« Flux noutăţi
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateCyberlawDrept comercialEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveDrepturile omuluiData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiMalpraxis medicalProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrepturile omuluiDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
 

DNA. Buletin de presă – ianuarie 2016
04.02.2016 | Georgiana-Camelia LUCIU, Cornelia DĂROI

JURIDICE - In Law We Trust Monitor Dosare

Biroul de Informare și Relații Publice a întocmit o sinteză a cauzelor finalizate de procurorii anticorupție în luna ianuarie 2016, altele decât cele deja mediatizate prin intermediul comunicatelor de presă:

1. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Ploiești au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:
M. C. I., comisar șef de poliție, șef al Serviciului Logistic din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Buzău,
și C. D., inspector principal de politie, angajat în cadrul aceluiași serviciu, la data comiterii faptei, cu privire la săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada aprilie-mai 2015, inculpații M. C. I. și C. D., în calitate de membri ai unei comisii de concurs organizat de Inspectoratul de Poliție Județean Buzău, în vederea încadrării de personal recrutat din sursă externă, pentru ocuparea a trei posturi de fochist, primul având și calitatea de președinte al comisiei, și-au încălcat atribuțiile de serviciu, prin favorizarea a doi dintre candidații înscriși.
Concret, acestora din urmă li s-a permis să participe la concurs, în contextul în care nu îndeplineau condițiile specificate în anunțul de participare.
Ulterior cei doi candidați au fost declarați „admiși” și au fost încadrați în funcția de fochist, cauzându-se astfel o vătămare a intereselor legitime ale Inspectoratului de Poliție Județean Buzău, precum și ale altor candidați, concomitent cu obținerea unor foloase necuvenite pentru persoanele respective.

Dosarul a fost trimis, spre judecare, Tribunalului Buzău.

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Direcției Generale Anticorupție și a Departamentului de Informații și Protecție Internă.

2. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Pitești au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților N. G., expert criminalist autorizat, la data faptei, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunii de favorizare a făptuitorului și S. I., expert contabil autorizat, la data faptelor, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunilor de:
favorizare a făptuitorului,
fals intelectual și
uz de fals.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
La data de 6 februarie 2013, procurori din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Pitești au dispus trimiterea în judecată a mai multor inculpați, între care N. C., președinte al Consiliului Județean Argeș, D. G., asociat și administrator la SC ZEUS S.A. și D. I., notar public, la data respectivă, cu privire la comiterea unor infracțiuni de corupție de către persoane cu funcții de conducere din cadrul Consiliului Județean Argeș, în contextul atribuirii preferențiale, în cursul lunii martie 2009, a contractului de achiziție publică cu titlul „Normalizare condiții de trafic pe drumurile județene prin reabilitarea a două poduri afectate de inundații” (a se vedea comunicatul nr. 93/VIII/3 din data de 07 februarie 2013).

Dosarul respectiv a fost înregistrat pe rolul Curții de Apel București.

Ulterior, în cursul anului 2013, pe timpul cercetării judecătorești, la dosar a fost depus un raport de expertiză criminalistică (grafică) extrajudiciară, întocmit de către inculpatul N. G., lucrarea fiind efectuată la solicitarea notarului public D. I.

Prin modul în care a fost realizată lucrarea de specialitate și prin concluziile formulate la obiectivele stabilite, inculpatul N. G. a dat un ajutor direct și concret, atât notarului public, care a autentificat contractul de vânzare cumpărare, cât și numiților N. C. și D. G., inculpați în dosarul Curții de Apel București. Acest raport ce a fost depus la dosarul cauzei pentru a înlătura pe de o parte, concluziile raportului de constatare tehnico-științifică întocmit anterior și, pe de altă parte, pentru a îngreuna sau zădărnici judecata în cauza penală respectivă.

În aceeași cauză penală, a fost depus și un raport de expertiză contabilă extrajudiciară, întocmit de către expertul contabil S. I., la solicitarea Consiliului Județean Argeș.

În cuprinsul acestui raport, inculpatul S. I., în calitate de expert contabil autorizat, a atestat împrejurări necorespunzătoare adevărului ce se referă în esență la calamitarea obiectivului „Pod pe DJ 703B amplasat peste râul Argeș, în comuna Căteasca”, în perioada aprilie-mai 2005 și iulie-august 2005 și la existența documentelor justificative, la nivelul Consiliului Județean Argeș și a celorlalte instituții publice implicate în gestionarea efectelor calamităților.

În acest mod, precum și prin concluziile formulate cu privire la celelalte obiective ale raportului, inculpatul S. I., a dat cu intenție un ajutor concret inculpaților din dosarul aflat pe rolul Curții de Apel București, cu scopul de a îngreuna sau zădărnici judecata în cauza penală menționată anterior și, pe fond, a împiedica tragerea la răspundere penală a acestora, raportul respectiv fiind depus și înregistrat la Consiliul Județean Argeș iar, apoi și la dosarul aflat pe rolul Curții de Apel București.

Dosarul a fost trimis, spre judecare, Curtea de Apel Pitești.

3. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Brașov au dispus trimiterea în judecată, sub control judiciar, a inculpatului B. D. S., în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunii de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În cursul anului 2008, inculpatul B. D. S., în calitate de administrator al unei societăți comerciale și membru în comisia de evaluare oferte, cu ocazia derulării proiectului SAPARD – „Atelier pentru prelucrarea lemnului în Feldioara”, a întocmit documente care cuprindeau date necorespunzătoare adevărului sau inexacte (cereri oferte pentru achiziția de echipamente și răspuns, corespondență societăți “ofertante”, contracte, ordine de plată, facturi) privitoare la derularea unor proceduri de achiziții utilaje de prelucrare a lemnului și autovehicule.
Aceste documente, au fost prezentate de inculpatul B. D. S. Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR, fostă APDRP) fiind avute în vedere la analizarea cererilor de plată pentru a justifica rambursarea unor cheltuieli pretins a fi efectuate. Astfel, inculpatul a obținut pe nedrept fonduri nerambursabile din bugetul Uniunii Europene în suma totală de 502.207, 81 lei.

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale din cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale s-a constituit parte civilă în procesul penal cu suma de 747.986,01 lei, reprezentând valoarea integrală a finanțării nerambursabile decontată de autoritatea contractantă, la care se adaugă penalități și accesorii până la data plății efective.

În cauză, procurorii au dispus măsura asiguratorie a sechestrului asupra bunurilor imobile și a acțiunilor deținute de inculpat la mai multe societăți comerciale.

Dosarul a fost trimis, spre judecare, Tribunalului Brașov, cu propunerea de a se menține măsura asiguratorie dispusă în cauză.

4. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de Combatere a Corupției au dispus trimiterea în judecată, în stare de detenție, pentru executarea unei pedepse privative de libertate, a inculpatului G. I., administrator al S.C. Eurofond S.R.L., la data faptelor, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunilor de:
– complicitate la folosire sau prezentare, cu rea-credință, de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene;
– complicitate la înșelăciune și
fals în înscrisuri sub semnătură privată;
și în stare de libertate, a inculpatului T. C. M., în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunilor de:
folosire sau prezentare, cu rea-credință, de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene și
înșelăciune.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
La datele de 25 și 27 iunie 2012, inculpatul T. C. M., beneficiind de ajutorul inculpatului G. I., a depus mai multe acte la dosarul prin care a solicitat Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (fostă APDRP) fonduri nerambursabile în cadrul Măsurii 112 – „Instalarea tinerilor fermieri”, deși știa că aceste documente conțin date false și inexacte, reușind – în acest mod – să determine declararea ca eligibil proiectul său în valoare de 40.000 euro (177.780 lei) și să încaseze, ca urmare a solicitării primei tranșe, suma de 106.668 lei.

Inculpatul G. I. s-a ocupat personal de întocmirea tuturor declarațiilor și a pus împreună toate înscrisurile necesar a fi atașate cererii de finanțare, inclusiv cele furnizate de client la solicitarea sa, apoi a cerut acestuia să semneze fiecare document în parte și să depună întregul dosar la autoritatea competentă.

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale din cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale s-a constituit parte civilă în procesul penal cu suma de 106.668 lei, reprezentând finanțarea accesată fără drept de inculpatul T. C. M. cu ajutorul coinculpatului G. I.

În cauză, procurorii au dispus măsura asiguratorie a sechestrului asupra bunurilor imobile și mobile ale inculpaților, până la concurența sumei de 106.668 lei.

Dosarul a fost trimis, spre judecare, Tribunalului Teleorman, cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

5. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatei I. A., în sarcina căreia s-a reținut săvârșirea infracțiunilor de:
folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene (2 infracțiuni) și
schimbarea, fără respectarea prevederilor legale, a destinației fondurilor obținute din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele ei.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioadele 24 august 2011 – 9 noiembrie 2011 și 12 decembrie 2012 – 25 ianuarie 2013, inculpata I. A., în calitate de președinte al unei asociații, a falsificat în două rânduri documentația necesară în scopul încheierii unui contract de finanțare, obținând pe nedrept suma totală de 17.685,72 euro, reprezentând fonduri europene destinate realizării proiectului „WELCOME TO GREEN CITY!”.
Ulterior, inculpata a cheltuit în interes personal suma respectivă de bani.

Prin faptele sale, inculpata a cauzat un prejudiciu total în valoare de 17.685,72 euro, bani proveniți din bugetul Uniunii Europene.

În cauză, Agenția Națională pentru Programe Comunitare din Domeniul Educației și Formării Profesionale din cadrul Ministerului Educației Naționale, s-a constituit parte civilă în procesul penal cu suma de 17.685,72 euro.

Dosarul a fost trimis, spre judecare, Tribunalului București.

6. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Bacău au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatei T. E., în sarcina căreia s-a reținut săvârșirea infracțiunilor de:
folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete care are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene,
fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată,

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
La data de 30 aprilie 2010, inculpata T. E., în numele unei firme administrată de o rudă a sa, a completat, semnat și depus mai multe documente false la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură – Centrul Județean Neamț, în vederea acordării sprijinului financiar pe anul 2010, în cadrul schemei de plată unică pe suprafață, pentru un teren de 50 ha.
Ca urmare a acestor demersuri ale inculpatei, firma respectivă a încasat nelegal, pentru campania din anul 2010, suma totală de 6.550 euro, din care suma de 4.018 euro finanțată din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA) și 2.532 euro, finanțată din bugetul național.

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură s-a constituit parte civilă cu suma de 174.197,09 lei, la care se adaugă dobânzile prevăzute de legislația în vigoare.

În cauză, a fost dispusă măsura asigurătorie a sechestrului asupra unui teren ce aparține inculpatei T. E.

Dosarul a fost trimis, spre judecare, Tribunalului Neamț, cu propunere de a se menține măsura asigurătorie dispusă în cauză.

Această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță, spre judecare, situație care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

:: sursa: www.pna.ro

Georgiana-Camelia Luciu
Cornelia Dăroi

PLATINUM+
PLATINUM Signature       

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                                

VIDEO STANDARD
Aflaţi mai mult despre , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
 Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Monitorizarea inteligentă a dosarelor de instanţă: Monitor Dosare

Lex Discipulo Laus

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.