Întrebare preliminară cu privire la aplicarea retroactivă a legii privind creditul de consum
09.02.2016 | Mihaela MAZILU-BABEL, Adina MIHALACHE

Judecătorul croat se întreabă cu privire la aplicarea retroactivă a legii privind creditul de consum. (C-512/15 Pušić și C-511/12)
Situația de fapt:
1. domeniul UE de pe pagina CJUE: protecția consumatorilor
2. aplicarea retroactivă a unei legi naționale, respectiv a legii privind creditul de consum
3. analiza dacă o astfel de aplicare retroactivă este conformă cu dreptul Uniunii, și în special cu dispozițiile unei directive care prevăd măsurile tranzitorii
4. instanța națională prezumă că dispozițiile directivei prevăd în mod expres că respectiva directivă nu se aplică contractelor de credit încheiate înaintea intrării în vigoare a legislației naționale care a transpus directiva în dreptul național
5. dispoziție penală cuprinsă în legea națională privind creditul de consum
6. necesitatea de a afla dacă sancțiunile prevăzute pentru încălcarea unei dispoziții naționale adoptate pe baza directivei în discuție pot fi aplicate unor încălcări eventuale privind contractele de credit existente la data intrării în vigoare a măsurilor naționale de executare
Dispoziții incidente: articolele 30 și 23 din Directiva 2008/48/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 23 aprilie 2008
Articolul 30
Măsuri tranzitorii
(1) Prezenta directivă nu se aplică contractelor de credit existente la data intrării în vigoare a măsurilor naționale de punere în aplicare.
(2) Cu toate acestea, statele membre se asigură că articolele 11, 12, 13 și 17, articolul 18 alineatul (1) a doua teză și articolul 18 alineatul (2) se aplică și contractelor pe durată nedeterminată existente la data la care intră în vigoare măsurile naționale de punere în aplicare.
Articolul 23
Sancţiuni
Statele membre stabilesc normele de sancţionare aplicabile în cazul încălcării dispoziţiilor de drept intern adoptate în temeiul prezentei directive şi întreprind toate măsurile necesare pentru a asigura că acestea sunt aplicate. Aceste sancţiuni trebuie să fie eficiente, proporţionale şi cu efect de descurajare.
Pertinența pentru România: considerăm că în România articolele invocate din directivă au fost transpuse prin articolele 95, 85, 86, 88, și 89 din Ordonanța de urgență nr. 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori, modificată și completată prin Legea nr. 288/2010, Ordonanța de urgență nr. 73/2012 și prin Legea și 134/2013.
Articolul 85
(1)În vederea asigurării respectării dispoziţiilor prezentei ordonanţe de urgenţă de către creditori şi de către intermediarii de credit, consumatorii pot să sesizeze Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor.
(2)Pentru soluţionarea pe cale amiabilă a eventualelor dispute şi fără a se aduce atingere dreptului consumatorilor de a iniţia acţiuni în justiţie împotriva creditorilor şi a intermediarilor de credit care au încălcat dispoziţiile prezentei ordonanţe de urgenţă ori dreptului acestora de a sesiza Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor, consumatorii pot apela la mecanisme extrajudiciare de reclamaţie şi despăgubire pentru consumatori, potrivit prevederilor Legii nr. 192/2006 privind medierea şi organizarea profesiei de mediator, cu modificările şi completările ulterioare.
Articolul 86
(1)Încălcarea prevederilor art. 8, 9, 11-20, art. 22-28 şi art. 29 alin. (2), art. 30, 31 şi art. 32 alin. (1) şi (2), art. 33, 34, art. 46-58 şi art. 59 alin (3), art. 60-63, 65-78, 84 şi 95 constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 10.000 lei la 80.000 lei.
(2)Încălcarea prevederilor art. 35-44 constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 20.000 lei la 100.000 lei.
(3)Valoarea amenzilor prevăzute la alin. (1) şi (2) se va actualiza prin hotărâre a Guvernului.
(4)Contravenţiilor prevăzute la alin. (1) şi (2) şi art. 88 alin. (2) le sunt aplicabile prevederile Ordonanţei Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 180/2002, cu modificările şi completările ulterioare.
Articolul 88
(1)Odată cu aplicarea sancţiunii amenzii contravenţionale, agentul constatator poate dispune următoarele sancţiuni contravenţionale complementare:
a)respectarea imediată a clauzelor contractuale care au fost încălcate;
b)restituirea sumelor încasate fără temei legal, într-un termen de maximum 15 zile;
c)aducerea contractului în conformitate cu prevederile legale, în termen de maximum 15 zile;
d)repararea deficienţelor constatate prin procesul-verbal, în termen de maximum 15 zile.
(2)Neaducerea la îndeplinire a sancţiunilor contravenţionale complementare dispuse în termenele şi condiţiile prevăzute în procesele-verbale de constatare a contravenţiei sau săvârşirea repetată în decurs de 6 luni de la prima constatare a uneia dintre contravenţiile prevăzute la art. 86 alin. (1) constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 80.000 lei – 100.000 lei.
(21)Aceste limite pot fi depăşite în cazul unor amenzi cumulative, aplicate pentru reclamaţii diferite, până la dublul amenzilor iniţiale.
(3)Contestarea în instanţă nu suspendă de drept executarea sancţiunilor contravenţionale complementare dispuse.
Articolul 89
(1)Odată cu aplicarea sancţiunii amenzii contravenţionale, agentul constatator poate propune una dintre următoarele măsuri complementare:
a)suspendarea derulării campaniei publicitare care încalcă prevederile art. 8 şi 9, până la intrarea în legalitate;
b)aducerea tuturor contractelor similare în conformitate cu prevederile legale, în termen de 30 de zile.
(2)Măsura complementară propusă pentru a fi aplicată potrivit alin. (1) lit. a) sau b) se dispune prin ordin emis de conducătorul Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor.
(3)Ordinul emis în cazul prevăzut la alin. (1) lit. b) poate fi contestat la instanţa de contencios administrativ, în condiţiile Legii contenciosului administrativ nr. 554/2004, cu modificările şi completările ulterioare.
(4)Creditorii sunt obligaţi să informeze Banca Naţională a României, în termen de două zile lucrătoare, despre sancţiunile ce le-au fost aplicate de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor pentru încălcarea dispoziţiilor prezentei ordonanţe de urgenţă.
(5)Banca Naţională a României are în vedere, în activitatea de supraveghere prudenţială a creditorilor, informaţiile primite potrivit alin. (4)
Mihaela Mazilu-Babel(selecție, situație de fapt și dispoziții incidente)
Doctorand, Facultatea de Drept, Universitatea din Craiova
Adina Mihalache (pertinența pentru România)
Masterand, Facultatea de Drept, Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” din Iași