Modificări legislative semnificative în domeniul prețurilor de transfer
2 februarie 2016 | Ciprian GAVRILIU, Narcisa ICHIM

Marți, 2 februarie 2016, Agenția Națională de Administrare Fiscală („ANAF”) a publicat Ordinul nr. 442/2016 privind cuantumul tranzacțiilor, termenele pentru întocmire, conținutul și condițiile de solicitare a dosarului prețurilor de transfer și procedura de ajustare/estimare a prețurilor de transfer („Ordinul”).
Prin acest Ordin se aduc modificări semnificative în ceea ce privește legislația aplicabilă în domeniul prețurilor de transfer. Principalele modificări introduse sunt prezentate în cele ce urmează.
A. Pregătirea și prezentarea dosarului prețurilor de transfer
1. Obligativitatea anuală a pregătirii dosarului prețurilor de transfer
Cine?
Au obligația de pregătire anuală a dosarului prețurilor de transfer marii contribuabili care desfășoară tranzacții cu persoane afiliate cu o valoare totală anuală care depășește nivelul următoarelor praguri de semnificație:
– 200.000 euro pentru dobânzile încasate/plătite pentru serviciile financiare;
– 250.000 euro pentru tranzacțiile privind prestările de servicii primite/prestate;
– 350.000 euro pentru tranzacțiile privind achizițiile/vânzările de bunuri corporale sau necorporale.
Pragurile de semnificație se determină prin însumarea valorilor totale anuale ale tranzacțiilor efectuate cu toate persoanele afiliate, exclusiv TVA.
Când?
Termenul de întocmire a dosarului prețurilor de transfer este termenul legal stabilit pentru depunerea declarațiilor anuale privind impozitul pe profit, pentru fiecare an fiscal.
Termenul pentru punerea la dispoziție a dosarului prețurilor de transfer este de maximum 10 zile calendaristice de la data solicitării, dar nu mai devreme de 10 zile de la expirarea termenului stabilit pentru întocmire.
Cum?
Prezentarea dosarului prețurilor de transfer se face la solicitarea organelor fiscale fie pe perioada derulării unei inspecții fiscale, fie în afara unei inspecții fiscale.
Aceste prevederi sunt aplicabile în cazul tranzacțiilor efectuate începând cu anul 2016.
2. Pregătirea dosarului prețurilor de transfer la cerere
Cine?
Au obligația pregătirii și prezentării dosarului prețurilor de transfer la cererea specifică a organelor de inspecție fiscală următoarele categorii de contribuabili:
– contribuabilii din categoria marilor contribuabili pentru care nu sunt îndeplinite criteriile menționate la punctul 1. de mai sus; și
– contribuabilii din categoriile de contribuabili mici și mijlocii care desfășoară tranzacții cu persoane afiliate cu o valoare totală anuală care depășește nivelul următoarelor praguri de semnificație:
– 50.000 euro pentru dobânzile încasate/plătite pentru serviciile financiare;
– 50.000 euro pentru tranzacțiile privind prestările de servicii primite/prestate;
– 100.000 euro pentru tranzacțiile privind achizițiile/vânzările de bunuri corporale sau necorporale.
Pragurile de semnificație se determină prin însumarea valorilor totale anuale ale tranzacțiilor efectuate cu toate persoanele afiliate, exclusiv TVA.
Când?
Termenul pentru prezentarea dosarului prețurilor de transfer este cuprins între 30 și 60 de zile calendaristice, cu posibilitatea prelungirii o singură dată, cu o perioadă de maximum 30 de zile calendaristice.
Cum?
Prezentarea dosarului prețurilor de transfer se face la solicitarea organelor fiscale pe perioada derulării unei inspecții fiscale.
3. Reguli de documentare pentru alte categorii de contribuabili
Contribuabilii care desfășoară tranzacții intra-grup cu persoanele afiliate ale căror praguri de semnificație sunt mai mici decât cele prevăzute la punctele de mai sus au obligația documentării respectării principiului valorii de piață în cadrul unei inspecții fiscale, conform regulilor generale prevăzute de reglementările financiar-contabile și fiscale în vigoare.
B. Conținutul dosarului prețurilor de transfer
Ordinul aduce anumite modificări privind conținutul dosarului prețurilor de transfer. În plus față de elementele prevăzute de legislația aplicabilă până la emiterea Ordinului, dosarul prețurilor de transfer trebuie să includă, printre altele, și informații cu privire la:
– Valoarea plăților/încasărilor aferente fiecărei tranzacții derulate cu fiecare persoană afiliată;
– Descrierea politicii de prețuri de transfer aferente finanțărilor intra-grup, inclusiv prezentarea acordurilor de finanțare încheiate atât cu persoane afiliate, cât și cu creditori independenți;
– Descrierea serviciilor intra-grup, inclusiv a cheilor de alocare a costurilor și individualizarea serviciilor care contribuie semnificativ la crearea de valoare adăugată.
C. Procedurile de ajustare și estimare a prețurilor de transfer
Ajustarea cuantumului prețurilor de transfer se va efectua de către organele de inspecție fiscală în cazul în care un contribuabil desfășoară tranzacții cu persoane afiliate fără a respecta principiul valorii de piață.
Estimarea cuantumului prețurilor de transfer se va efectua de către organele de inspecție fiscală în cazul neprezentării sau prezentării incomplete a dosarului prețurilor de transfer.
Atât ajustarea cât și estimarea prețurilor de transfer se va face la valoarea mediană a intervalului de comparare.
D. Aplicabilitatea Ordinului
Prevederile Ordinului se aplică în cadrul procedurilor de administrare care au fost inițiate după data de 1 ianuarie 2016.
Obligativitatea pregătirii documentației de prețuri de transfer de către marii contribuabili care desfășoară tranzacții intra-grup cu o valoare ce depășește nivelul pragurilor de semnificație detaliate la punctul A.1. se aplică tranzacțiilor efectuate începând cu anul 2016.
Sursa: Ordinul nr. 442/2016 privind cuantumul tranzacțiilor, termenele pentru întocmire, conținutul și condițiile de solicitare a dosarului prețurilor de transfer și procedura de ajustare/estimare a prețurilor de transfer al Agenției Naționale de Administrare Fiscală, publicat în Monitorul Oficial nr. 74/02.02.2016
Ciprian Gavriliu
Director, Prețuri de transfer, DELOITTE România
Narcisa Ichim
Manager, Prețuri de transfer, DELOITTE România