Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Procedură civilă
Procedură civilă
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

ICCJ. Dimensionarea cheltuielilor de judecată în cazul admiterii în parte a pretențiilor
15.02.2016 | Corina CIOROABĂ

Secţiuni: Jurisprudența ÎCCJ, Procedură civilă, Selected
JURIDICE - In Law We Trust

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât că, în privinţa onorariului de avocat, admiterea în parte a pretenţiilor nu are drept consecinţă obligatorie reducerea lui, întrucât în afara valorii obiectului pricinii instanţa apreciază şi în funcţie de prestaţia, munca îndeplinită de avocat. În schimb, dimensionarea cheltuielilor de judecată în funcţie de pretenţiile admise se realizează în privinţa taxei judiciare de timbru, care chiar dacă a fost plătită la valoarea pretenţiilor formulate iniţial, aceasta este suportată de partea adversă în limitele în care a căzut în pretenţii. Înalta Curte a mai reținut că formularea în recurs a unor critici referitoare reducerea cheltuielilor de judecată reprezentând onorariul avocatului, fiind o chestiune de apreciere (iar nu de nelegalitate), ea cade în competenţa instanţei în faţa căreia a avut loc prestaţia avocatului, fără a putea face obiect al controlului de legalitate în recurs. (Decizia nr. 2075 din 7 octombrie 2015 pronunţată în recurs de Secția I civilă a Înaltei Curți de Casaţie şi Justiție având ca obiect pretenții)

Corina Cioroabă

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti