Secţiuni » Noutăţi legislative
Noutăţi legislativeProiecte legislativeMonitorul Oficial al RomânieiJurnalul Oficial al Uniunii Europene

Regulamentul privind concursul de admitere în Corpul diplomatic şi consular al României în anul 2016
08.02.2016 | Corina CIOROABĂ

Secţiuni: Lege 9
JURIDICE - In Law We Trust

În Monitorul Oficial al României, partea I, nr. 80 din data de 3 februarie 2016 a fost publicat Ordinul ministrului afacerilor externe nr. 248/2016 pentru aprobarea Regulamentului privind organizarea şi desfăşurarea concursului pentru admiterea în Corpul diplomatic şi consular al României în anul 2016.

Regulamentul stabileşte cerinţele, precum şi condiţiile de organizare și desfăşurare a concursului de admitere în Corpul diplomatic şi consular al României în anul 2016.

Admiterea în Corpul diplomatic şi consular al României (CDCR) se face prin concurs, în limita posturilor vacante prevăzute în statul de funcţii şi a numărului maxim de funcţii diplomatice şi consulare aprobate, în conformitate cu prevederile Legii nr. 269/2003 privind Statutul Corpului diplomatic şi consular al României şi ale HG nr. 8/2013 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Afacerilor Externe.

Concursul pentru admiterea în CDCR în anul 2016 se organizează pentru ocuparea a 40 de posturi diplomatice.

La concursul organizat pentru admiterea în CDCR în anul 2016 poate participa orice persoană care îndeplineşte cumulativ următoarele condiţii:
– are dreptul să ocupe o funcţie publică, conform prevederilor Constituţiei şi legilor în vigoare;
– se bucură de toate drepturile politice şi civile prevăzute în Constituţie şi în legile în vigoare;
– a urmat studii superioare de lungă durată la o instituţie de învăţământ superior din ţară sau din străinătate, absolvite cu diplomă de licenţă sau echivalentă, recunoscută de Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice;
– cunoaşte două sau mai multe limbi străine, dintre care una trebuie să fie limba engleză sau limba franceză;
– are o stare de sănătate corespunzătoare, atestată prin act medical de specialitate;
– nu a fost condamnată pentru săvârşirea unei infracţiuni;
– nu este incompatibilă cu dobândirea calităţii de membru al CDCR.

Dobândirea calităţii de membru al CDCR este condiţionată de existenţa avizului pozitiv pentru accesul la informaţii clasificate, eliberat de Oficiul Registrului Naţional al Informaţiilor Secrete de Stat (ORNISS), declararea ca „apt” după testele medicale şi psihologice şi acceptarea postului oferit în Centrala sau Serviciul Exterior din cadrul Ministerului Afacerilor Externe.

Admiterea în CDCR constă în:
– etapa depunerii dosarelor;
– etapa probei scrise;
– etapa evaluării finale;
– etapa testării medicale şi psihologice şi a obţinerii avizului ORNISS pentru accesul la informaţiile clasificate.

Informaţiile privind organizarea concursului, regulamentul şi bibliografia de concurs se publică pe pagina de internet a Ministerului Afacerilor Externe (www.mae.ro) cu cel puţin 30 de zile lucrătoare înainte de data- limită de depunere a dosarelor de concurs. Organizarea concursului se aduce la cunoştinţa celor interesaţi şi prin publicarea într-un ziar de circulaţie naţională.

Corina Cioroabă

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti