Monna-Lisa Belu Magdo: Câteva aspecte de noutate aduse de noul Cod de procedură civilă în procedura arbitrală
10 februarie 2016 | Ioan Dumitru APACHIȚEI
Prof. univ. dr. Monna-Lisa Belu Magdo a publicat în Revista Română de Drept al Afacerilor nr. 2/2014 articolul intitulat ” Câteva aspecte de noutate aduse de noul Cod de procedură civilă în procedura arbitrală”
Noua reglementare a arbitrajului trasează prin art. 541 două trăsături principale, distincte referitoare la jurisdicția alternativă pe care o constituie arbitrajul față de jurisdicția statală și o a doua trăsătură face referire la modul în care este structurat arbitrajul și constituit tribunalul arbitral. În această perspectivă, pot fi supuse arbitrajului și litigiile neevaluabile în bani, precum și cele ce privesc nulitatea, rezilierea sau anularea contractelor cu verificarea competenției, în prealabil, de către tribunalul arbitral, acestea având caracter de noutate față de vechea reglementare.
O nouă prevedere este dispusă și prin art. 546, care stipulează posibilitatea părților din cadrul litigiului arbitral de a avea ca și apărători persoane specializate în domeniul de activitate asupra căruia părțile se află în conflict. De asemenea, extinderea cadrului procesual poate opera, după noua reglementare, doar cu acordul părților. Eventualele incidente privind organizare și dsfășurarea arbitrajului urmează a se soluționa de către tribunalul în a cărei circumscripție are loc arbitrajul.
Sunt aduse clarificări suplimentare și în ceea ce privește încheierea convenției arbitrale prin corespondență, urmând a se aplica prin analogie dispozițiile de la încheierea contractelor la distanță fie prin schimbul de acte procedurale. În acest sens, părțile pot, în baza noii reglementări, să introducă clauza compromisorie și prin înscris adițional, iar nu exclusiv în contractul principal, după cum se prevedea în vechiul Cod de procedură civilă. Tot de clauza compromisorie, se legaă și o altă prevedere cu caracter de noutate, concretizată în art. 554 al noului Cod de procedură civilă ce reglementează eficacitatea clauzei compromisorii, ale cărei efecte persistă și după soluționarea pricinii, urmând a servi ca temei pentru o ulterioară procedură arbitrală declanșată în temeiul acesteia.
Actualul Cod de procedură civilă, suplimentează și numărul cazurilor de incompatibilitate ale arbitrilor, în afara celor prevăzute la incompatibilitatea judecătorilor se mai regăsesc: condiția de a nu fi asociat sau membru în organele de conducere ale unei persoane juridice ce are interes față de cauză, existența unor raporturi de muncă, serviciu sau legături comerciale cu arbitrul sau una dintre părți, czul arbitrului care a garantat consultanță uneia dintre părți sau a depus mărturie într-una dintre fazele precedente ale litigiului.
În ceea ce privește hotărârile arbitrale în materia transferurilor de proprietate sau a constituirii unui drept real asupra unui imobil, hotărârea în cauză va trebui prezentată în fața unei instanțe juderătorești sau a notarului public în vedrea obțunerii hotărârii judecătorești respective a actului autentic notarial, în vederea înregistrării dreptului de proprietate în cartea funciară.
Un alt element de noutate, și nu ultimul, este reprezentat de modificarea termenului în care trebuie soluționat litigiul arbitral, acesta fiind majorat de la 5 luni la 6 luni, respectiv de la 2 luni la 3 luni în cazul cereri de prelungire a termenului pentru decesul uneia dintre părți.
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro