Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

DNA. Abuz în serviciu, deturnare de fonduri. Urmărire penală


16 februarie 2016 | Georgiana-Camelia LUCIU, Cornelia DĂROI

UNBR Caut avocat
JURIDICE gratuit pentru studenti

Secţiuni: Drept penal, Procedură penală

DNA. Abuz în serviciu, deturnare de fonduri. Urmărire penală.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus efectuarea urmăririi penale față de suspecții:
N. G., chestor principal de poliție, la data faptelor șef al Departamentului de Informații și Protecție Internă (DIPI) cu rang de secretar de stat, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de:
– complicitate la săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată,
– două infracțiuni de deturnare de fonduri, dintre care una în formă continuată (11 acte materiale);
P. G. N., comisar șef de poliție, la data faptei șef al Serviciului Juridic din cadrul Departamentului de Informații și Protecție Internă (DIPI), cu privire la săvârșirea infracțiunii de complicitate la săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată;
I. M. D., comisar șef, la data faptei șef al Diviziunii Administrative în cadrul Departamentului de Informații și Protecție Internă (DIPI), cu privire la săvârșirea infracțiunii de deturnare de fonduri, în formă continuată (3 acte materiale);
Z. N., chestor principal de poliție, la data faptei adjunct al șefului Departamentului de Informații și Protecție Internă (D.I.P.I.) cu rang de subsecretar de stat, cu privire la săvârșirea infracțiunii de deturnare de fonduri, în formă continuată (2 acte materiale).

Potrivit ordonanței prin care s-a dispus efectuarea urmăririi penale față de suspecții anterior menționați, există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:
În vara anului 2015, suspecții N. G., în calitate de secretar de stat în cadrul Departamentului de Informații și Protecție Internă și P. G. N., șef al serviciului juridic, prin întocmirea documentației aferente, au contribuit la achiziționarea unor bunuri din fondurile operative ale Ministerului Afacerilor Interne, fără ca acestea să fie folosite la acest tip de activități.
Acest lucru s-a realizat cu încălcarea prevederilor legale care limitează achiziționarea bunurilor din fondurile operative, strict la situații legate de folosirea lor în activități de urmărire penala a infracțiunilor de corupție.
Ca urmare a încălcării atribuțiilor de serviciu, bugetul de stat a fost prejudiciat cu suma de 410.000 lei, iar DIPI a beneficiat de dotarea cu bunurile respective, în valoare de 91.295,73 euro, folosul fiind necuvenit în raport cu destinația legală a fondurilor operative.
În perioada 21 august-octombrie 2015, suspectul N. G., în aceeași calitate, a schimbat destinația folosinței bunurilor respective, achiziționate în modalitatea de mai sus.
În perioada 2014-2015, suspectul N. G., în calitate de secretar de stat și ordonator de credite în cadrul Departamentului de Informații și Protecție Internă, în mod repetat, a aprobat mai multe rapoarte prin care a fost schimbată destinația sumei de 238.173,47 lei, alocată instituției pentru fonduri operative, în scopul efectuării unor cheltuieli de protocol ori pentru înzestrarea instituției, care nu au fost circumscrise activităților, acțiunilor sau misiunilor cu caracter informativ-operative.
În aceeași manieră au procedat cu suma totală de 14.353,51 lei și suspecții Z. N. și I. M. D., în calitate de ordonatori de credite în cadrul Departamentului de Informații și Protecție Internă.

Suspecților N. G., P. G. N., I. M. D. și Z. N. li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală.

Efectuarea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

:: sursa: www.pna.ro

Georgiana-Camelia Luciu
Cornelia Dăroi

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi                                                                                                                          Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică