Secţiuni » Arii de practică » Business » Concurenţă
Concurenţă
DezbateriCărţiProfesionişti
Banner BA-01
Servicii JURIDICE.ro
Banner BA-02
Concurență Noutăți legislative SELECTED

Modificări aduse Legii concurenței nr. 21/1996

4 februarie 2016 | Andrei BURZ-PÎNZARU, Florentina MUNTEANU, Andrea GRIGORAȘ

Legea nr. 347/2015 pentru aprobarea Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 31/2015 pentru modificarea și completarea Legii concurenței nr. 21/1996 (”Legea concurenței”) a fost publicată în Monitorul Oficial al României nr. 973 din data de 29 decembrie 2015.

Arătăm în cele ce urmează principalele modificări ale legii ce se aplică începând cu data de 1 ianuarie 2016.

Deciziile Consiliului Concurenței
– Deciziile de acordare a accesului la informații confidențiale Deciziile de acordare a accesului la informații confidențiale sunt excluse din sfera actelor administrative unilaterale cu caracter individual și nu vor putea fi atacate separat în contencios administrativ.
– Momentul de la care deciziile Consiliului Concurentei privind amenzi sau taxe de autorizare în cazul concentrărilor economice devin titluri executorii Deciziile Consiliului Concurenței prin care se aplică amenzi sau se stabilesc taxe de autorizare în cazul concentrărilor economice constituie titluri executorii, fără vreo altă formalitate, în termen de 30 de zile de la comunicarea acestora.

Cuantumul taxelor de autorizare a concentrărilor economice
Taxa de autorizare a concentrărilor economice, care se plătește în cazul emiterii unei decizii de autorizare, se va calcula defalcat în funcție de momentul realizării analizei de către Consiliul Concurenței și emiterea deciziei, astfel:
– între 10.000 euro și 25.000 euro (limitele taxelor de autorizare rămân neschimbate față de vechea reglementare) atunci când se emite o decizie de neobiecțiune, deoarece nu există îndoieli serioase privind compatibilitatea concentrării economice cu un mediu concurențial normal sau când îndoielile au fost înlăturate prin angajamentele propuse de părțile acceptate și acceptate de Consiliul Concurenței;
– între 25.001 euro și 50.000 euro în cazul emiterii unei decizii de autorizare a unei concentrări economice (simple sau condiționate de obligații și/sau condiții pe care părțile trebuie să le respecte) adoptate ulterior deschiderii unei investigații, din cauza îndoielilor serioase privind compatibilitatea sa cu un mediu concurențial normal.

Introducerea conceptului juridic de „avertizori de concurență”
„Avertizorii de concurență” sunt definiți de Legea concurenței ca fiind „persoanele fizice care furnizează Consiliului Concurenței, din propria inițiativă, informații privind posibile încălcări ale prezentei legi”. Potrivit acestei noi prevederi, orice persoana care are cunoștință de existența unei posibile încălcări a Legii Concurenței, poate furniza informațiile deținute Consiliului Concurenței, în următoarele condiții:
– cu respectarea confidențialității, și
– fără ca acest lucru să fie considerat o încălcare a obligației de confidențialitate prevăzute de legislația muncii.

Este introdusă instituția juridică a interviurilor în scopul colectării de probe
În scopul colectării de probe, inspectorii de concurență, cu excepția debutanților, pot recurge în scopul îndeplinirii atribuțiilor legale, la intervievarea prin orice mijloace, inclusiv electronice, a oricărei persoane fizice și juridice, cu consimțământul acesteia.

Se stabilește expres faptul că oferirea de informații inexacte ori care induc în eroare cu ocazia desfășurării acestei proceduri, constituie contravenție.

Modificări aduse procedurii recunoașterii
Termenii în care urmează să opereze recunoașterea săvârșirii unei practici anticoncurențiale de către o întreprindere în timpul investigațiilor derulate de către Consiliul Concurenței se modifică semnificativ.

– Astfel, recunoașterea poate avea loc doar anterior audierilor. In situația în care recunoașterea are loc înainte de comunicarea raportului de investigație, Consiliul Concurenței va putea aplica o procedură simplificată;
– Întreprinderea care recunoaște poate beneficia de o reducere a cuantumului amenzii cu un procent cuprins între 10 și 30% din nivelul de bază al acesteia, dar nivelul amenzii finale aplicate nu poate fi mai mic de 0.2% din cifra de afaceri totală realizată în anul anterior sancționării;
– Întreprinderea va pierde însă beneficiul ce i-a fost acordat ca urmare a recunoașterii, în cazul în care aceasta exercită acțiunea în anulare a deciziei Consiliului Concurenței. A fost eliminată din lege prevederea conform căreia în cazul în care întreprinderea ar fi atacat decizia Consiliului Concurenței, autoritatea de concurență era liberă să utilizeze recunoașterea formulată, ceea ce duce la concluzia că odată ce întreprinderea atacă decizia Consiliului Concurenței, acesta nu va mai putea să folosească recunoașterea împotriva întreprinderii respective.

Înlăturarea interdicției Consiliul Concurenței de a ridica anumite documente
A fost înlăturată interdicția Consiliului Concurenței de a ridica și/sau folosi ca probă documentele pregătitoare întocmite de întreprinderea sau de asociația de întreprinderi investigată, în scopul exclusiv al exercitării dreptului la apărare. Rămân în continuare protejate documentele acoperite de privilegiul avocat-client.

Andrei Burz-Pînzaru
Partener REFF & ASOCIAȚII

Florentina Munteanu
Partener Asociat REFF & ASOCIAȚII

Andrea Grigoraș
Avocat Senior REFF & ASOCIAȚII

Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill.

 
Homepage J JURIDICE   Cariere   Evenimente   Dezbateri   Profesionişti   Lawyers Week   Video
 
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Sustenabilitate
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi
Drept maritim
Parteneri ⁞ 
Specialişti
Arii de practică
Business ⁞ 
Litigation ⁞ 
Protective
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul sportului
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note şi studii juridice ISSN
Note de studiu ⁞ 
Studii
Revista revistelor
Autori ⁞ 
Publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională a României
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
Dezlegarea unor chestiuni de drept
Recurs în interesul legii
Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
Curţi de apel
Tribunale
Judecătorii
Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
Flux noutăţi
Selected
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi
RSS ⁞ 
Publicare comunicate
Proiecte speciale
Cărţi
Condoleanţe
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Poezii
Povestim cărţi
Poveşti juridice
Războiul din Ucraina
Wisdom stories
Women in Law

Servicii J JURIDICE   Membership   Catalog   Recrutare   Talent Search   Comunicare   Documentare   Evenimente   Website   Logo   Foto   Video   Partnership