Secţiuni » Barouri
UNBR. INPPA. Barouri
Official partner: Uniunea Naţională a Barourilor din România
5 comentarii

Casele de avocatură ”ușor obscure”
04.02.2016 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Selected, UNBR+INPPA+Barouri
JURIDICE - In Law We Trust

Joi, 28 ianuarie 2016, Baroul Bucuresti a dat publicitatii urmatorul comunicat:

”Consiliul Baroului Bucuresti s-a sesizat din oficiu, in temeiul dispozitiilor art. 10 alin. (1) din Legea nr. 51/1995, in legatura cu o recenta evocare a profesiei de avocat, intr-un context referitor la activitatea unei autoritati publice.

Astfel, fata de afirmatiile formulate in spatiul public de catre un reprezentant al Agentiei Nationale de Admninistrare Fiscala, potrivit carora „case obscure de avocatura din Bucuresti gazduiesc la propriul sediu mii de firme fantoma“, Consiliul Baroului Bucuresti considera ca este regretabila utilizarea termenului de “obscure”, pentru a se referi la forme de exercitare a profesiei, constituite cu respectarea prevederillor legii si a Statutului profesiei de avocat.

Consiliul Baroului Bucuresti considera ca utilizarea unor astfel de expresii este de natura sa aduca atingere prestigiului profesiei.

Ministerul Finantelor Publice, prin adresa nr. 440633/2011, a confirmat ca stabilirea provizorie a sediului social al unor societati comerciale la sediul profesional al avocatului reprezinta una dintre formele de exercitare a profesiei de avocat, reglementata prin dispozitiile art. 3 alin. (1) lit. h) din Legea nr. 51/1995 si art. 104 si art. 105 din Statutul profesiei de avocat.

Din aceasta perspectiva, este intarita concluzia ca avocatul nu poate fi acuzat pentru ca isi exercita profesia, in limitele legii.

Consiliul Baroului Bucuresti solicita o rezerva rezonabila in luarile de pozitie a autoritatilor publice in privinta referirilor la profesia de avocat, intrucat atingerea adusa prestigiului profesiei afecteaza, in mod direct, dreptul la aparare, asigurat, in primul rand, prin intermediul avocatului, astfel cum este statuat in art. 24 din Constitutia Romaniei.

Decan,
Avocat dr. Ion Dragne

Gelu Diaconu, seful ANAF, a declarat in data de 20 ianuarie 2016, in cadrul unui interviu la Europa FM: ”Exista cateva firme de avocatura in Bucuresti, care, prevalandu-se de o prevedere a Legii speciale a profesiei de avocat, la propriul sediu au infiintate si funcționeaza cateva mii de firme care, de regula, sunt activate si introduse in lanturi de tranzacționare. O mare parte dintre aceste firme, prin controale operative, le ”distrugem” in activitatea curenta, dar este absolut necesar sa nu mai permitem patrunderea in lanturile de tranzactionare, prin atribuirea codului de înregistrare in scop de TVA, si a altor astfel de firme”. Oficialul nu a dorit sa indice care sunt aceste case de avocatura, precizand doar ca este vorba de firme de avocatura “usor obscure”.

Cuvinte cheie: , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

5 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti