Secţiuni » Interviuri
Interviuri
Women in Law

Andreea Claudia Agapie: Paradoxal, o zi din viața unui student la drept nu se rezumă la studiu


02.02.2016 | Alin TODIRICĂ
Secţiuni: Interviuri, Selected, UNIVERSITARIA
JURIDICE - In Law We Trust

#Studentladrept ajunge astăzi la Craiova, acolo unde stăm de vorbă cu Andreea Claudia Agapie, studentă în anul IV la Facultatea de Drept din cadrul Universității din Craiova.

Alin Todirică: Bună seara, Andreea! Mă bucur că ai acceptat să te alături și tu proiectului #Studentladrept și să ne împărtășești din experiența ta. Spune-mi, cum arată o zi din viața unui student la drept?foto1

Andreea Claudia Agapie: Bună seara, Alin! Mă bucur că există proiecte despre și pentru studenți, motiv pentru care țin să vă felicit pentru inițiativă. Paradoxal, o zi din viața unui student la drept nu se rezumă la studiu. Și am să revin asupra acestui fapt, reformulând: o zi din viața unui student la drept nu se rezumă strict la studiu. Datorită faptului că au fost implementate proiecte de parteneriat în cadrul Facultății de Drept și Științe Sociale, anume încheierea convenției – cadru privind efectuarea stagiilor de practică de specialitate, studenții au ocazia să aplice cunoștințele dobândite, altfel spus, să ia contact cu aria practică în domenii, precum avocatura, notariatul, medierea, executarea silită și lista poate continua.

O zi din viața unui student la drept presupune atât studiu, cât și aplicare a informațiilor dobândite. Presupune socializare, prin participarea la evenimente organizate în cadrul facultății de către asociațiile studențești. Chiar în data de 25 martie 2016 va avea loc Conferința ”Cartea Funciară: aspecte și probleme practice actuale”, organizată de Facultatea de Drept – Centrul de Studii și Cercetări de Drept Privat.

Alin Todirică: Cu ce așteptări ai intrat în mediul universitar? Ți s-au îndeplinit?

Andreea Claudia Agapie: Așteptările mele față de mediul universitar au fost realiste. Am luat din fiecare lucru ceea ce mi-a fost de folos, ceea ce am considerat că o să îmi folosească pentru viitoarea dezvoltare, în egală măsură, profesională și personală și am învățat că nimeni nu este dator pentru devenirea noastră. Profesorii sunt îndrumătorii studenților, însă nu sunt cei care vor face pași pentru aceștia din urmă. Profesorii pot să ne arate calea, pe care noi, în calitate de liberi arbitri, vom decide dacă o vom urma sau nu. În prezent, aflându-mă în ultimul an de studenție, anul IV, pot să susțin că așteptările au rămas la fel de realiste. Pun temei pe informațiile dobândite, pe munca depusă, pe nelipsita determinare și încerc ”să nu port războaie cu fluturii”, așa cum ne îndemna la început de an universitar domnul Nicolae Popa – fost președinte al Curții Constituționale a României și al Înaltei Curți de Casație și Justiție.

Alin Todirică: Civil sau penal?

Andreea Claudia Agapie: „A fi sau a nu fi?”, aceasta-i întrebarea. Civil și penal. Există în permanență această distincție între civil și penal. Fiecare se orientează către o anumită ramură din cadrul dreptului. Fapt reprobabil, în viziunea proprie. Până când nu vom înțelege că dreptul nu se învață pe ramuri, nu vom reuși să progresăm. Dreptul este o universalitate, un ansamblu, iar noi încercăm în permanență să disecăm unitarul, transformându-l în porțiuni, de care ne cramponăm de-a lungul carierei. În drept toate se leagă, ramurile sunt în strânsă legătură. Pentru unii civilul poate părea o materie cu mult prea complexă, în vreme ce penalul pare mai accesibil. Dar câți tineri au fost în instanță, să vadă cum ,,mai-marii” noștri avocați se zbat pentru a trăi din oficii, pentru că s-au specializat pe o singură ramură?

Alin Todirică: Am văzut că te-ai implicat foarte activ în proiectul privind promovarea educației juridice în școli și licee. Cât de important crezi că este rolul studenților la drept în această inițiativă? Cum l-ai convinge pe un student la drept să se alăture demersului?

Andreea Claudia Agapie: Educația juridică în școli și licee este un proiect necesar tinerilor. Rolul studentului la drept în această inițiativă este primordial. Noi am fost învățați despre legi, acum e timpul să transmitem mai departe cunoștințele dobândite. Proiectul va fi unul de mare anvergură și îmi permit să spun acest lucru, pentru că oamenii au început să devină tot mai interesați de ceea ce se întâmplă în societate. Tinerii se plâng de faptul că în școli acumulează informații pe care nu le vor folosi niciodată, motiv pentru care, începând cu data de 1 martie 2016, echipe formate din studenți și avocați ai Baroului Dolj, vor ține o instruire a tinerilor liceeni, cu privire la reguli, la modele comportamentale. Până atunci o să apară și ghidul ”Educație juridică pentru liceeni”, în cadrul acestui proiect, coordonator la nivel național și inițiator fiind domnul judecător Cristi Danileț. De coordonare la nivelul Municipiului Craiova se ocupă doamna Narcisa Ciobanu – avocat al Baroului Dolj și Secretar General al Asociației Tinerilor Avocați din Baroul Dolj. Practic, ne vom sprijini tinerii să înțeleagă importanța legii, pesemne că e timpul să înlăturăm conceptul conform căruia legea îngrădește. Dimpotrivă, legea ne oferă libertate. Să ne gândim: cum ar fi viața noastră fără lege, fără reguli?

Pe un student la drept l-aș convinge să se alăture demersului, explicându-i importanța proiectului, felul în care necunoașterea legii s-a răsfrânt asupra tinerilor. Și necunoașterea legii dă naștere la fenomene infracționale, iar noi nu vrem să formăm viitori infractori, noi vrem să formăm viitori iubitori de dreptate.

Alin Todirică: Și pentru mine, și pentru tine, facultatea se apropie cu pași repezi de final. Cum stai cu licența?

Andreea Claudia Agapie: Așa este, facultatea se apropie cu pași repezi de final. Făcând o retrospectivă, mă văd în anul I, întrebându-mă dacă acești ani de facultate vor trece repede. Se pare că timpul nu rabdă și nu iartă pe nimeni.

Am ales licența la materia pe care am considerat-o importantă, anume la disciplina Drept comercial, sub atenta îndrumare a domnului profesor universitar doctor Viorel Găină. Tema aleasă se intitulează ”Controlul legalității operațiunilor efecutate în Registrul Comerțului”, o temă ce pare destul de anevoioasă, la prima vedere. Totuși, tema aleasă se bazează foarte mult pe aspectele practice, acesta fiind și motivul pentru care am ales-o. Lucrarea are la bază multă cercetare, iar datorită studiilor, tratatelor și revistelor de drept din cadrul Bibliotecii Facultății de Drept și Științe Sociale, am reușit să structurez informația în maniera dorită.

Alin Todirică: Ce-și propune Andreea Claudia Agapie în viitor?

Andreea Claudia Agapie: Andreea își propune să devină. Pare lipsit de formalism, însă acesta este scopul pe care îl am încă din anul I. Andreea își propune să devină un om al dreptului, un om de la care ceilalți vor avea ce să învețe. Îmi propun în fiecare zi să fiu motivație pentru tineri, prin puterea exemplului, așa cum eu am găsit motivația în oamenii care mi-au fost alături.

Am reușit să întâlnesc oameni pasionați de ceea ce întreprind, oameni ai dreptului, care nu au uitat să împartă din cunoștințele lor și celor din jur. Efectuând un stagiu de practică, în domeniul avocaturii, am avut ocazia să cunosc un avocat și un om excepțional. Am avut ocazia să o cunosc pe doamna Narcisa Ciobanu, avocat în Baroul Dolj, o persoană cu o pregătire impresionantă. Dumneaei a contribuit cu o parte la devenirea mea, iar pentru acest fapt nu pot decât să îi ofer toată aprecierea.

Pentru viitor îmi propun să culeg o parte din dăruirea și iubirea față de drept, pe care am reușit să o observ la domnul academician și profesor universitar dr. Ion Dogaru. Sfaturile dumnealui au fost întotdeauna de bun augur, pertinente și realiste. Nu am să îi uit niciodată îndemnul de la început de an universitar: ”Am încercat să vă punem la dispoziţie o entitate de învăţământ juridic superior. Dovediţi acum că o puteţi duce mai departe”. Este un om cu deschidere față de tineri, cu multă răbdare și calmitate. Îmi permit a spune că este un artist al dreptului. Este fondatorul sufletelor crescute în sânul dreptății.

Deși îmi displac comparațiile cu alți tineri, este necesar să accentuez următorul fapt: nu mi-am dorit niciodată o diplomă înrămată și uitată pe un perete. Facultățile nu formează purtători de diplome. Facultățile formează oameni. Oameni ai dreptului, oameni ai literelor, oameni ai științelor exacte. Aș vrea să înțelegem că nu diploma este cea care ne atestă pregătirea profesională. Nu actul în sine, care s-a dovedit în multe cazuri că este pură plastografie.

Alin Todirică: Am aflat despre pasiunile tale, literatura și muzica clasică. De unde au pornit?

Andreea Claudia Agapie: Muzica clasică este o pasiune, într-adevăr. Mi-am dorit să înțeleg curentele evoluționiste ale muzicii clasice culte. În felul acesta l-am descoperit pe Chopin, am reușit să găsesc punctele de legătură și diferențele între curente, precum Barocul sau Clasicismul. Studenții sunt liberi să asculte ce vor, deși tind să cred că ne îndreptăm ușor către involuție, iar acest lucru apare pe fondul unei promovări excesive a non-valorilor. Repet: fiecare e liber să asculte ce vrea, să urmeze ceea ce își dorește.

Pe lângă muzică, așa cum ai spus, am avut întotdeauna o pasiune pentru scris, pentru literatură. Am reușit să public două volume de proză, ”Scene din spatele scenei”, în anul 2010, la Editura MJM și ”Testament infantil”, în anul 2012, la Editura Crăița Sudului. Am primit promovare din partea domnului Emil Lăzărescu, Director General al Rațiunea ”Periodic național pentru integrare europeană, apărarea drepturilor omului, promovarea valorilor umane și ocrotirea mediului înconjurător”, prin publicarea de proză scurtă din volumul ”Testament infantil”. De asemenea, am primit susținere din partea domnului Mircea Năstase, Director al Colegiului Național ”Elena Cuza” din Craiova la acea vreme, dumnealui făcând o recomandare cu privire la participarea mea la o emisiune televizată în cadrul TVR Craiova, unde urma să discut despre primul volum de proză, ”Scene din spatele scenei”. M-am lovit de reticența tinerilor pentru citit, dar acest fapt nu m-a oprit din a mai scrie. Am dezvoltat o platformă online, publicând sub pseudonimul Agapescu, iar ceilalți mă recunosc sub numele de Andreea Agapescu. De asemenea, public articole pe teme juridice și interviuri pe platforma online studiisistudentie.wordpress.com. În plan, pentru anul 2016, se află alte două volume de proză, pe care îmi doresc să le public, de data aceasta cu aplomb.

Alin Todirică: Ce profesor te-a marcat cel mai mult până acum? Cine și-a pus amprenta cel mai mult asupra dezvoltării tale?

Andreea Claudia Agapie: Sunt profesori buni și profesori excepționali. Profesorii buni au reușit să mă învețe o anume disciplină, iar cei excepționali au reușit să mă determine să gândesc în afara tiparelor. Anca Ileana Dușcă, conferențiar universitar doctor, mi-a predat disciplina Dreptul mediului. A fost printre puținii profesori care a accentuat faptul că trebuie să ne oprim din a reproduce informații. Am învățat că trebuie să cercetăm, să descoperim noi înșine dacă ceea ce studiem ne este de folos sau nu.

De asemenea, doamna Adi Oroveanu Hanțiu, profesor universitar doctor, la disciplina Drept procesual penal, având un mod foarte interesant de a structura materia, astfel încât să ne putem reactualiza informații dobândite în anul III de facultate cu mult mai multă ușurință. Este un om dedicat profesiei, un om integru. Un om de la care am avut ce învăța.

Nu aș vrea să îl omit nici pe domnul Lucian Bernd Săuleanu, conferențiar universitar doctor, actualmente Decan al Baroului Dolj, despre care pot spune că este un adevărat profesionist. Îi invit pe studenți să citească studiile dumnealui și să observe întreaga activitate și munca depusă, întrucât este un model demn de urmat.

Includ activitatea doamnei Raluca Cismaru Paul, asistent universitar doctor, alături de care studiem în acest an disciplina Drept procesual civil, o disciplină importantă, o disciplină de bază pentru formarea noastră profesională.

Un profesor universitar excepțional este domnul Dan Claudiu Dănișor, Rector al Universității din Craiova, alături de care am studiat disciplina Drept constituțional și instituții politice. Pregătirea profesională își spune cuvântul. Sunt ani de muncă în spatele acestei cariere, pe care foarte mulți o doresc.

De asemenea, domnul Decan al Facultății de Drept și Științe Sociale, domnul Sevastian Cercel, pe care îl consider un om al dreptului și dreptății. Un om integru, cu o pregătire temeinică, căruia îi port toată stima pentru implicarea activă în problemele tinerilor studenți.

Nu în cele din urmă, doamna Bianca Maria Carmen Predescu, profesor universitar doctor, studiind anul acesta disciplina Drept internațional privat. Am avut ocazia să îi observ activitatea și în cadrul instanțelor judecătorești, dumneaei având calitatea de avocat, și pot afirma că am rămas impresioantă de felul în care a susținut întrega cauză: cu o determinare pe care nu am observat-o la mulți avocați. Este o persoană cu un stil aparte de predare. Am admirat-o întotdeauna și am privit-o ca pe o femeie puternică.

Alin Todirică: Ce face Andreea Claudia Agapie atunci când are o zi proastă? Știu eu, poate un examen care nu a ieșit așa cum ți-ai dorit, un factor exterior de stres…

Andreea Claudia Agapie: Încerc să mă detașez astfel de situații. Știu că viața merge mai departe, indiferent de zilele mai bune sau mai puțin bune pe care le avem.

Alin Todirică: Cât de des urmărești JURIDICE.ro? Cum vezi aceasta inițiativă de a încuraja dialogul între studenții de la drept?

Andreea Claudia Agapie: Urmăresc JURIDICE.ro în limita timpului disponibil. Este o inițiativă atât de benefică nouă, dar nu cred că este necesar să ne rezumăm la studenții de la drept. Sunt tineri interesați de mersul lucrurilor în societate, de domeniul juridic. Este o inițiativă benefică pentru noi toți, fie că studiem dreptul sau nu.

Alin Todirică: În final, un mesaj pentru cei aflați încă în sesiune și pentru cititorii JURIDICE.ro!

Andreea Claudia Agapie: Celor aflați în sesiune le doresc mult spor și multă determinare. Pentru cititorii JURIDICE.ro, să înțeleagă importanța formării tinerilor, drumul anevoios pe care aceștia îl au de parcurs, practic ieșind de pe băncile facultății și fiind nevoiți să găsească o ramură în care să profeseze.

Este vremea ca noi toți să înțelegem că facem parte din aceeași societate, că suntem o grupare omogenă, deși nu ne plac încadrările sau apartențele la același grup, noi dorindu-ne atât de mult individualitatea. Nimeni nu este în competiție cu nimeni, ci toți mergem în aceeași direcție. Când vom reuși să dărâmăm aceste bariere, care sunt cu precădere de natură psihologică, ne vom îndrepta spre progres.

Îți mulțumesc pentru timpul pe care mi l-ai acordat și pentru întrebările punctuale. Îți doresc succes pe mai departe, la fel cum le doresc și tuturor tinerilor care au ales să se dedice vieții profesionale. Felicitări întregii echipe JURIDICE.ro pentru activitatea desfășurată! La cât mai multe realizări!

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti