Secţiuni » Arii de practică
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialCyberlawEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Dreptul muncii
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti
SAVESCU & ASOCIATII
 
PLATINUM+ PLATINUM Signature     

PLATINUM ACADEMIC
GOLD                       

VIDEO STANDARD
BASIC

Dan Ţop: Noi reglementări privind protecţia maternităţii la locul de muncă
01.02.2016 | Andreea BREBU

JURIDICE - In Law We Trust

Prof. univ. dr. Dan Ţop a publicat în Revista Română de Dreptul Muncii nr. 10/2015 articolul intitulat „Noi reglementări privind protecţia maternităţii la locul de muncă”.

În scopul încurajării natalităţii şi pentru a asigura protecţia salariatelor însărcinate sau care au născut, atât legislaţia europeană cât şi cea românească demonstrează un interes tot mai ridicat pentru crearea unui cadru normativ pliat pe realităţile şi nevoile curente ale acestei categorii sociale. De aceea, în acest domeniu există o evoluţie continuă a legislaţiei generat şi de evoluţia socială care creează noi nevoi la care trebuie găsit un răspuns juridic.

Ultimul act normativ de modificare a legislaţiei privind protecţia maternităţii la locurile de muncă este Legea nr. 154/2015 prin care s-a dorit clarificarea anumitor termeni precum concediul postnatal obligatoriu şi concediul de lăuzie obligatoriu din raţiuni de interpretare restrictivă.

De asemenea, noile modificări par venite ca urmare a unei griji mult mai mari a legiuitorului pentru sănătatea şi protecţia la locul de muncă a viitoarelor sau proaspetelor mame, lucru de altfel firesc pentru buna dezvoltare a unei societăţi.

Astfel, angajatorul este obligat să ia toate măsurile necesare pentru a proteja salariata însărcinată sau proaspăta mamă prin modificarea condiţiilor de muncă, dacă se impune acest lucru sau chiar a locului de muncă pe o perioadă temporară, dacă nu este posibilă modificarea condiţiilor de muncă, iar durata muncii poate fi redusă cu o pătrime, fără diminuarea veniturilor salariale.

Legea nr. 154/2015 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 96/2003 privind protecţia maternităţii la locurile de muncă este parte din întregul proces de flexibilizare a legislaţiei din domeniul dreptului muncii şi vine ca un sprijin pentru natalitate şi totodată o îndeplinire a obligaţiilor statului român de asigurare a cadrului legislativ şi social necesar pentru dezvoltarea armonioasă a unei familii.

În concluzie, autorul articolului salută modificările şi completările aduse de Legea nr. 154/2015 Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 96/2003, care deşi nu semnificative, sunt totuşi binevenite şi propune, de lege ferenda, extinderea domeniului de aplicare al Ordonanţei şi faţă de acele persoane care prestează o muncă dependentă, în prezent făcându-se referire doar la cele care au raporturi de muncă sau de serviciu cu un angajator.

Andreea Brebu


Aflaţi mai mult despre , , , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill JURIDICE gratuit pentru studenţi

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi [Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET]
Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.