Secţiuni » Sustenabilitate
Sustenabilitate
EnergieProtecţia mediului

Măsuri vizând îmbunătățirea sistemului de control în agricultura ecologică


1 februarie 2016 | Corina CIOROABĂ

UNBR Caut avocat
JURIDICE gratuit pentru studenti

Secţiuni: Noutăți legislative, Sustenabilitate

În Monitorul Oficial al României, partea I, nr. 66 din data de 29 ianuarie 2016 a fost publicată Ordonanţa Guvernului nr. 5/2016 pentru completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 34/2000 privind produsele agroalimentare ecologice.

Ordonanța Guvernului aduce unele completări Odonanței de urgență a Guvernului nr. 34/2000 privind produsele agroalimentare ecologice, în sensul îmbunătățirii sistemului de producție, verificare și control în agricultura ecologică.

Astfel, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, prin compartimentul de specialitate, va avea o nouă atribuție, și anume, efectuarea controlului la operatorii de produse agroalimentare ecologice pe trasabilitatea şi conformitatea produselor, cu respectarea prevederilor legale în vigoare, în baza sesizărilor/notificărilor transmise către Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale sau în baza sesizărilor din oficiu, după caz.

În acest scop, personalul cu atribuţii de inspecţie din cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale prelevează probe de sol, plante şi din produsele agroalimentare ecologice ale operatorilor înscrişi în sistemul de agricultură ecologică, iar pentru analiza probelor, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale desemnează laboratoare de referinţă, cu respectarea prevederilor legale în vigoare.

De asemenea, actul normativ stabilește plata unei taxe către bugetul de stat de către organismele de inspecție și certificare care candidează pentru aprobare. Taxa se stabileşte pentru fiecare domeniu pentru care organismele de inspecţie şi certificare cer aprobarea, iar cuantumul acesteia se aprobă prin ordin comun al ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale şi al ministrului finanţelor publice.

Corina Cioroabă

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi                                                                                                                          Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică