Secţiuni » Arii de practică » Protective » Dreptul Uniunii Europene
Dreptul Uniunii Europene
DezbateriCărţiProfesionişti

CJUE. Cauza Hassan. C-163/15. Dreptul licențiatului de a introduce o acțiune în contrafacere în pofida neînscrierii licenței în registrul mărcilor comunitare. Prof. univ. dr. Camelia Toader, membru al completului


4 februarie 2016 | JURIDICE.ro
Secţiuni: CJUE, Cyberlaw, Dreptul Uniunii Europene, SELECTED
JURIDICE - In Law We Trust
UNBR Caut avocat
Evenimente juridice

Cauza C-163/15 (Hassan) : Trimitere preliminară – Dreptul licențiatului de a introduce o acțiune în contrafacere în pofida neînscrierii licenței în registrul mărcilor comunitare (camera a şaptea, cu participarea jud. dr. Camelia Toader, preşedinte de cameră).

Cererea de decizie preliminară formulată de Tribunalul Regional Superior din Düsseldorf, Germania, privește interpretarea articolului 23 alineatul (1) prima teză din Regulamentul (CE) nr. 207/2009 al Consiliului din 26 februarie 2009 privind marca comunitară.

Această cerere a fost formulată în cadrul unui litigiu între Hassan, administrator al unei societăți care a recurs fără drept la utilizarea unei mărci pe site-ul său de internet, pe de o parte, și societatea titulară a unei licențe, neînscrisă în registrul mărcilor comunitare, având ca obiect respectiva marca verbală comunitară, pe de altă parte, în legătură cu o acțiune în contrafacerea unei mărci comunitare inițiată de această din urmă societate împotriva domnului Hassan.

Estimând că este necesar a se lămuri dacă exercitarea drepturilor licențiatului este condiționată de înscrierea licenței în registrul mărcilor comunitare, instanța de trimitere a adresat o întrebare în acest sens CJUE.

Amintind că în vederea interpretării unei dispoziții a dreptului Uniunii, trebuie să se țină  seama nu numai de formularea sa, ci și de contextul său și de obiectivele urmărite de reglementarea din care face parte această dispoziție, Curtea a statuat că articolul 23 alineatul (1) prima teză din Regulamentul (CE) nr. 207/2009 trebuie interpretat în sensul că licențiatul poate introduce o acțiune în contrafacerea mărcii comunitare care face obiectul licenței, chiar dacă aceasta din urmă nu a fost înscrisă în registrul mărcilor comunitare.

Cuvinte cheie: , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice


Servicii JURIDICE.ro
Cont profesional









Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
Privacy
Politica
Utilizare
Publicare
Despre noi
Secţiuni
Servicii
Contact
© 2003-2023 J JURIDICE.ro