Secţiuni » Flux noutăţi
Flux noutăţi
Comunicate profesioniştiEvenimenteRecrutareBarouriExecutoriNotariatSistemul judiciarJURIDICE NEXT

Poziția UNJR în legatură cu „lucrările științifice” scrise de către deținuți
03.02.2016 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Content
JURIDICE - In Law We Trust

Marti, 2 februarie 2016, Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania a dat publicitatii urmatorul comunicat:

”Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania considera binevenita dezbaterea publica legata de gasirea de solutii viabile pentru rezolvarea problemei privind folosirea abuziva a scrierii de “lucrari stiintifice” ca mijloc de scurtare a termenului de executare a pedepsei.

Punctul de vedere al UNJR este acela ca abuzul de lege, in baza caruia s-a considerat ca orice text scris de un condamnat este “lucrare stiintifica”, trebuie sa inceteze de indata. In acelasi timp, UNJR considera ca implementarea unor reguli clare si stricte, in ceea ce priveste catalogarea unei scrieri ca lucrare stiintifica este posibila si preferabila fata de solutia eliminarii definitive a acelui articol, situatie care ar crea, de altfel, o noua discriminare.

Pentru oprirea acestui abuz, primul lucru pe care-l sugeram este suspendarea pentru o perioada de trei luni a normelor respective, pentru a da timp tuturor factorilor implicati sa evalueze problema si sa gaseasca remedii la actuala situatie. Concluzia se impune, cu atat mai mult, cu cat abrogarea vizeaza si situatia inventiilor si inovatiilor, in conditiile in care motivele ce stau la baza propunerii de abrogare nu se regasesc in cazul lor.

Subiectul este, insa, unul complex si necesita o abordare rationala si multidimensionala.

Realitatea este ca printre condamnati se pot gasi persoane cu o activitate profesionala remarcabila, specialisti in domeniul lor de activitate – profesori, cercetatori, medici, etc. Faptul ca acestia sunt condamnati in urma unor infractiuni savarsite cu intentie sau din culpa nu-i face mai putin experti in domeniul in care sunt specialisti, acestia putand in continuare aduce valoare pentru societate, in timp ce isi ispasesc o pedeapsa.

Ar fi nu doar discriminatoriu fata de condamnatii ce depun o munca fizica, ci si nelucrativ, ca potentialul intelectual al acestora sa nu fie folosit in perioada de detentie, lucrarile stiintifice, inventiile sau inovatiile fiind un produs pus la dispozitia societatii insasi.

Principala cauza a abuzului in discutie este faptul ca aceasta lege, intrata in vigoare acum doi ani, nu are nici pana in prezent norme de aplicare.

In timp ce inventiile necesita brevetare, care e un proces foarte laborios si profesionist, “lucrarile stiintifice” sunt verificate in baza unei decizii a Directorului ANP datand din 2011, incompleta si neclara.

Asadar, consideram ca in locul eliminarii complete a acelui articol, pot fi gasite solutii reale pentru crearea unui regulament cu norme clare, astfel incat articolul sa nu mai fie folosit abuziv.

Astfel, in cadrul acestui regulament pot fi inserate prevederi care sa permita intr-o prima etapa verificarea faptului ca lucrarea a fost in mod efectiv si real scrisa de condamnatul insusi.

Intr-o a doua etapa se poate verifica caracterul stiintific al lucrarii, existand mai multe solutii la care se pot ajunge, in urma unei consultari eventual si cu Academia Romana sau Colegiul National al Cercetării Stiintifice din invatamantul Superior. Cu titlu de exemplu amintim avize ale unor comisii de specialitate, opiniile unor experti etc.

O astfel de abordarea ar corespunde si standardelor europene in materie, care impun ca criteriile pe care trebuie sa le indeplinească detinutii pentru a fi eliberati conditionat trebuie sa fie explicite si clare si trebuie sa tina cont de personalitatea detinutului si pregatirea acestuia.

Discutia trebuie sa includa toate optiunile posibile si trebuie sa se poarte deschis si profesionist.

Pana la gasirea celor mai bune solutii, insa, este imperativ ca folosirea abuziva a acelui articol de lege sa inceteze.

In consecinta, solicitam Ministrului Justitiei sa suspende pe o perioada de trei luni dispozitiile art. 96 alin. (1) lit. f) teza 1 din Legea nr. 254/2013, termen in care se poate finaliza un regulament care sa includa si criterii clare si riguroase de natura a evita folosirea abuziva a acelui articol de lege.”

Cuvinte cheie: , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti