Litigii, achiziţii publice, arbitraj, banking, concurenţă, drept civil, drept penal, dreptul familiei, dreptul muncii, executare silită, fiscalitate, fuziuni & achiziţii, insolvenţă, Internet, procedură civilă, proprietate intelectuală, societăţi
Afaceri transfrontaliere, asigurări, construcţii, contencios administrativ, contravenţii, drept comercial, drept constituţional, dreptul sportului, dreptul UE, energie, health & pharma, infrastructură, jocuri de noroc, media & publicitate, mediere, piaţa de capital, protecţia consumatorilorprotecţia mediului, telecom, varia
 
Fiscalitate
DezbateriCărţiProfesionişti
D&B DAVID SI BAIAS
UDRESCU
1.825 citiri
Print Friendly

Practica fiscală recentă. Obligația de a colecta, declara și plăti TVA în cazul operațiunilor de vânzare de teren construibil subzistă și în cazul unui litigiu având ca obiect anularea vânzârii asupra terenului respectiv

12 februarie 2016 | Lavinia-Gabriela CIOC-SCARLAT

Drept civil
Reducere 50% pentru membri

Astfel cum deja stim, operatiunile de vanzare de teren construibil reprezinta, potrivit legislatiei fiscale din Romania, operatiuni impozabile din punct de vedere al taxei pe valoarea adaugata (T.V.A.)[1]

Ce se intampla, insa, in situatia in care depistam ca operatiunea de vanzare a fost facuta in mod fraudulos? Justifica existenta unui litigiu referitor la anularea acestei operatiuni neplata T.V.A.? Si, daca declaram T.V.A. pe parcursul derularii procesului, dar nu o platim, se poate ajusta baza de impozitare pe parcursul litgiului?

Acestea sunt doar cateva dintre intrebarile pe care orice societate le are la momentul efectuarii unei tranzactii privind vanzarea unui teren construibil in Romania.

Codul Fiscal si normele metodologice de aplicare nu contin nicio derogare de la regula privind colectarea, declararea si plata T.V.A. pentru situatiile speciale in care ar exista suspiciuni cu privire la caracterul fraudulos al vanzarii sau daca partile sunt in litigiu cu privire la operatiunea de vanzare-cumparare efectuata.

Ca atare, o societate inregistrata in scopuri de T.V.A., la data vanzarii de teren construibil, pe baza contractului de vanzare incheiat intre societate si tertul cumparator, are obligatia legala de a colecta, declara si plati T.V.A. aferenta acestei operatiuni, chiar daca pe rolul instantelor exista un proces in derulare cu privire la anularea contractului de vanzare incheiat intre societate si tertul cumparator.

Cu toate acestea, am identificat in practica societati care nu au efectuat plata T.V.A. (chiar daca pe parcursul procesului au declarat T.V.A.), actiune motivata de faptul ca pe rolul instantei de judecata se deruleaza un proces menit a anula tranzactia de vanzare pentru care societatea trebuia sa plateasca T.V.A. Ce considera instantele in acest caz?

Intr-o speta recenta din practica noastra de litigii fiscale, administratorul unei societati a perfectat in frauda societatii o vanzare de terenuri construibile catre un tert cumparator care, la randul sau, a procedat la vanzarea acestor terenuri catre o alta societate. Societatea care a vandut terenurile nu a operat nicio iesire de active (terenuri) in contabilitate intrucat vanzarea acestora catre tertul cumparator s-a produs in mod fraudulos, prin falsificarea unei hotarari a Adunarii Generale de catre fostul administrator al societatii, iar ulterior tertul cumparator a vandut terenurile catre o alta societate. Societatea-vanzatoare a formulat actiune in constatarea nulitatii absolute a contractelor de vanzare-cumparare.

La momentul vanzarii terenurilor, societatea vanzatoare nu a inteles sa colecteze, sa declare si sa plateasca T.V.A. aferenta acestei vanzari, astfel cum prevede legislatia fiscala in vigoare, motivata de faptul ca pe rolul instantelor de judecata se afla un proces in derulare cu privire la operatiunea de vanzare perfectata in mod fraudulos de fostul administrator al societatii. Doi ani mai tarziu, Societatea a inteles sa declare T.V.A. la randul de regularizari din decontul perioadei respective, dar nu a efectuat si plata taxei la buget, intrucat procesul nu se finalizase, fiind in faza procesuala a apelului. Avand in vedere ca Societatea in acest timp nu a platit T.V.A, Agentia Nationala de Administrare Fiscala a demarat procedura de executare silita impotriva sa. Intre timp, societatea vanzatoare a intrat in procedura insolventei, ANAF inregistrandu-se la masa credala.

In litigiul intentat de societatea-vanzatoare, prima instanta a anulat contractele de vanzare-cumparare referitoare la tranzactia dintre societatea-vanzatoare si tertul cumparator, dar a mentinut tranzactia subsecventa dintre tertul cumparator si o alta societate, considerata achizitor de buna-credinta. Societatea-vanzatoare a contestat decizia primei instante doar cu privire la mentinerea celei de a doua vanzari, insa instanta de apel a mentinut decizia primei instante.

Intrebarea care se pune in aceasta situatie este daca, in contextul in care societatea-vanzatoare a declarat T.V.A., dar nu l-a și platit, era posibila ajustarea bazei de impozitare pana la finalizarea definitiva a procesului?

Intr-un litigiu subsecvent, avand ca obiect obligativitatea platii T.V.A. aferenta acestei vanzari, instanta a considerat ca tratamentul T.V.A aplicabil in speta priveste doua momente clar delimitate in timp:

1. Obligativitatea colectarii T.V.A. aferenta oricarei operatiuni de livrare (in speta vanzarea terenurilor), la momentul operatiunii, indiferent de faptul ca partile s-au aflat in litigiu cu privire la tranzactiile efectuate si

2. Ajustarea taxei colectate (anterior), in situatiile expres si limitativ prevazute de lege, la data ramanerii definitive si irevocabile a hotararii judecatoresti.

Referitor la obligativitatatea declararii si platii T.V.A., instanta a considerat ca anularea in mod definitiv a primei tranzacții dintre societatea-vanzatoare si tertul cumparator nu înseamnă ca T.V.A aferentă operațiunii de vânzare nu ar fi trebuit colectată, declarată si ca nu ar fi fost datorata la buget la momentul încheierii contractului de vânzare (ieșirea de active din patrimoniul societatii), sau ulterior, printr-un decont de regularizări.

Mai mult, in ceea ce priveste ajustarea taxei colectate, instanta a considerat ca, in conditiile in care hotararea care a anulat contractele de vanzare-cumparare a terenurilor nu era definitiva la data declararii T.V.A. (intrucat societatea-vanzatoare a atacat cu apel hotararea primei instante cu privire la mentinerea celei de a doua tranzactii ca valabil incheiata), nu se putea face aplicarea prevederilor art. 138 lit. b) din Codul fiscal (actualul art. 287 litera b) din Legea nr. 227/2015), prin reducerea integrala a bazei de impozitare si prin inlaturarea TVA aferenta acestor operatiuni. Aceasta concluzie rezulta din interpretarea gramaticala a art. 138 lit. b) din Codul Fiscal anterior, care face referire la o hotarare definitiva si irevocabila in integralitatea ei.

Asadar, instanta a considerat ca textul de lege se refera in mod expres la o hotarare definitiva, legiuitorul nefacand nicio deosebire in sensul in care hotararea trebuie sa fie definitiva doar pe anumite capete de cerere (i.e. pe capatul de cerere referitor la anularea vanzarii dintre societatea vanzatoare si tertul cumparator).

Asadar, interpretarea instantei in aceasta speta a fost in sensul in care exista obligatia legală de declarare si plata a T.V.A. la momentul perfectarii tranzactiei de vanzare, chiar daca pe rolul instantei exista un proces in derulare cu privire la anularea respectivei vanzari, insa ajustarea bazei de impozitare, potrivit actualei reglementari a art. 287 lit. b) din Legea nr. 227/2015, nu se poate face pana când hotararea de anulare a contractelor nu devine definitiva!

Ca atare, avand in vedere implicatiile fiscale si juridice pe care le presupune o  operatiune de vanzare de acest gen, este recomandabil ca aceasta operatiune sa fie tratata in ansamblu, atat din perspectiva fiscala, dar si juridica pentru a evita potentiale riscuri derivate din neindeplinirea obligatiilor fiscale aferente vanzarii, anularea vanzarii, etc.

Cu toate acestea, o astfel de tranzactie poate reprezenta un succes de business daca este derulata alaturi de avocati specializati si consultanti fiscali care sa ofere consultanta juridica si fiscala nisata pe operatiunea specifica de vanzare.


 [1]. Acest articol are in vedere prevederile Codului Fiscal inainte de intrarea in vigoare a Legii nr. 227/2015 la 1 ianuarie 2016.


Av. Lavinia-Gabriela Cioc-Scarlat
Senior Associate NTMO ATTORNEYS AT LAW SPARL / KPMG Legal


Aflaţi mai mult despre , , , , , , ,

conferinte.juridice.ro [ gratuit pentru membrii PLATINUM, reducere 50% pentru GOLD şi PREMIUM ]

20 octombrie 2017: Probleme dificile de drept civil (ed. 6). Conferinţa Valeriu Stoica
23 noiembrie 2017: Probleme dificile de drept comercial (ed. 3). Conferinţa Stanciu Cărpenaru
24 noiembrie 2017: Probleme dificile de dreptul internetului (ed. 2)

ateliere.juridice.ro [ reducere 50% pentru membrii PREMIUM, GOLD şi PLATINUM ]

7 septembrie 2017: Arbitrajul comercial: noua procedură şi examen comprehensiv al soluţiilor pe fond | Cornel Popa
11 septembrie 2017: Camera preliminară. Examen teoretic şi jurisprudenţial al posibilităţilor şi rezultatelor | Teodor Manea
12 septembrie 2017: Lawyers Real Life | Irina Radu
14 septembrie 2017: Clauze abuzive în contractul de leasing | Mădălina Ionescu
18 septembrie 2017: Acordul de recunoaştere a vinovăţiei | Cristian Bălan
20 septembrie 2017: Expertiza contabilă în dosare penale. Studii de caz | Daniel Udrescu
21 septembrie 2017: Curs intensiv de asigurări pentru avocaţi | Gicu Firu
22 septembrie 2017: Ordine şi răspundere în dreptul muncii | Marilena Balabuti
25 septembrie 2017: Retorica şi logica juridică în activitatea juristului | Mihai Hotca
27 septembrie 2017: Spălarea de bani. Pericole concrete şi soluţii de prevenire | Elena Hach
28 septembrie 2017: Executarea silită a contractului de leasing | Cristina Cornaci
30 septembrie 2017: Achiziţii publice de la teorie la practică | Florentina Drăgan
4 octombrie 2017: Interpretarea normelor şi actelor juridice | Valentin Constantin
9 octombrie 2017: Apărarea drepturilor de proprietate intelectuală prin mijloace de procedură civilă | Sonia Florea
13 octombrie 2017: Contestaţia la executare între DA şi NU. Examen de practică judiciară | Roxana Stanciu
16 octombrie 2017: CYBERCRIME | Maxim Dobrinoiu
25 octombrie 2017: Evaziunea fiscală. Aspecte controversate de drept penal şi drept procesual penal | Alexandra Șinc
26 octombrie 2017: Probleme şi soluţii juridice în SPORT | Cristian Jura
27 octombrie 2017: Cum folosim în mod eficient PUBLICITATEA MOBILIARĂ. Reglementări, metode juridice şi procedee tehnice | Irina Oglindă

dezbateri.juridice.ro [ gratuit pentru membri ]

Lasă un răspuns

Important
Vor fi validate doar comentariile publicate sub numele real şi care respectă Politica JURIDICE.ro si Condiţiile de publicare. Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare.
Return to Top ▲Return to Top ▲