Secţiuni » Arii de practică » Business » Corporate
Corporate
DezbateriCărţiProfesionişti

ICCJ. Acțiunea în răspundere civilă delictuală formulată de bancă împotriva administratorului special
01.02.2016 | Corina CIOROABĂ

Secţiuni: Banking, Corporate, Insolvență, Jurisprudența ÎCCJ, Selected
JURIDICE - In Law We Trust

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât că din dispozițiile art. 48 din Legea nr. 85/2006 (art. 86 din Legea nr. 85/2014) rezultă că prin sentinţa/încheierea având ca efect ridicarea dreptului de administrare, judecătorul-sindic va da dispoziţii tuturor băncilor la care debitorul are disponibil în conturi să nu dispună de acestea fără un ordin al administratorului judiciar/lichidatorului, încălcarea celor dispuse de judecătorul sindic atrăgând răspunderea băncilor pentru prejudiciul creat. Raportat la aceste dispoziții legale, Înalta Curte a reținut că, în cazul în care băncii i s-au adus la cunoștință măsurile dispuse prin hotărârea de deschidere a procedurii insolvenței debitoarei, anterior ordinelor de plată prin care administratorul special a ordonat plăți din conturile societății debitoare, banca nu se poate absolvi de culpa încălcării legii prin invocarea faptei terțului (a administratorului special). Astfel, în condițiile în care banca a fost obligată prin hotărâre judecătorească să achite în contul debitoarei sumele reprezentând transferuri neaprobate de administratorul judiciar/lichidator, banca nu poate recupera aceste sume prin promovarea unei acțiuni în răspundere civilă delictuală împotriva administratorului special. Înalta Curte a mai precizat că, în speță, caracterul ilicit al faptei administratorului special este înlăturat, întrucât anterior săvârșirii faptei, prin acordul dat autorului faptei, banca și-a asumat riscul unei activități săvârșite de altcineva și care ar putea-o prejudicia. (Decizia nr. 899 din 24 martie 2015 pronunţată în recurs de Secţia a II-a civilă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie având ca obiect acțiune în răspundere civilă delictuală)

Corina Cioroabă

Cuvinte cheie: , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti