Secţiuni » Arii de practică » Protective » Dreptul muncii
Dreptul muncii
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti
 1 comentariu

Modificările aduse Legii dialogului social îngreunează situația angajatorilor
04.02.2016 | Florentina MUNTEANU, Ana-Maria VLĂSCEANU

Secţiuni: Dreptul muncii, Lege 9, Selected, Studii
JURIDICE - In Law We Trust

Legea nr. 1/2016 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 62/2011 privind dialogul social (”Legea dialogului social”) a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 26 din data de 14 ianuarie 2016 și a intrat în vigoare la data de 17 ianuarie 2016.

Cele mai importante modificări se referă la:
– Modul de stabilire a sectoarelor de activitate;
– Reținerea cotizației de sindicat de către angajator;
– Asocierea organizațiilor sindicale, respectiv a patronilor și a organizațiilor patronale;
– Reprezentarea părților la negocierea contractelor colective de muncă.

Modul de stabilire a sectoarelor de activitate
– Au fost abrogate dispozițiile cuprinse în art. 1 lit. r) din Legea dialogului social care stabileau că sectoarele de activitate grupează domenii de activitate definite conform codului din Clasificarea activităților din economia națională;
– Sectoarele de activitate se vor stabili de către Consiliul Național Tripartit și se vor aproba prin hotărâre a Guvernului;

Reținerea cotizației sindicale de către angajator
– Angajatorii vor avea obligația de a reține și vira sindicatului cotizația de sindicat pe statele lunare de plată dacă sunt îndeplinite următoarele condiții:
1. Organizația sindicală formulează o cerere cu acest obiect;
2. Membrii sindicatului își exprimă acordul în vederea reținerii și virării cotizației sindicale de către angajator sindicatului din care fac parte

Asocierea organizațiilor sindicale, respectiv a patronilor și a organizațiilor patronale
– Se menționează că sindicatele vor putea fi afiliate, la nivel național, la o singură federație sindicală. În mod similar, o federație sindicală va putea fi afiliată, la nivel național, unei singure confederații sindicale.
– A fost instituită regula potrivit căreia un angajator poate fi afiliat, la nivel național, la o singură federație patronală. De asemenea, o federație patronală poate fi afiliată, la nivel național, la o singură confederație patronală de rang superior.

Reprezentarea părților la negocierea contractelor colective de muncă
– Se aduc modificări referitoare la categoriile de persoane abilitate să reprezinte părțile contractului colectiv de muncă la negocieri, după cum urmează:
Din partea angajatorilor:
– La nivel de sector de activitate și grup de unități: vor participa la negocieri organizațiile patronale legal constituite și reprezentative potrivit legii;
Din partea angajaților:
– La nivel de unitate: vor participa la negocieri sindicatele legal constituite și reprezentative.

În cazul în care sindicatul nu este reprezentativ, reprezentarea se va putea realiza de către federația la care este afiliat sindicatul, dacă aceasta este reprezentativă la nivelul sectorului din care face parte unitatea.

În unitățile unde nu sunt constituite sindicate, vor participa la negocieri reprezentanții aleși ai angajaților.

Menționăm că aceste modificări nu au fost corelate cu prevederile art. 135 alin.(1) din Legea dialogului social, care stabilesc că în unitățile unde există sindicate nereprezentative, afiliate la o federație sindicală reprezentativă în sectorul de activitate din care face parte unitatea, negocierea contractului colectiv de muncă se va realiza de către reprezentanții federației sindicale, la solicitarea și în baza mandatului sindicatului, împreună cu reprezentanții aleși ai angajaților.

Implicații și recomandări pentru angajatori
Reținerea cotizației sindicale
Recomandarea noastră este ca anterior reținerii și virării către sindicat a cotizației de sindicat să vă asigurați că membrii sindicatului și-au exprimat consimțământul în formă scrisă în acest sens (acordul acestora fiind o condiție prevăzută de lege).

Reprezentarea părților la negocierea colectivă
– A fost limitată posibilitatea angajatorilor de a negocia și încheia contracte colective de muncă la nivel de grup de companii, în cazul în care aceștia constituie voluntar grupul de companii.
– A fost creat un conflict între textele legale care stabilesc condițiile în care se realizează reprezentarea angajaților în cadrul negocierii colective la nivelul companiilor unde nu sunt constituite sindicate reprezentative.

Recomandarea noastră este să verificați dacă la nivelul companiei sunt constituite sindicate nereprezentative afiliate la federații sindicale reprezentative, respectiv dacă există reprezentanți ai angajaților, pentru a analiza în concret impactul pe care modificările aduse Legii dialogului social le generează asupra companiei dumneavoastră.

Florentina Munteanu
Partener Asociat REFF & ASOCIAȚII

Ana-Maria Vlăsceanu
Consultant DELOITTE România

Cuvinte cheie: , , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti