« Secţiuni « Arii de practică « BusinessProtectiveLitigation
Health & Pharma
CărţiProfesionişti
 

CJUE. Cauza CASTA și alții. C-50/14. Servicii de transport sanitar încredinţate asociaţilor de voluntariat prin atribuire directă şi fără publicitate
29.01.2016 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice

Cauza C-50/14 (CASTA și alții.) : Trimitere preliminară – Achiziții publice – Articolele 49 TFUE și 56 TFUE – Directiva 2004/18/CE

Cererea de decizie preliminară formulată de Tribunalul Administrativ Regional din Piemont, Italia, privește interpretarea articolelor 49 TFUE și 56 TFUE. Această cerere a fost formulată în cadrul unui litigiu între mai mulţi operatori din sectorul transportului cu taxiul şi al închirierii de autovehicule cu şofer (denumiți în continuare „CASTA și alții”), pe de o parte, și Agenția sanitară locală din Ciriè, Chivasso și Ivrea (ASL TO4) și regiunea Piemont, pe de altă parte, în legătură, pe de o parte, cu atribuirea, fără cerere de ofertă, a serviciului de transport al persoanelor supuse dializei către diferite structuri sanitare, pentru perioada cuprinsă între luna iunie 2013 și luna decembrie 2013, în favoarea mai multor asociații de voluntariat, și, pe de altă parte, cu autorizarea cheltuielilor aferentă.

În cadrul serviciului național de sănătate, ASL TO4 furnizează persoanelor supuse dializei servicii de transport, asigurând astfel accesul efectiv la unitățile sanitare, în cazul în care aceste persoane nu sunt în măsură să facă acest lucru singure. Prin Decizia nr. 381 din 31 mai 2013, directorul general al ASL TO4 a atribuit, prin convenție, serviciul menționat, pentru perioada cuprinsă între luna iunie 2013 și luna decembrie 2013 mai multor asociații de voluntariat. Recurgerea la asociații de voluntariat pentru serviciile în cauză a permis ASL TO4 să realizeze economii importante în ceea ce privește costul serviciului asigurat.

Apreciind că dreptul Uniunii pare să rezerve prestațiilor de natură socio-sanitară un tratament special atunci când un stat membru alege să încredințeze realizarea acestuia unor organisme fără scop lucrativ, instanţa de trimitere a adresat Curţii mai multe întrebări privind compatibilitatea legislaţiei naţionale cu principiile generale ale liberei concurențe, nediscriminării, transparenței și proporționalității precum şi cu normele de drept al Uniunii în materie de contracte de achiziții publice – în speță, în ceea ce privește contractele excluse din domeniul de aplicare al Directivei 2004/18/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 31 martie 2004 privind coordonarea procedurilor de atribuire a contractelor de achiziții publice de lucrări, de bunuri și de servicii.

În această hotărâre, Curtea a statuat că articolele 49 TFUE și 56 TFUE trebuie interpretate în sensul că nu se opun unei reglementări naționale care permite autorităților locale să încredințeze furnizarea unor servicii de transport sanitar prin atribuire directă, în lipsa oricărei forme de publicitate, unor asociații de voluntariat, în măsura în care cadrul legal și contractual în care se desfășoară activitatea acestor organisme contribuie în mod efectiv la un scop social, precum și la urmărirea obiectivelor de solidaritate și de eficacitate bugetară.

În continuare, Curtea a precizat că în cazul în care un stat membru permite autorităților publice să recurgă în mod direct la asociații de voluntariat pentru îndeplinirea anumitor misiuni, o autoritate publică ce intenționează să încheie convenții cu astfel de asociații nu are obligația, în temeiul dreptului Uniunii, să compare în prealabil propunerile diferitelor asociații.

În final, Curtea a concluzionat că în cazul în care un stat membru care permite autorităților publice să recurgă în mod direct la asociații de voluntariat pentru îndeplinirea anumitor misiuni autorizează aceste asociații să exercite anumite activități comerciale, este de competența acestui stat membru să stabilească limitele în care pot fi îndeplinite aceste activități. Aceste limite trebuie să garanteze totuși că activitățile comerciale menționate sunt marginale în raport cu ansamblul activităților unor astfel de asociații și sprijină desfășurarea activității voluntare a acestora.

 
Secţiuni: CJUE, Dreptul sanatatii, Dreptul Uniunii Europene, Media & Publicitate | Toate secţiunile
Cuvinte cheie: , , , , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD