Secţiuni » Arii de practică » Business » Drept comercial
Drept comercial
ConferinţeCărţiProfesionişti

Curtea de Apel Paris: Denigrare prin difuzarea unei hotărâri judecătorești


15 februarie 2016 | Irina HORODINCĂ
Secţiuni: Cyberlaw, Drept comercial, SELECTED
JURIDICE - In Law We Trust
UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro

Curtea de Apel Paris a arătat, într-o hotărâre din data de 27 ianuarie 2016, că o societate care a trimis e-mailuri distribuitorilor unui competitor, pentru a-i informa că acesta din urmă a fost condamnat pentru concurenţă neloială şi fără a preciza că el făcuse apel şi că hotărârea era nedefinitivă, a comis un act de denigrare. S-a dovedit că partenerii comerciali au ţinut cont de imaginea proastă a societăţii denigrate pentru a înceta colaborarea lor cu aceasta. Curtea de Apel a condamnat societatea vinovată de actul de denigrare la plata de daune-interese în valoare de 100 000 €.

Societatea Lamalo, specializată în comercializarea de produse cosmetice destinate surferilor fusese condamnată în anul 2012 pentru comiterea de acte de concurenţă neloială faţă de Everything for riders (E4R), o societate care produce şi comercializează produse cosmetice pentru sportivi. Lamalo a facut apel şi a obţinut anularea hotărârii în data de 18 octombrie 2013. Cu toate acestea, pe 15 ianuarie 2013, E4R a trimis e-mailuri distribuitorilor lui Lamalo pentru a-i informa despre condamnarea competitorului său, fără a preciza faptul că hotărârea nu era definitivă. Mai mult, aceasta relata şi că Lamalo a utilizat pentru produsele sale concepte şi imagini aparţinând lui E4R, practică interzisă de tribunal. E4R a publicat, de asemenea, un comunicat pe pagina sa publică de Facebook şi pe contul său Twitter. Lamalo şi-a chemat competitorul în judecată pentru denigrare şi a obţinut câştig de cauză.

Nu este relevant faptul că informaţia era adevărată, dacă ea a fost divulgată cu scopul de a discredita o întreprindere, cu scopul de a-i deturna clientela şi de a îndepărta partenerii săi comerciali, iar nu pentru a informa publicul în mod obiectiv. În plus, în afară de a face cunoscută condamnarea nedefinitivă a societăţii Lamalo, E4R i-a pus în gardă pe destinatarii e-mailurilor cu privire la faptul că produsele comercializate de Lamalo erau copii. Or, tribunalul nu se pronunţase anterior în privinţa lui Lamalo cu privire la acte de contrafacere, ci cu privire la un act de concurenţă neloială. E4R, căreia i-a fost respins apelul, se află în procedura lichidării judiciare, din data de 11 februarie 2015.

:: sursa: LEGALIS.net

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice


Cont profesional
JURIDICE Comunicare

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
Privacy
Politica
Utilizare
Publicare
Despre noi
Secţiuni
Servicii
Contact
© 2003-2023 J JURIDICE.ro