Secţiuni » Articole » Revista revistelor juridice
Revista revistelor juridice
JURIDICE

Monna-Lisa Belu Magdo: Câteva aspecte de noutate aduse de noul Cod de procedură civilă în procedura arbitrală
10.02.2016 | Ioan Dumitru APACHIȚEI

Secţiuni: Revista revistelor juridice
JURIDICE - In Law We Trust

Prof. univ. dr. Monna-Lisa Belu Magdo a publicat în Revista Română de Drept al Afacerilor nr. 2/2014 articolul intitulat ” Câteva aspecte de noutate aduse de noul Cod de procedură civilă în procedura arbitrală

Noua reglementare a arbitrajului trasează prin art. 541 două trăsături principale, distincte referitoare la jurisdicția alternativă pe care o constituie arbitrajul față de jurisdicția statală și o a doua trăsătură face referire la modul în care este structurat arbitrajul și constituit tribunalul arbitral. În această perspectivă, pot fi supuse arbitrajului și litigiile neevaluabile în bani, precum și cele ce privesc nulitatea, rezilierea sau anularea contractelor cu verificarea competenției, în prealabil, de către tribunalul arbitral, acestea având caracter de noutate față de vechea reglementare.

O nouă prevedere este dispusă și prin art. 546, care stipulează posibilitatea părților din cadrul litigiului arbitral de a avea ca și apărători persoane specializate în domeniul de activitate asupra căruia părțile se află în conflict. De asemenea, extinderea cadrului procesual poate opera, după noua reglementare, doar cu acordul părților. Eventualele incidente privind organizare și dsfășurarea arbitrajului urmează a se soluționa de către tribunalul în a cărei circumscripție are loc arbitrajul.

Sunt aduse clarificări suplimentare și în ceea ce privește încheierea convenției arbitrale prin corespondență, urmând a se aplica prin analogie dispozițiile de la încheierea contractelor la distanță fie prin schimbul de acte procedurale. În acest sens, părțile pot, în baza noii reglementări, să introducă clauza compromisorie și prin înscris adițional, iar nu exclusiv în contractul principal, după cum se prevedea în vechiul Cod de procedură civilă. Tot de clauza compromisorie, se legaă și o altă prevedere cu caracter de noutate, concretizată în art. 554 al noului Cod de procedură civilă ce reglementează eficacitatea clauzei compromisorii, ale cărei efecte persistă și după soluționarea pricinii, urmând a servi ca temei pentru o ulterioară procedură arbitrală declanșată în temeiul acesteia.

Actualul Cod de procedură civilă, suplimentează și numărul cazurilor de incompatibilitate ale arbitrilor, în afara celor prevăzute la incompatibilitatea judecătorilor se mai regăsesc: condiția de a nu fi asociat sau membru în organele de conducere ale unei persoane juridice ce are interes față de cauză, existența unor raporturi de muncă, serviciu sau legături comerciale cu arbitrul sau una dintre părți, czul arbitrului care a garantat consultanță uneia dintre părți sau a depus mărturie într-una dintre fazele precedente ale litigiului.

În ceea ce privește hotărârile arbitrale în materia transferurilor de proprietate sau a constituirii unui drept real asupra unui imobil, hotărârea în cauză va trebui prezentată în fața unei instanțe juderătorești sau a notarului public în vedrea obțunerii hotărârii judecătorești respective a actului autentic notarial, în vederea înregistrării dreptului de proprietate în cartea funciară.

Un alt element de noutate, și nu ultimul, este reprezentat de modificarea termenului în care trebuie soluționat litigiul arbitral, acesta fiind majorat de la 5 luni la 6 luni, respectiv de la 2 luni la 3 luni în cazul cereri de prelungire a termenului pentru decesul uneia dintre părți.

Ioan Dumitru Apachiței

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti