Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

DNA-Târgu Mureș. Luare de mită, abuz în serviciu, dare de mită, fals în înscrisuri sub semnătură privată, fals intelectual, uz de fals. Trimitere în judecată


17 februarie 2016 | Georgiana-Camelia LUCIU, Rareș-Jacobus BANGA
Secţiuni: Activitate parchete, Drept penal
JURIDICE - In Law We Trust
UNBR Caut avocat
Evenimente juridice

DNA-Târgu Mureș. Luare de mită, abuz în serviciu, dare de mită, fals în înscrisuri sub semnătură privată, fals intelectual, uz de fals. Trimitere în judecată.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Târgu Mureș au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:
P. M., primar al municipiului Reghin, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de:
luare de mită,
abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit;
M. S. I., administrator al unei societăți comerciale, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de:
dare de mită,
– complicitate la abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,
fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată;
Ț. M., diriginte de șantier, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de:
– complicitate la abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,
fals în înscrisuri sub semnătură privată,
fals intelectual, în formă continuată;
H. D. C., arhitectul șef al municipiului Reghin, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de:
– complicitate la abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,
uz de fals,
fals intelectual, în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt: 
În vara anului 2012, inculpata P. M., în calitate de primar al municipiului Reghin, i-a pretins inculpatului M. S. I., administrator al unei societăți comerciale, să îi remită o sumă de bani pentru o anumită persoană (bani ce nu i se cuveneau în mod legal), iar în schimb, edilul trebuia să accepte la plată decontarea unor lucrări neexecutate de respectiva societate, în cadrul proiectului de amenajare a unei străzi din municipiul Reghin.
Persoana ce urma să beneficieze de banii ceruți drept mită de primar era reprezentanta unei alte societăți comerciale față de care se instituiseră măsuri de executare silită pe motive de neplată a obligațiilor către bugetul de stat. Suma de bani de 26.040 lei a fost remisă de inculpatul M. S. I., sub forma unui presupus contract de vânzare-cumpărare, banii fiind virați direct în conturile trezoreriei, pentru a fi stinse obligațiile societății datornice către bugetul de stat și față de care Administrația Finanțelor Publice Reghin instituise măsuri de executare silită.
La data de 4 septembrie 2012, conform înțelegerii, inculpata P. M. a acceptat la plată și a decontat o lucrare care nu fusese executată de societatea al cărei reprezentant a remis banii.
Acest lucru a fost posibil și prin aceea că primarul a fost ajutat de inculpații H. D. C. și Ț. M. care au întocmit în fals documentația (situație de lucrări, proces-verbal de recepție lucrări, etc.) ce a stat la baza aprobării spre decontare a facturii fiscale emisă de omul de afaceri M. S. I. pentru lucrări neexecutate în realitate.
Prin activitățile descrise anterior, s-a cauzat un prejudiciu municipiului Reghin, jud. Mureș, de 76.059,44 lei, reprezentând lucrări neefectuate și, în consecință, un folos necuvenit societății comerciale care trebuia să execute lucrările de amenajare.

Primăria municipiului Reghin s-a constituit parte civilă cu suma de 76.059,44 lei.

În cauză, au fost dispuse măsuri asigurătorii asupra unor bunuri mobile și imobile ce aparțin inculpaților.

Dosarul a fost trimis, spre judecare, Tribunalului Mureș cu propunere de a se menține asigurătorii dispuse în cauză.

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații.

Această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

:: sursa: www.pna.ro

Georgiana-Camelia Luciu
Rareș-Jacobus Banga

Cuvinte cheie: , , , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice


Servicii JURIDICE.ro
Cont profesional

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
Privacy
Politica
Utilizare
Publicare
Despre noi
Secţiuni
Servicii
Contact
© 2003-2023 J JURIDICE.ro