific al acestuia este adeziunea, care aparține aspectului formal, iar criteriul imposibilității de a negocia conținutul contractului este completat cu criteriul inegalității economice, în care se găsesc părțile contractului.

În categoria contractelor de adeziune pot fi incluse toate acele contracte care sub aspectul conținutului reprezintă opera uneia dintre părți.

Una dintre problemele care suscită interes este aceea a situației în care clauza abuzivă dintr-un contract de adeziune îmbracă forma unei clauze penale.

Cele mai frecvente cazuri în care instanțele au constat caracterul abuziv al unor clauze înscrise în contractele privind prestarea serviciilor de telefonie mobilă și internet au fost acelea prin care au inserate clauze penale sub forma unor penalități de întârziere. O altă clauză abuzivă este clauza care obligă consumatorul la plata unor sume disproporționat de mari în cazul neîndeplinirii obligațiilor contractuale de către acesta, comparativ cu pagubele suferite de profesionist. O altă ipoteză este cea prin care cuantumul penalităților de întârziere depășește nivelul debitului asupra căruia sunt calculate. O alta este aceea privind obligarea debitoarei la plata unei taxe pentru rezilierea contractului înainte de termen, care, pe lângă faptul că nu a fost negociată, reprezintă o îmbogățire fără justă cauză a creditoarei.

În cazul contractelor încheiate în materia serviciilor de utilități publice poate exista posibilitatea ca, deși contractul-cadru de furnizare a serviciului prevede faptul că suma penalităților nu poate depăși cuantumul debitului, contractul aprobat să prevadă opusul, context în care o astfel de clauză constituie o clauză abuzivă care poate îmbrăca forma unei clauze penale și totodată un abuz contractul săvârșit de către autorități publice învestite cu prerogative de putere publică. Sancțiunea este nulitatea absolută a acestor clauze.

În ceea ce privește contractele de credit, una dintre clauzele considerate abuzive vizează lipsa negocierii clauzei cu consumatorul, situație în care banca acționează în mod discreționar, în detrimentul interesului consumatorului.

Practica judiciară a identificat drept clauză abuzivă în contractele de credit, acea situație în care contractul prevede la rubrica „condiții speciale” plata unui „comision de risc”. În cazul în care comisionul de risc reprezintă numai o „garanție”, această clauză trebuie dublată de o alta, prin care să se prevadă restituirea comisionului către împrumutați odată cu plata integrală a ratelor de către aceștia.

În domeniul clauzelor abuzive din materia contractelor bancare, în literatura de specialitate a fost identificată drept clauză abuzivă acea clauză din contractul de deschidere a unui cont de economii care autorizează banca să procedeze discreționar și fără prevenirea titularului contului la viramente din contul de depozit la termen creditor pe un cont de depozit la vedere debitor.

În materia contractelor de consum, clauza abuzivă poate îmbrăca și forma unei clauze penale sub forma unei penalități într-un cuantum disproporționat de mare sau a unei clauze prin care în costul real al creditului nu este menționată dobânda anuală efectivă.

Sub acest aspect, sancțiunea aplicabilă în cazul clauzelor abuzive din contractele de consum este nulitatea absolută.

Ioana-Bianca Tofan

PLATINUM+
PLATINUM Signature       

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                                

VIDEO STANDARD
Aflaţi mai mult despre , , , , , , , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
 Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lex Discipulo Laus

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.