Secţiuni » Arii de practică » Business » Gambling
Gambling
Secţiune dezvoltată cu sprijinul MAX BET
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
Masterclass US Litigators
CJUE Dreptul Uniunii Europene Jocuri de noroc SELECTED

CJUE. Cauza Laezza. C-375/14. Libera prestare a serviciilor. Concesiunile pentru activitatea de colectare de pariuri. Prof. univ. dr. Camelia Toader, judecător raportor

29 ianuarie 2016 | JURIDICE.ro

CJUE. C-375/14 (Laezza) Libera prestare a serviciilor. Concesiunile pentru activitatea de colectare de pariuri. Camera a treia, judecător raportor: jud. dr. Camelia Toader.

Curtea de Justiție a Uniunii Europene a dat publicității joi, 28 ianuarie 2016, un comunicat cu privire la hotărârea pronunțată în cauza C-375/14 (Laezza) în care jud. raportor a fost prof. dr. Camelia Toader, privind compatibilitatea cu dreptul Uniunii, respectiv cu articolele 49 TFUE şi 56 TFUE, a unei dispoziții naționale, care impune concesionarului obligația de a ceda cu titlu gratuit, la încetarea activității în urma expirării concesiunii sau prin efectul unor decizii de decădere sau de revocare, folosința unor bunuri materiale și imateriale deținute în proprietate și care constituie rețeaua de gestionare și de colectare a jocului.
Instanța națională trebuie să verifice proporționalitatea unei astfel de reglementări în raport cu împrejurările particulare din speță, precum valoarea de piață a bunurilor care fac obiectul cesiunii forțate.

Legislația italiană prevede că desfășurarea activităților de colectare și de gestionare a pariurilor este condiționată de obținerea unei licențe de concesiune și a unei autorizații din partea poliției. Orice încălcare a acestei legislații poate fi sancționată penal.

În anul 2012, Italia a inițiat o procedură de cerere de ofertă în vederea atribuirii unor noi concesiuni. Proiectul de convenție de concesiune, împreună cu cererea de ofertă, prevedeau, printre altele, că în cazul expirării, al decăderii sau al revocării concesiunii, concesionarul avea obligația să cedeze cu titlu gratuit folosința bunurilor materiale și imateriale care constituiau
rețeaua de gestionare și de colectare a jocului.

Stanley International Betting, societate britanică, precum și filiala sa malteză, Stanleybet Malta, își desfășoară activitatea în Italia în domeniul colectării de pariuri, prin intermediul unor centre de transmitere a datelor (denumite în continuare „CDT”). De aproximativ 15 ani, titularii acestor CDT își desfășoară activitatea în Italia pe baza unui raport de natură contractuală sub forma mandatului, fără să aibă nici licență de concesiune, nici autorizație din partea poliției[1].

În anul 2014, în urma unui control la sediul unui CDT administrat de doamna Rosanna Laezza și afiliat societății Stanleybet Malta, s-a constatat desfășurarea unei activități neautorizate de colectare de pariuri. Ca urmare, poliția a pus sechestru pe anumite echipamente utilizate pentru
primirea și pentru transmiterea pariurilor.

Întrucât doamna Laezza a solicitat în justiție anularea sechestrului, Tribunale de Frosinone (Tribunalul din Frosinone, Italia) ridică problema compatibilității noilor concesiuni cu dreptul Uniunii, în special în privința obligației impuse noilor concesionari de a ceda, cu titlu gratuit, la expirarea, la
decăderea sau la revocarea concesiunii, echipamentele utilizate pentru colectarea de pariuri.

Arbitraj comercial

Evenimente juridice

Servicii JURIDICE.ro

În hotărârea pronunțată azi, Curtea de Justiție arată că obligația de cesionare nu pare discriminatorie, în măsura în care se aplică fără distincție tuturor operatorilor care au participat la procedura de cerere de ofertă inițiată în cursul anului 2012.

Curtea observă totuși că o astfel de obligație poate face mai puțin atractivă exercitarea acestei activități de colectare de pariuri. Astfel, riscul ca o întreprindere să fie obligată să cedeze, fără contraprestație financiară, folosința unor bunuri aflate în posesia sa poate să o împiedice să își rentabilizeze investiția și constituie, așadar, o restricție la libertatea de stabilire și la libera prestare a serviciilor, garantate de dreptul Uniunii.

Cu toate acestea, Curtea amintește că obiectivul referitor la combaterea infracționalității legate de jocurile de noroc este de natură să justifice restricții privind libertățile fundamentale, cu condiția ca aceste restricții să fie proporționale, aspect care trebuie verificat de instanța națională.
În cadrul obiectivului de combatere a infracționalității legate de jocuri, cesiunea obligatorie a echipamentelor utilizate pentru primirea și transmiterea pariurilor poate fi justificată prin interesul de a asigura continuitatea activității legale de colectare de pariuri pentru a limita dezvoltarea unei activități ilegale paralele.

În ipoteza decăderii sau a revocării contractului de concesiune, cesionarea cu titlu gratuit a utilizării rețelei de gestionare și de colectare a jocului către Administrația Autonomă a Monopolurilor de Stat (Agenzia delle dogane e dei Monopoli, ADM) sau unui alt concesionar, poate avea caracterul unei sancțiuni proporționale.

În schimb, în cazul în care încetarea activității intervine exclusiv în urma expirării concesiunii, principiul proporționalității nu este în mod necesar respectat, întrucât obiectivul continuității activității poate fi atins prin măsuri mai puțin constrângătoare (de exemplu cesiunea forțată a unor bunuri cu titlu oneros la prețul pieței).

Instanța națională va trebui, așadar, să verifice dacă principiul proporționalității este respectat ținând cont, printre altele, de valoarea de piață a bunurilor care fac obiectul cesiunii forțate.

În sfârșit, dispoziția care prevede că cesionarea cu titlu gratuit a folosinței bunurilor care constituie rețeaua de gestionare și de colectare a jocului intervine numai „la cererea expresă a ADM”, iar nu în mod sistematic, nu precizează condițiile și modalitățile în care o astfel de cerere expresă trebuie
să fie formulată. Prin urmare, această dispoziție prezintă o lipsă de transparență care poate aduce atingere principiului securității juridice.

În orice caz, hotărârea privește numai compatibilitatea cu dreptul Uniunii a obligației de cesionare cu titlu gratuit și nu poate fi analizată ca vizând repunerea în discuție, în ansamblul său, a noului sistem de concesiuni instituit în Italia în cursul anului 2012 în sectorul jocurilor de noroc.”


[1]. În fața justiției italiene, cele două societăți au solicitat cu succes anularea ultimei proceduri de cerere de ofertă pentru concesiunile de jocuri de noroc și au obținut organizarea unei noi proceduri de cerere de ofertă în anul 2012 (a se vedea în legătură cu acest aspect Hotărârea Curții din 16 februarie 2012, Costa și Cifone, C-72/10 și C-77/10, comunicatul de presă nr. 12/12, precum și Hotărârea Curții din 22 ianuarie 2015, Stanley International Betting Ltd și alții, C-463/13, comunicatul de presă nr. 10/15).


Citeşte mai mult despre , , , , ! Pentru condiţiile de publicare pe JURIDICE.ro detalii aici.
Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill.

Arii de practică
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Business
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul sportului
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Litigation
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protective
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi

Parteneri arii de practică  Specialişti


JURIDICE.ro
Main page
Cariere
Evenimente ⁞ 
Dezbateri
Profesionişti
Lawyers Week
WinLaw.ro
VIDEO
Servicii
Flux noutăţi
Selected ⁞ 
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi / JURIDICE NEXT
RSS  Publicare comunicate profesionale
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note, studii şi opinii juridice
ISSN 2066-0944
       Studii şi note de studiu
Revista revistelor
Autori  Condiţii de publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
       Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
       Dezlegarea unor chestiuni de drept
       Recurs în interesul legii
Curţi de apel ⁞ 
Tribunale ⁞ 
Judecătorii

Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

Proiecte speciale
Cărţi
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Mesaje de condoleanţe
Povestim cărţi
Războiul din Ucraina
Wisdom stories

Servicii J   Cont profesional [membership]   Catalog   Documentare   Comunicare   Revealing   Vizual   Website   Logo   Foto   Video   Talent Search   Recrutare   Evenimente   Directoare internaţionale