Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

PT Mureş. Evaziune fiscală, delapidare, uz de fals, constituire de grup infracțional organizat. Reținere


5 februarie 2016 | Georgiana-Camelia LUCIU, Marian Ionuț RACOCI
Secţiuni: Activitate parchete, Drept penal, Dreptul penal al afacerilor
JURIDICE - In Law We Trust
UNBR Caut avocat
Evenimente juridice

PT Mureş. Evaziune fiscală, delapidare, uz de fals, constituire de grup infracțional organizat. Reținere.

Procurori ai Parchetului de pe lângă Tribunalul Mureş au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de 22 de persoane, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de evaziune fiscală, delapidare şi uz de fals. De asemenea, s-a reţinut faţă de patru persoane şi săvârşirea infracţiunii de constituire de grup organizat, întrucât aceştia au acţionat în mod organizat, după o ierarhie bine stabilită, în vederea distribuirii de documente fictive către diverşi beneficiari.

Procurorii au dispus, prin ordonanţă, reţinerea unui număr 8 inculpaţi, 6 dintre aceştia fiind prezentaţi în cursul zilei de 4 februarie 2016 judecătorului de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Mureş, cu propunere de arestare preventivă pe o durată de 30 de zile.

Din probatoriul administrat în cauză, până la acest moment al urmăririi penale, au rezultat următoarele:
Începând cu luna aprilie 2015, un grup format din patru persoane a început a distribui pe teritoriul ţării mai multe avize de însoţire a materialului lemnos, împreună cu facturile fiscale şi chitanţele fictive aferente, emise în numele unei societăţi de tip „fantomă”, atestând astfel relaţii comerciale nereale, în scopul sustragerii de la îndeplinirea obligaţiilor fiscale de către beneficiarii acestora. Până în prezent au fost identificate 66 de societăţi comerciale cu activitate constând în exploatarea, prelucrarea şi comercializarea lemnului. În continuare, cumpărătorii acestor documente fictive şi le înregistrau în contabilitatea societăţilor administrate de ei, atât în scopul diminuării bazei impozabile, cât şi în scopul acoperirii unor stocuri de marfă nejustificate. Sumele de bani astfel înregistrate în contabilitate ca fiind achitate au fost însuşite de către administratorii acestor societăţi, pe nedrept, prejudiciul adus bugetului de stat fiind estimat la valoarea de 2 milioane lei.

În vederea identificării tuturor participanţilor la săvârşirea acestor fapte şi a ridicării unor mijloace de probă, la data de 3 februarie 2016, în baza autorizaţiilor emise de instanţă, sub supravegherea procurorilor, au fost efectuate de către lucrătorii de poliţie din cadrul I.P.J. Mureş, ai Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul I.G.P.R., precum şi ai Direcţiei de Operaţiuni Speciale, un număr de 156 de percheziţii domiciliare, în 24 de judeţe. Cu ocazia acestor percheziţii au fost ridicate mai multe înscrisuri, în vederea analizării lor.

Cercetările continuă în vederea stabilirii tuturor împrejurărilor de fapt.

Punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate în nicio situaţie să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

:: sursa: www.mpublic.ro

Georgiana-Camelia Luciu
Marian Ionuț Racoci

Cuvinte cheie: , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice


Servicii JURIDICE.ro
Cont profesional

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
Privacy
Politica
Utilizare
Publicare
Despre noi
Secţiuni
Servicii
Contact
© 2003-2023 J JURIDICE.ro