Secţiuni » Arii de practică » Protective » Dreptul muncii
Dreptul muncii
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

Dan Ţop: Noi reglementări privind protecţia maternităţii la locul de muncă
01.02.2016 | Andreea BREBU

Secţiuni: Dreptul muncii, Dreptul securitatii sociale, Dreptul Uniunii Europene, Revista revistelor juridice
JURIDICE - In Law We Trust

Prof. univ. dr. Dan Ţop a publicat în Revista Română de Dreptul Muncii nr. 10/2015 articolul intitulat „Noi reglementări privind protecţia maternităţii la locul de muncă”.

În scopul încurajării natalităţii şi pentru a asigura protecţia salariatelor însărcinate sau care au născut, atât legislaţia europeană cât şi cea românească demonstrează un interes tot mai ridicat pentru crearea unui cadru normativ pliat pe realităţile şi nevoile curente ale acestei categorii sociale. De aceea, în acest domeniu există o evoluţie continuă a legislaţiei generat şi de evoluţia socială care creează noi nevoi la care trebuie găsit un răspuns juridic.

Ultimul act normativ de modificare a legislaţiei privind protecţia maternităţii la locurile de muncă este Legea nr. 154/2015 prin care s-a dorit clarificarea anumitor termeni precum concediul postnatal obligatoriu şi concediul de lăuzie obligatoriu din raţiuni de interpretare restrictivă.

De asemenea, noile modificări par venite ca urmare a unei griji mult mai mari a legiuitorului pentru sănătatea şi protecţia la locul de muncă a viitoarelor sau proaspetelor mame, lucru de altfel firesc pentru buna dezvoltare a unei societăţi.

Astfel, angajatorul este obligat să ia toate măsurile necesare pentru a proteja salariata însărcinată sau proaspăta mamă prin modificarea condiţiilor de muncă, dacă se impune acest lucru sau chiar a locului de muncă pe o perioadă temporară, dacă nu este posibilă modificarea condiţiilor de muncă, iar durata muncii poate fi redusă cu o pătrime, fără diminuarea veniturilor salariale.

Legea nr. 154/2015 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 96/2003 privind protecţia maternităţii la locurile de muncă este parte din întregul proces de flexibilizare a legislaţiei din domeniul dreptului muncii şi vine ca un sprijin pentru natalitate şi totodată o îndeplinire a obligaţiilor statului român de asigurare a cadrului legislativ şi social necesar pentru dezvoltarea armonioasă a unei familii.

În concluzie, autorul articolului salută modificările şi completările aduse de Legea nr. 154/2015 Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 96/2003, care deşi nu semnificative, sunt totuşi binevenite şi propune, de lege ferenda, extinderea domeniului de aplicare al Ordonanţei şi faţă de acele persoane care prestează o muncă dependentă, în prezent făcându-se referire doar la cele care au raporturi de muncă sau de serviciu cu un angajator.

Andreea Brebu

Cuvinte cheie: , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti