Secţiuni » Arii de practică » Business » Cyberlaw
Cyberlaw
CărţiProfesionişti

CJUE. Cauza Hassan. C-163/15. Dreptul licențiatului de a introduce o acțiune în contrafacere în pofida neînscrierii licenței în registrul mărcilor comunitare. Prof. univ. dr. Camelia Toader, membru al completului


4 februarie 2016 | JURIDICE.ro

UNBR Caut avocat
JURIDICE by Night

Cauza C-163/15 (Hassan) : Trimitere preliminară – Dreptul licențiatului de a introduce o acțiune în contrafacere în pofida neînscrierii licenței în registrul mărcilor comunitare (camera a şaptea, cu participarea jud. dr. Camelia Toader, preşedinte de cameră).

Cererea de decizie preliminară formulată de Tribunalul Regional Superior din Düsseldorf, Germania, privește interpretarea articolului 23 alineatul (1) prima teză din Regulamentul (CE) nr. 207/2009 al Consiliului din 26 februarie 2009 privind marca comunitară.

Această cerere a fost formulată în cadrul unui litigiu între Hassan, administrator al unei societăți care a recurs fără drept la utilizarea unei mărci pe site-ul său de internet, pe de o parte, și societatea titulară a unei licențe, neînscrisă în registrul mărcilor comunitare, având ca obiect respectiva marca verbală comunitară, pe de altă parte, în legătură cu o acțiune în contrafacerea unei mărci comunitare inițiată de această din urmă societate împotriva domnului Hassan.

Estimând că este necesar a se lămuri dacă exercitarea drepturilor licențiatului este condiționată de înscrierea licenței în registrul mărcilor comunitare, instanța de trimitere a adresat o întrebare în acest sens CJUE.

Amintind că în vederea interpretării unei dispoziții a dreptului Uniunii, trebuie să se țină  seama nu numai de formularea sa, ci și de contextul său și de obiectivele urmărite de reglementarea din care face parte această dispoziție, Curtea a statuat că articolul 23 alineatul (1) prima teză din Regulamentul (CE) nr. 207/2009 trebuie interpretat în sensul că licențiatul poate introduce o acțiune în contrafacerea mărcii comunitare care face obiectul licenței, chiar dacă aceasta din urmă nu a fost înscrisă în registrul mărcilor comunitare.

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi                                                                                                                          Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică