Secţiuni » Sistemul judiciar
Sistemul judiciar
Alegeri CSMActivitate parchete

CSM ref. „racolarea de către SRI” a judecătorilor şi procurorilor prin intermediul unor programe de instruire
05.02.2016 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust

Consiliul Superior al Magistraturii a dat publicității joi, 4 februarie 2016, următorul comunicat:

”Având în vedere lansarea în spaţiul public, prin intermediul unor instituţii de presă, a unor speculaţii privind „racolarea de către SRI” a judecătorilor şi procurorilor prin intermediul unor programe de instruire şi formare profesională organizate în cadrul Academiei Naţionale de Informaţii „Mihai Viteazu”, instituţie militară de învăţământ superior aflată în subordinea Serviciului Român de Informaţii, precum şi potenţialul de afectare a imaginii justiţiei prin transmiterea unor informaţii nereale, pentru corecta şi completa informare a opiniei publice, Biroul de Informare Publică şi Relaţia cu Mass Media este abilitat să facă următoarele precizări:

La data de 15 iunie 2015, Departamentul pentru Egalitate de Șanse între Femei și Bărbați – instituție de specialitate a administrației publice centrale, aflată în subordinea Ministerului, Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstince – a transmis Consiliului Superior al Magistraturii invitația de a desemna persoane care să participe la programul de formare profesională organizat în cadrul proiectului ”Start – o viață de calitate și siguranță”.

Conform invitaţiei, proiectul menţionat, derulat în parteneriat cu Academia Națională de Informații ”Mihai Viteazul”, instituție aflată în subordinea Serviciului Român de Informații, viza dobândirea de competenţe profesionale în domeniul incluziunii sociale relevante pentru prevenirea şi combaterea violenţei domestice şi a traficului de persoane – ocupaţia ”expert în egalitate de șanse”, având ca obiectiv formarea unui grup ţintă de 1.000 de persoane, specialişti din cadrul sistemului judiciar implicaţi în sprijinirea victimelor violenţei domestice şi a traficului de persoane.

În ședința din data de 21 iulie 2015, Comisia nr.2 – Eficientizarea activității Consiliului Superior al Magistraturii și a instituțiilor coordonate; parteneriatul cu instituțiile interne și societatea civilă din cadrul CSM, a apreciat că solicitarea DESFB în sensul desemnării unor persoane care să participe la programul de formare profesională menționat excede competențelor Consiliului.

Conform legii, formarea profesională continuă a judecătorilor şi procurorilor constituie garanţia independenţei şi imparţialităţii în exercitarea funcţiei, iar responsabilitatea pentru formarea profesională continuă a acestora revine Institutului Naţional al Magistraturii, conducătorilor instanţelor sau parchetelor la care aceştia îşi desfăşoară activitatea, precum şi fiecărui judecător şi procuror, prin pregătire individuală. Judecătorii şi procurorii participă, cel puţin o dată la 3 ani, la programe de formare profesională continuă organizate de INM, de instituţii de învăţământ superior din ţară sau din străinătate ori la alte forme de perfecţionare profesională.

Ca atare, magistraţii au nu doar dreptul, dar şi obligaţia de a participa la programe de formare profesională continuă în oricare dintre modalităţile anterior expuse, cu mențiunea că acestea trebuie să asigure o pregătire profesională aplicată, orientată spre îmbunătățirea calității activității lor curente și în consecință a actului de justiție.

Neexistând vreo dispoziție legală ori regulamentară care să prevadă ca atribuție a Plenului Consiliului Superior al Magistraturii ori a conducerii instanțelor/parchetelor aprecierea cu privire la participarea magistraților la oricare dintre formele de pregătire profesională prevăzute de lege, urmarea unor astfel de programe rămâne o opţiune personală, în măsura în care magistraţii în cauză consideră necesară sau utilă o pregătire suplimentară într-un anumit domeniu.

În consecinţă, Consiliul Superior al Magistraturii, prin Direcţia Afaceri Europene, Relaţii Internaţionale şi Programe, a comunicat invitaţia primită instanţelor şi parchetelor, urmând ca în funcţie de interesul manifestat individual de către magistraţi, aceştia să procedeze la înscrierea în nume propriu la programul menţionat.

Un număr de 200 de magistraţi (53 de judecători şi 147 de procurori) au informat Consiliul în legătură cu disponibilitatea lor de a participa la programul de formare profesională menţionat, dar potrivit informaţiilor furnizate de către Agenţia Naţională pentru Egalitate de Şanse între Femei şi Bărbaţi, niciunul dintre aceştia nu a participat la cursuri.

Pentru evitarea propagării în spaţiul public a unor speculaţii sau interpretări deformate/trunchiate privind activităţile Consiliului şi ale sistemului judiciar, Consiliul Superior al Magistraturii recomandă tuturor jurnaliştilor să apeleze la sursele de informare oficiale ale instituţiei anterior lansării unor teme bazate pe elemente factuale precare.

Consiliul Superior al Magistraturii apreciază că publicarea şi comentarea excesivă într-un registru speculativ a unor aspecte ce ţin de formarea magistraţilor, insinuându-se implicarea acestora în programe de pregătire profesională ce urmăresc „racolarea lor de către SRI” dăunează grav imaginii justiţiei, interesului public şi societăţii, subminând încrederea cetăţenilor în sistemul judiciar.”

Secţiuni: Sistemul judiciar | Toate secţiunile

Cuvinte cheie: , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti
SERVICII JURIDICE.RO