Raluca Prună: Raportul MCV spune că avem încă multe lucruri de făcut în ceea ce priveşte prevenirea corupţiei
29 ianuarie 2016 | JURIDICE.ro
Guvernul României a dat publicității declarațiile susținute de Raluca Prună, Ministrul Justiției, la finalul ședinței de Guvern din data de 27 ianuarie 2016.
Dan Suciu: Bună ziua! Vă mulţumesc pentru prezenţă şi ne scuzaţi de întârziere. Am invitat-o pe doamna ministru Raluca Prună pentru a vorbi despre Raportul Comisiei Europene. Vom avea punctul de vedere al Guvernului în legătură cu acest raport. Sigur, întrebările dumneavoastră pe această temă, apoi voi rămâne să vă prezint Agenda de Guvern şi, sigur, sunt la dispoziţia dumneavoastră pentru întrebări suplimentare. Doamnă ministru, vă rog.
Raluca Prună: Mulţumesc şi eu că ne-aţi aşteptat şi îmi pare rău că am întârziat. Ştiţi deja că a devenit un obicei ca în ultima miercuri din luna ianuarie să citim Raportul pe care îl adoptă Colegiul de Comisari – Raportul privind Mecanismul de Cooperare şi Verificare. Raportul, aşa cum am avut, şi am spus, semnale înainte de adoptarea lui, este, în general, un raport bun. Se înscrie în seria ultimelor două rapoarte, care notează progrese cu privire la instituțiile care sunt prinse în aşa-numitele benchmark-uri. Comisia, în acest an, arată faptul că s-au obţinut progrese în domenii care ţin de sistemul judiciar și că se continuă un parcurs ascendent, care a fost constatat şi în anii precedenţi, 2014 şi 2015. De asemenea, Comisia notează rezultatele principalelor instituţii judiciare şi instituţiilor care se ocupă de, să zicem, monitorizarea integrităţii, pentru a combate corupţia la cel mai înalt nivel, şi notează că acest lucru rămâne, citez, impresionant. Deci, putem spune că, în ansamblu, sistemul judiciar a continuat să dea dovadă de profesionalism. Şi profit de faptul că sunt în faţa presei pentru a le mulţumi judecătorilor şi procurorilor din România pentru efortul pe care l-au făcut în toată această perioadă de zece ani, de când avem acest mecanism instituit prin decizia Comisiei. Trebuie să spunem public că lor, celor care sunt profesionişti în sistem, le datorăm aceste rezultate şi trebuie să mai spunem că, după zece ani de la instituirea mecanismului, și după trei rapoarte pozitive, există premise destul de clare ca, într-un orizont de timp apropiat, acest mecanism să nu mai fie necesar; să se poată constata de către Comisia Europeană şi de către autorităţile române, de către societate în general, şi de către Comisie, că Mecanismul de Cooperare şi Verificare nu mai este necesar.
Aţi putut, cred, citi raportul. Eu am să marchez numai două, trei puncte, care mi se par esențiale. Primul dintre acestea priveşte noile Coduri – Penal şi de Procedură Penală. Şi vreau să mă refer la ele, pentru că, aşa cum ştiţi, ele au făcut obiectul unor numeroase decizii de neconstituţionalitate din partea Curţii Constituţionale şi, cu toate acestea, Codurile, aşa cum sunt ele, au generat efecte în sistem şi au permis Comisiei să constate că eficienţa şi eficacitatea actului de justiţie au fost atinse. Se mai notează, la capitolul progrese, alocarea de către guvern a resurselor umane şi financiare care sunt necesare pentru punerea în aplicare a acestor Coduri. Şi, în fine, ultimul punct, poate că cel mai important, este faptul că instituţiile care combat – law enforcement – , instituţiile care aplică legea în România, şi vreau să le numesc – DNA, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Parchetele, în general, dar şi ANI, confirmă un trend ascendent în ceea ce priveşte eficienţa pe care o au. Cam atât. Despre recomandări vedeţi în Raport. Dacă aveţi întrebări, sunt aici să vă răspund. Mulţumesc.
Reporter: Bună ziua! Dacă aţi discutat cu domul procuror general de la comunicatul DNA referitor la ancheta coloanelor oficiale, dacă i-aţi cerut clarificări. Şi, în acest moment, dacă dumneavostră aţi fi în locul dânsului, ce aţi face? Prima întrebare.
Raluca Prună: Prima dată vreau să spun că această conferinţă de presă nu este despre procurorul general. Aşteptam întrebări în legătură cu Raportul privind Mecanismul de Cooperare şi Verificare. Dar vă răspund. Şi răspunsul este: nu, nu am vorbit cu procurorul general. Am venit azi noapte la ora 1:00 în ţară, vorbesc astăzi cu procurorul general. Şi îmi rezerv dreptul să fac declaraţii, dacă este cazul, după ce discut cu domnia sa.
Reporter: Şi încă o întrebare. Luaţi în calcul să îi propuneţi domnului preşedinte Iohannis să declanşeze procedura de revocare a domnului Niţu?
Raluca Prună: Am răspuns. Repet, îmi rezerv dreptul să discut întâi cu domnul procuror general Niţu şi după aceea să fac declaraţii, dacă este cazul. Mulţumesc.
Reporter: Şi referitor la MCV şi la Schengen, consideraţi că este corectă atitudinea unor membri ai UE să lege aderarea României la Spaţiul Schengen de evoluţiile din Raportul MCV? Şi mai poate fi folosită această justificare pentru a refuza aderarea României la Spaţiul Schengen?
Raluca Prună: Eu aş vrea întâi să precizez că nu vreau să discut în termeni de corect şi de incorect. Avem un Mecanism de Cooperare şi Verificare – şi insist asupra acestui lucru, că nu este un mecanism de monitorizare – care este instituit printr-o decizie a Comisiei. Şi avem şi o altă decizie care priveşte aderarea României la Spaţiul Schengen. Deci, este foarte clar că şi în opinia Comisiei Europene cele două sunt absolut distincte şi sunt instituite prin instrumente, prin decizii distincte ale Comisiei. Acestea fiind spuse, sigur că, în măsura în care mai vorbim încă de corupţie în România, nu de combaterea marii corupţii, ci, de exemplu, de prevenire, Raportul spune că avem încă multe lucruri de făcut în ceea ce priveşte prevenirea corupţiei, probabil că este inevitabil ca o anumită legătură nu între Schengen şi Raport, dar între Raport sau între acest aspect al corupţiei şi absolut orice fel de zonă de funcţionare a unei societăţi să fie făcut.
Reporter: Bună ziua! Aţi vorbit de faptul că într-un orizont de timp apropiat acest mecanism, mă rog, speranţa este să nu mai fie considerat necesar. Înţelegem că la anul va fi, totuşi, un raport. Cam ce aşteptări aveţi dvs, ca orizont de timp, în câţi ani, să spunem?
Raluca Prună: Eu nu aş vrea să mă pronunţ eu cu privire la aşteptările mele la acest moment. Eu, ca ministru, cred că am o datorie şi datoria mea este să mă concentrez pe ceea ce mai rămâne de făcut şi este consemnat în raport şi, sigur, datoria mea este şi aceea de a discuta cu interlocutorii mei de la Comisia Europeană, astfel încât să putem constata că, totuşi, prin comparaţie cu alte state membre, care au şi ele un mecanism sau care nu au un mecanism, România cred că a făcut dovada în toţi aceşti ani sau în ultimii ani, să spunem, a faptului că are instituţii funcţionale şi, mai cu seamă, că a internalizat acest proces de reformă. Și în sensul acesta şi primul vicepreşedinte al Comisiei, Timmermans, a spus astăzi, în comunicatul de presă pe care l-a dat, că acest proces este internalizat. Aşa fiind lucrurile, eu am speranţe destul de bine întemeiate că un orizont de timp va fi dat. Dar este prematur şi neserios să mă apuc să speculez cu privire la dată.
Reporter: Aţi spus că nu aţi avut până acum o discuţie cu domnul Tiberiu Niţu, dar aţi făcut vreo analiză preliminară asupra acestui caz, asupra unor posibile motive de revocare, având în vedere că au trecut deja câteva zile de când a apărut acea informare a DNA?
Raluca Prună: Nu, nu am făcut o analiză preliminară, pe care să o pot comunica presei la acest moment. Sigur că lucrez la acest lucru. Am fost la Consiliul JAI, ca să ştiţi şi unde am fost. Lucrurile au survenit în weekend. Există un comunicat al DNA şi cred că şi în privința domnului Nițu şi în privinţa oricărui funcționar sau oricărui demnitar din statul român cred că rigoarea ne cere în primul rând să discut cu acea persoană. Deci, puteți să mai puneţi întrebări, nu o să aveţi alt răspuns decât acela că discut astăzi cu procurorul general, îmi termin analiza şi voi ieşi public atunci când am ceva de spus, acum nu am nimic de spus.
Reporter: Şi veţi ţine cont de acea concluzie a Raportului MCV care vorbeşte, în ansamblu, despre un sistem judiciar care a dat dovadă de profesionalism, cum aţi spus și dumneavoastră?
Raluca Prună: Da, am spus că m-am referit la procurori; ştiţi, un sistem judiciar nu înseamnă numai procurorul general, la fel cum Ministerul Justiţiei vă asigur că nu înseamnă numai ministrul justiţiei. Există procurori şi judecători în ţara asta care au făcut posibile rezultatele pe care le vedem, consemnate în Raportul de ţară, dar, mai important decât atât, rezultate pe care le vedeţi în fiecare zi, uitându-vă în jurul dumneavoastră. Şi nu am ezitări să susţin că oamenii profesionişti din sistem îşi fac treaba. Dar, ca în orice profesie, există unii mai profesionişti, dacă îmi permiteţi să spun aşa, şi unii mai puţin.
Reporter: Fiindcă vorbeaţi de profesionişti, vă rog clarificaţi-ne situaţia în momentul de faţă, pentru că aţi spus că urmează să discutaţi cu domnul Tiberiu Niţu. Având în vedere greutatea pe care o are Tiberiu Niţu, totuşi este procurorul general al României, sunt câteva zile, noi înţelegem că a fost weekend, dar este şeful procurorilor, este membru al CSM, explicaţi-ne foarte clar dacă în momentul de faţă luaţi în calcul, dacă luaţi în calcul, între variantele de lucru pe care le aveţi, revocarea acestuia, propunerea, evident, către CSM şi către preşedintele Klaus Iohannis.
Raluca Prună: Nu exclud absolut nici un fel de variantă. Dar vă spun de ce; pentru că legea prevede asta. Sigur, există posibilitatea menţinerii, există posibilitatea revocării, pentru că aşa o dă legea. Deci, iau în calcul absolut orice fel de instrument pe care îl am la dispoziţie prin legea română care este acum în vigoare.
Reporter: Doamna ministru, mai aveţi o instituţie cu probleme în subordine, vorbesc de Administraţia Naţională a Penitenciarelor. Aveţi în gând măsuri mergând până la schimbarea şefului, domnul Cătălin Bejan? Pentru că fiecare zi vedem noi scandaluri legate de această instituţie? Aţi spus deja, v-aţi exprimat nemulţumirea faţă de această instituţie. Când vom vedea măsuri care pot fi schimbate sau nu?
Raluca Prună: Da. Mulţumesc. Am spus că în cursul lunii ianuarie, în fiecare an, există o evaluare pe care ministrul Justiţiei o face directorului general al ANP. Mai am câteva zile şi o să aveţi curând veşti de la mine.
Reporter: Săptămâna aceasta, adică în curând?
Raluca Prună: Pe 1 februarie o să aveţi veşti de la mine. Până pe 31, formal vorbind, pot încă să îmi fac evaluarea.
Reporter: Mulţumesc.
Raluca Prună: Mulţumesc. Dacă nu mai aveţi întrebări.
Reporter: Încă o precizare. Aţi spus că lucrurile au survenit în weekend. Comunicatul este de luni.
Raluca Prună: Da, bun, îmi cer scuze. Eu am fost plecată la Bruxelles pentru Raport şi la JAI. Îmi cer scuze, corectez, de luni. Eu am venit azi-noapte, la 1:00 noaptea, în ţară, ştiu ce s-a întâmplat, am fost informată, dar nu am avut ocazia să vorbesc între patru ochi cu procurorul general. Şi cred că, dincolo de discuţia asta pe care trebuie să o am eu cu procurorul general, cred că aşa trebuie procedat în absolut oricare altă situaţie. Înainte să iei o decizie, cred că trebuie să discuţi, ca să auzi toate opiniile.
Reporter: Şi o singură clarificare. Ştiţi cumva dacă are vreo calitate în dosar şi care ar fi ea?
Raluca Prună: Nu. Nu am nicio idee dacă are sau nu o calitate în dosar. Şi cred că cel mai bine plasaţi să vă spună asta sunt cei de la Parchet. Mulţumesc.
Dan Suciu: O ultimă întrebare vă rog.
Reporter: În raport scrie că Parlamentul a pus piedici Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi Agenţiei Naţionale de Integritate. Aveţi să le transmiteţi ceva parlamentarilor, pentru ca următorul raport să fie altfel din acest punct de vedere?
Raluca Prună: Da. Eu sper ca membrii Parlamentului să citească acest raport, aşa cum au făcut-o de fiecare dată, şi mai sper să ne putem aşeza la masă, astfel încât să putem discuta despre ceea ce rămâne de făcut, pentru că, într-adevăr, Parlamentul şi activitatea Parlamentului, în ceea ce priveşte chestiunea imunităţilor, ca să fim foarte precişi, este un subiect în care Comisia nu a putut constata un progres, în care Comisia spune că mai sunt lucruri de făcut. Şi, din punctul acesta de vedere, da, este datoria mea să discut cu Parlamentul şi sunt sigură că fac şi ei propria lor analiză. Mulţumesc mult.
Dan Suciu: Vă mulţumesc foarte mult, doamna ministru.
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro