Secţiuni » Avocaţi
Avocaţi (UNBR, INPPA şi barouri)

ICCJ. Litigiu cu privire la un act emis de UNBR. Competența materială


29 ianuarie 2016 | Corina CIOROABĂ

UNBR Caut avocat
JURIDICE gratuit pentru studenti

Secţiuni: Avocați, Contencios administrativ, Jurisprudență ÎCCJ curentă, Procedură civilă, SELECTED

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât că, în conformitate cu prevederile art. art. 60 alin. (2) din Legea nr. 51/1995, Uniunea Naţională a Barourilor din România este persoană juridică de interes public, ceea ce înseamnă că prin raportare la prevederile Legii nr. 554/2004 este asimilată cu o autoritate centrală publică, astfel că în cazul unui litigiu cu privire la un act emis de UNBR, trebuie avute în vedere dispoziţiile art. 10 din Legea contenciosului administrativ nr. 554/2004. Potrivit acestor dispoziții, în cazul actului administrativ nefiscal, competenţa materială se stabileşte în raport cu rangul local sau central al autorităţii emitente, litigiul urmând să fie soluţionat de tribunal, când actul atacat este emis de o autoritate publică locală, respectiv, de Curtea de apel, când actul atacat este emis de o autoritate publică centrală. În speță, întrucât capătul principal de cerere viza anularea unui decizii emise de UNBR, Înalta Curte a reținut că obiectul cauzei priveşte un act emis de o autoritate publică de nivel central, competenţa de soluționare revenind Curții de apel. (Decizia nr. 1262 din 19 martie 2015 pronunţată de Secţia de contencios administrativ și fiscal a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie având ca obiect conflict negativ de competență)

Corina Cioroabă

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi                                                                                                                          Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică