Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

DIICOT-Buzău. Trafic de persoane, proxenetism, șantaj. Percheziții domiciliare
05.02.2016 | Georgiana-Camelia LUCIU, Marian Ionuț RACOCI

Secţiuni: Comunicate parchete, Drept penal
JURIDICE - In Law We Trust

DIICOT-Buzău. Trafic de persoane, proxenetism, șantaj. Percheziții domiciliare.

La data de 4 februarie 2016 procurorii DIICOT-Biroul Teritorial Buzău au efectuat un număr de 7 percheziții domiciliare pe raza judeţelor Prahova, Dâmbovița şi Vaslui, în cadrul unei acţiuni vizând destructurarea unui grup infracțional organizat specializat în săvârşirea infracţiunilor de trafic de persoane, în formă continuată, proxenetism, în formă continuată şi șantaj calificat, în formă continuată.

În cauză există suspiciunea rezonabilă că, începând cu anul 2012 si până în prezent, a fost constituit un grup infracţional organizat format din trei suspecţi la care ulterior au aderat şi alte persoane şi care, au avut ca scop, recrutarea, transportarea şi adăpostirea mai multor persoane de sex feminin, de cele mai multe ori prin constrângere sau inducere în eroare, în vederea practicării prostituției pe teritoriile Greciei, Elveției și Germaniei.
Există suspiciunea rezonabilă că, în cursul lunii ianuarie 2014, doi dintre membrii grupului infracţional au recrutat o persoană vătămată de pe raza judeţului Vaslui, prin inducere în eroare cu privire la natura activității pe care urma să o presteze pe teritoriul Greciei, respectiv lucrător comercial la un magazin din oraşul Salonic.
Pe fondul situației materiale precare, victima a acceptat promisiunea, astfel că suspecții au pus-o la dispoziția unui alt suspect care a transportat-o cu o cursă de autocar la Salonic fiind ulterior plasată într-o locuința închiriată de către acesta unde a fost obligată să practice prostituţia.
Profitînd de neatenţia suspectului, persoana vătămată a reuşit să se refugieze într-o altă la locuință de pe raza oraşului Salonic închiriată de către alţi doi membri ai grupului infracţional organizat care i-au promis sprijin faţă de suspectul care o transportase în Grecia şi ofertă de ajutorare pentru reîntoarcerea în România.
Cei în cauză au transportat persoana vătămată în România fiind plasată în locuința acestora de pe raza judeţului Prahova şi lipsită de libertate circa 2 luni de zile, sub pază strictă, reținerea actului de identitate şi interzicerea de a comunica cu familia şi cu mediul relațional.

Ulterior, suspecții au transportat persoana vătămată în oraşul Zurich, Elveția unde au abligat-o să se prostitueze pentru a recupera pretinsele datorii pe care i le imputau pe perioada în care a fost cazată în România şi Grecia.
Victima a fost astfel obligată sa se prostitueze timp de 3 luni într-un club din Zurich, obținând suma de 25.000 CHF, banii obţinuţi fiind însuşiţi de către membrii grupului.
De asemenea, s-a reţinut că începând cu luna decembrie 2012 cei doi suspecţi, concubini, au îndemnat o persoană vătămată să practice prostituția în beneficiul acestora, pe teritoriul Elveției, în oraşul Zurich, dându-i de înțeles acesteia că poate obține venituri substanțiale din această activitate.
 Suspecţii au suportat costul transportului până la Zurich cu o cursa aeriană în care a fost însoțită de către suspectă care a plasat-o într-un club şi a determinat-o sa practice prostituția în perioada ianuarie-aprilie 2013, colectând întreaga sumă de bani, după deducerea cheltuielilor curente de întreținere.
În perioada decembrie 2012 – decembrie 2015 persoana vătămată a fost obligată la practicarea prostituţiei pe teritoriile Elveţiei şi Greciei până la data la care a reuşit să-şi asigure scăparea dintr-o locuință din Salonic.
 În urma exploatării persoanei vătămate prin obligarea la practicarea prostituţiei, suspecţii au obţinut circa 100.000 euro.
La aceasta suma se adaugă și un alt beneficiu material în sumă de circa 300.000 euro obținuţi de către cei doi suspecți ca urmare a inducerii în eroare a unui client fidel privilegiat al persoanei vătămate, cetățean elvețian.
Suspecţii au procurat un act fals emis de către o unitate sanitară în care se invoca în mod nereal faptul că, copilul persoanei vătămate, suferă de o afecțiune cronică, respectiv epilepsie care necesită o intervenţie chirurgicală obligând-o pe aceasta să prezinte documentul cetățeanului elvețian. Ulterior, ajutorul umanitar şi financiar a fost acordat de cel în cauză în cuantumul evidențiat, banii fiind însușiți în totalitate de către cei doi suspecți.

S-a reţinut totodată că în cursul lunii octombrie 2015 suspecţii au agresat fizic persoana vătămată cu obiecte contondente tăietor înțepătoare, respectiv cuie.
De asemenea, în perioada cuprinsă între jumătatea lunii august 2015 și până la data de 3 ianuarie 2016 suspecții au obligat la practicarea prostituţiei o altă persoană vătămată care a fost plasată sub protecția şi sub supravegherea unui alt suspect care a colectat banii astfel obținuți şi i-a remis celorlalți doi suspecți, direct sau prin mandat de transfer.
În urma activităţii infracţionale suspecţii au obținut un beneficiu ilicit de circa 49.000 euro.
Ulterior, suspecţii şi-au extins activitatea infracțională şi pe teritoriul României, astfel că în cursul lunii ianuarie 2016 au amenințat, în repetate rânduri, o victimă minoră în vârstă de 15 ani, cu darea în vileag a unor situații de fapt imaginare pe care i le imputa, respectiv faptul că se prostitua, situații verosimile însă prin plasarea lor conjuncturala într-un anumit context, devoalare ce urma sa fie făcută părinților celei în cauză şi mediului ei relațional respectiv unității școlare la care minora este elevă.
Pentru a nu pune în practică amenințările, cei doi suspecți au solicitat persoanei vătămate suma de 900 lei şi, pentru că aceasta nu s-a conformat, au pus în practică o primă etapă a actelor de amenințare în sensul că i-au făcut cunoscut mamei faptul că fiica sa se prostituează şi consumă droguri afirmând că pot prezenta dovezi în acest sens. Ulterior, suspecţii au apelat victima minoră şi au reiterat solicitarea de remitere a sumei de bani evidențiate, amenințând că vor oferi şi alte detalii despre faptele imaginare imputate victimei, pe care le vor răspândi şi la unitatea școlară unde aceasta studiază.

Având în vedere că suspecții au obținut de pe urma activității infracționale beneficii ilicite cuantificate la suma totală de 449.000 euro şi 25.000 CHF, în cauză vor fi instituie măsuri asigurătorii.

La sediul DIICOT – Biroul Teritorial Buzău, vor fi aduși, în vederea audierii, un număr de 8 suspecți.

Acţiunea a fost efectuată împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul SCCO Buzău, SCCO Vaslui, BCCO Prahova, SCCO Dâmbovița.

Suportul tehnic şi informativ a fost asigurat de către Serviciul Român de Informaţii.

Acţiunea a fost efectuată cu sprijinul Brigăzii de Jandarmi Mobile Neron Lupașcu Prahova.

Pe întreg parcursul procesului penal, suspecţii şi inculpaţii beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum şi de prezumţia de nevinovăţie.

:: sursa: www.diicot.ro

Georgiana-Camelia Luciu
Marian Ionuţ Racoci

Cuvinte cheie: , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti