achiziţii publice, afaceri transfrontaliere, arbitraj, asigurări, BANKING, concurenţă, construcţii, contencios administrativ, contravenţii, data protection, drept civil, drept comercial, drept constituţional, DREPT PENAL, dreptul familiei, dreptul muncii, dreptul sportului, dreptul UE, energie, executare silită, fiscalitate, fuziuni & achiziţii, health & pharma, infrastructură, INSOLVENŢĂ, internet, jocuri de noroc, LITIGII, media & publicitate, mediere, piaţa de capital, PROCEDURĂ CIVILĂ, proprietate intelectuală, protecţia consumatorilorprotecţia mediului, SOCIETĂŢI, telecom
 
Afaceri transfrontaliere
CărţiProfesionişti
Baroul Bucureşti - Societatea de Ştiinţe Juridice
Documentare juridică pentru avocaţi
Print Friendly, PDF & Email

Întrebare preliminară cu privire la competența în domeniul contrafacerii și validității unei mărci. UPDATE: hotărârea CJUE

19 mai 2017 | Mihaela MAZILU-BABEL
Mihaela Mazilu-Babel

Mihaela Mazilu-Babel

19 mai 2017: Curtea declară:

Articolul 97 alineatul (1) din Regulamentul (CE) nr. 207/2009 al Consiliului din 26 februarie 2009 privind marca Uniunii Europene trebuie interpretat în sensul că o societate independentă din punct de vedere juridic, stabilită într‑un stat membru, care este o subfilială a unei entități‑mamă care nu are sediul în Uniunea Europeană, constituie o „unitate” a acestei entități‑mamă în sensul dispoziției menționate, întrucât filiala în cauză este un centru de operațiuni care, în statul membru în care este situată, are o formă de prezență reală și stabilă din care se desfășoară o activitate comercială și care se manifestă într‑un mod permanent către exterior, ca o extensie a respectivei entități‑mamă.

:: hotărârea CJUE

***

13 ianuarie 2017: Avocatul general propune Curții următoarea soluție:

În împrejurări precum cele din procedura principală, o subfilială distinctă din punct de vedere juridic, cu sediul într‑un stat membru al Uniunii Europene, al unei întreprinderi care nu are ea însăși sediul în cadrul Uniunii Europene trebuie considerată o «unitate» a acestei întreprinderi în sensul articolului 97 alineatul (1) din Regulamentul (CE) nr. 207/2009 al Consiliului din 26 februarie 2009 privind marca comunitară (JO L 78, p. 1) în cazul în care această subfilială distinctă din punct de vedere juridic reprezintă un centru al operațiunilor care, în statul membru în care este situată, se manifestă în mod permanent către exterior ca o extensie a societății‑mamă din tara terță.” (s.n.-M. M.-B.)

:: concluzii AG

***

11 februarie 2016:Judecătorul german se întreabă cu privire la noțiunea de „unitate” în contextul stabilirii competenței în domeniul contrafacerii și validității unei mărci. (C-617/15 Hummel Holding)

Situația de fapt:
1. proprietate intelectuală, industrială și comercială, subdomeniu: mărci
2. necesitatea de a afla de la Curtea de Justiție condițiile în care o societate:
2.1. independentă din punct de vedere juridic,
2.2. stabilită într-un stat membru al Uniunii,
2.3. subfilială a unei întreprinderi care nu are ea însăşi sediul în cadrul Uniunii ar putea fi considerată o „unitate” a acestei întreprinderi
3. competența în domeniul contrafacerii și validității

Dispoziții incidente: articolul 97 alineatul (1) din Regulamentul (CE) nr. 207/2009 al Consiliului din 26 februarie 2009 privind marca comunitară:

Articolul 97 (extras)
Competență internațională
(1) Sub rezerva dispozițiilor prezentului regulament, precum și a dispozițiilor Regulamentului (CE) nr. 44/2001 aplicabile în temeiul articolului 94, procedurile care rezultă din acțiunile și cererile prevăzute la articolul 96 sunt aduse în fața instanțelor statului membru pe teritoriul căruia are domiciliul pârâtul sau, în cazul în care acesta nu are domiciliul într-unul dintre statele membre, în fața instanțelor statului membru pe teritoriul căruia are o unitate.

Mihaela Mazilu-Babel
Doctorand, Facultatea de Drept, Universitatea din Craiova


Aflaţi mai mult despre , , , , ,

Lasă un răspuns

Important
Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile publicate sub numele real care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.