Secţiuni » Interviuri
Interviuri
Women in Law

Florin Suceava: Tind să cred că un „model în viață” îmbracă forma tuturor oamenilor cu care intrăm în contact în fiecare zi
09.02.2016 | Alin TODIRICĂ

Secţiuni: Interviuri, Selected, UNIVERSITARIA
JURIDICE - In Law We Trust

Am ajuns și la Universitatea „Petru Maior” din Târgu Mureș, acolo unde am stat de vorbă cu Florin Suceava, student în al doilea an la Facultatea de Științe Economice, Juridice și Administrative, specializarea Drept. Încă la început de drum, Florin se îndreaptă încet, dar sigur, spre o carieră în avocatură.

Alin Todirică: Salutare, Florin! Mă bucur că ai acceptat să acorzi un interviu pentru cititorii JURIDICE.ro. Sesiunea e pe sfârșite. Cum a decurs pentru tine?florin suceava

Florin Suceava: Salutare, Alin! Și eu îți mulțumesc pentru ocazia de a împărtăși o parte din frumoasa experiență a vieții de student la drept. În ceea ce privește sesiunea, a decurs bine, însă mereu este loc de mai bine și nu trebuie niciodată să ne oprim din încercarea de a ne perfecționa cât mai mult cunoștințele și abilitățile însușite.

Alin Todirică: Cum l-ai descrie pe studentul la drept de astăzi?

Florin Suceava: Studentul de astăzi, mai exact studentul la drept, are posibilitatea de a depăși condiția tipică a studentului clasic care se ocupă doar cu studiul diferitelor materii, precum dreptul civil sau dreptul penal, și cu lecturarea sutelor de pagini din tratate și coduri. Paradoxal, viața unui student la drept poate însemna mult mai mult decât aceste lucruri. Viața de student la drept îți oferă posibilitatea de a depăși nivelul teoretic și de a aplica cunoștințele dobândite, într-un mod practic, prin interacțiunea cu aria practică a acestui domeniu, precum avocatura, dar nu numai, interacțiune oferită prin intermediul facultății sau a organizațiilor studențești, precum ELSA, din care mă simt mândru că fac și eu parte.

Alin Todirică: În urmă cu doi ani, ai ales să faci pasul către Facultatea de drept. Ce calități crezi că n-ar trebui să-i lipsească unui licean care-și dorește să urmeze aceasta facultate?

Florin Suceava: În privința calităților de care are nevoie un licean care-și dorește să urmeze facultatea de drept, nu aș dori să creez o imagine iluzorie sub acest aspect, prin urmare, voi fi cât se poate de franc. Viața unui student la drept este plină de încercări. Mai presus de toate, un licean care aspiră la ideea unei cariere în domeniul juridic trebuie să dea dovadă de seriozitate, determinare, implicare și, nu în ultimul rând, putere de muncă. Un student la drept are nevoie de disponibilitate și capacitate de a învăța. Totodată, trebuie să fie sârguincios și serios, calități care sunt vitale. Mai mult decât atât, studentul la drept trebuie sa fie deschis, să comunice ușor, fără timiditate, să fie o persoană care nu se teme să își exprime părerea și care deține combinația perfectă de încredere în sine și diplomație, lucruri care îi vor permite să se pună în valoare la momentul potrivit.

Alin Todirică: În prezent ești Vicepreședinte al departamentului „Activități Academice” din cadrul ELSA Târgu Mureș. Cum vezi aceasta experiență? Cât de greu este să fii lider?

Florin Suceava: Țin să afirm cu tărie faptul că această funcție pe care o dețin, de Vicepreședinte al departamentului „Activități Academice” în cadrul ELSA Târgu Mureș, reprezintă pentru mine atât o plăcere, cât și o mare responsabilitate. Prin munca pe care o depun în acest sens, doresc, în primul rând, să contribui la dezvoltarea Departamentului și, de asemenea, îmi propun să duc mai departe munca colegilor mei, dar și să îmbunătățesc calitatea evenimentelor organizate. În ceea ce privește „leadership-ul”, trebuie avute în vedere unele coordonate bine stabilite pentru o funcționare cât mai bună a Departamentului și, nu în ultimului rând, a întregii organizații. Prin urmare, în calitatea mea de lider, mă voi asigura întotdeauna că există cooperare între membrii departamentului și că aceștia îmi vor comunica problemele și obstacolele pe care le întâlnesc. Mai mult decât atât, voi avea grijă ca aceștia să formeze o adevărată echipă și să colaboreze cu membrii celorlalte departamente. Evident, în eventualitatea apariției unor conflicte, îmi asum rolul de mediator, încercând să le aplanez pe cale amiabilă.

Concluzionând, acestă experiență, marca ELSA, este una extraordinară și uneori mă face să îmi doresc ca cei 4 ani de studenție să nu se termine niciodată.

Alin Todirică: Am avut oportunitatea să vă cunosc și știu că sunteți o echipă foarte unită acolo, la Târgu Mureș. Cum ați reușit să îmbinați prietenia cu munca?

Florin Suceava: Aș putea spune că ELSA Târgu Mureș este mai mult decât o echipă foarte unită, este o familie. Drumul pe care l-am avut de parcurs nu a fost unul ușor, întrucât au existat și obstacole. Cu puțin efort din partea fiecăruia, am reușit să trecem peste acestea, în primul rând, prin comunicare și cooperare, dar și prin înțelegere și prietenie. Este ușor să legi prietenii când ești în ELSA, pentru că deși avem personalități și idei diferite, reușim, într-un final, să ajungem la un numitor comun și să ne ducem la bun sfârșit planurile, iar faptul că ne vedem idealurile atinse, ne leagă foarte mult.

Alin Todirică: Ce proiecte pregătiți în următoarea perioadă?

Florin Suceava: Unul dintre cele mai importante proiecte pe care le organizăm în acest an este prima ediție a Concursului Național de Procese Simulate (NMCC) privind tema ”Dreptul Uniunii Europene”, fapt care reprezintă o deosebită onoare pentru grupul nostru local. Această competiție are ca și obiective promovarea jurisprudenței Curții de Justiție a Uniunii Europene și acordarea posibilității unui studiu mai aprofundat și diversificat al legislației din domeniu.

Cu această ocazie, dorim să reunim un număr cât mai mare de studenți pasionați de domeniul dreptului și cu precădere cel al dreptului european, sperând ca această ediție să se bucure de succes și să fie piatra de temelie a unei lungi și frumose tradiții.

Competiția se va desfășura în intervalul 11–13 martie 2016, la sediul Facultății de Științe Economice, Juridice și Administrative, din cadrul Universității „Petru Maior”, din Târgu-Mureș. De asemenea, sperăm să fie o oportunitate atractivă și benefică atât pentru studenții din grupurile locale ELSA, cât și pentru studenții din toate centrele universitare din România.

Alin Todirică: Și acum, să vorbim despre perspective. Ce îl așteaptă pe Florin Suceava în următorii ani? Te-ai gândit ce profesie vrei să urmezi?

Florin Suceava: Într-adevăr, perspectivele asupra profesiei pe care ți-o dorești sau pe care crezi că ți-o dorești încep să se formeze încă din primii ani ai facultății. Dacă ar fi să aleg un anumit domeniu, în momentul de față, probabil aș spune ”avocatura”, însă există posibilitatea ca planurile tale să nu coincidă întotdeauna cu ce îți rezervă viața. Prin urmare, rămân deschis și în privința altor opțiuni.

Alin Todirică: JURIDICE.ro promovează, pe lângă evenimente, oameni. Cât de importantă crezi că este vizibilitatea în mediul juridic? Are mai multe șanse să se facă remarcat un student care s-a implicat în diferite proiecte în timpul facultății decât unul care a fost preocupat doar de studiu?

Florin Suceava: Consider că vizibilitatea în mediul juridic reprezintă un factor decisiv atât pentru dezvoltarea proprie a unui student, cât și pentru perspectiva unui loc de muncă în viitorul apropiat. Implicarea în diferite proiecte în timpul facultății îți oferă posibilitatea de a intra în contact cu mulți specialiști ai domeniului juridic de la care vei acumula informații neprețuite. Mai mult, activitatea ta alături de aceștia te-ar putea recomanda în viitor pentru un loc de muncă sub tutela acestora, devenind la rândul tău un adevărat profesionist.

Pe această cale doresc, de asemenea, să felicit JURIDICE.ro pentru deosebita activitate pe care o desfășoară și, nu în ultimul rând, pentru inițiativa benefică de a promova pe lângă evenimente și oameni, contribuind astfel la formarea tinerilor juriști.

Alin Todirică: Am aflat despre pasiunea ta pentru câini și mă bucur că o putem împărtăși. Cum s-a născut? Este câinele cel mai bun prieten al omului?

Florin Suceava: Gândindu-mă acum, nu cred că aș putea determina cu exactitate momentul în care pasiunea mea pentru câini s-a născut. Aceasta a coexistat cu ființa mea și cu modul meu de a fi. În ceea ce privește cea de-a doua  întrebare, consider că, într-adevăr, câinele poate fi cel mai bun prieten al omului din niște motive foarte simple de înțeles. În primul rând, un câine va fi mereu alături de stăpânul său. În orice situație, când suntem triști, când suntem veseli, el va fi lângă noi și ne va face ziua mai frumoasă cu inocența și bucuria lui, cu iubirea de care prea puțini oameni mai sunt în stare.

În al doilea rând, ziua este mai frumoasă când ajungi acasă și un câine aleargă vesel spre tine. Poți să fii cel mai supărat dintre supărați, însă când vezi sufletul cald care te așteptă și care se bucură în toate felurile posibile de venirea ta, starea de spirit ți se îmbunătățește inevitabil.

Nu în ultimul rând, un câine nu e rău, nu e ranchiunos, nu bârfește, nu are stereotipuri, iar lista poate continua la nesfârșit. Fiecare animal îți umple sufletul de liniște și fericire, doar când se bucură că ești lângă el.

Alin Todirică: Cine este modelul tău în viață? Ce lecție ai învățat de la el?

Florin Suceava: Această chestiune mi se pare una extrem de delicată și nu cred că am avut până acum un model în viață pe care să-l urmez întocmai. Consider că este greu, și chiar nerecomandat, să îți clădești personalitatea după un singur model, întrucât un „model”, oricât ar fi de perfect în viziunea ta idilică asupra acestuia, va avea bineînțeles nelipsitele imperfecțiuni omenești.

Astfel, tind să cred că un „model în viață” îmbracă forma tuturor oamenilor cu care intrăm în contact în fiecare zi. De la fiecare persoană, privită în mod individual, putem învăța câte un lucru. Putem privi la aceștia greșelile pe care le-au făcut, astfel încât să nu le repetăm și noi. În alte cazuri putem să călcăm pe urmele lor, dar să ne ferim de problemele cu care ei s-au confruntat și să aplicăm doar aspectele pozitive. Astfel, vom putea învăța din experiența fiecăruia. Desigur, vom face și noi greșeli, dar există posibilitatea să nu ne mai confruntăm cu problemele pe care le-au întâlnit ei la un moment dat.

Alin Todirică: În final, transmite un mesaj pentru Student la drept!

Florin Suceava: În încheiere, aș dori să vă las cu nemuritoarele cuvinte ale lui Steve Jobs: „Ai curajul să îți asculți inima și intuiția! Ele știu deja ceea ce vrei tu să devii cu adevărat.”

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti