Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

DNA-Brașov. Abuz în serviciu, luare de mită, uz de fals, dare de mită, spălare a banilor. Trimitere în judecată


17 februarie 2016 | Georgiana-Camelia LUCIU, Rareș-Jacobus BANGA
Secţiuni: Activitate parchete, Drept penal
JURIDICE - In Law We Trust
UNBR Caut avocat
Evenimente juridice

DNA-Brașov. Abuz în serviciu, luare de mită, uz de fals, dare de mită, spălare a banilor. Trimitere în judecată.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Brașov au dispus trimiterea în judecată,
sub control judiciar a inculpaților:
S. G., primar al municipiului Brașov, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de:
abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată,
– instigare la tentativă la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,
luare de mită;
P. C. S., administrator al unei societăți comerciale, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de:
– complicitate la abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată,
uz de fals, în formă continuată,
dare de mită, în formă continuată,
spălare a banilor, în formă continuată;
H. L., director executiv adjunct Direcția tehnică din cadrul Primăriei Municipiului Brașov, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de:
abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,
uz de fals,
– tentativă la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit;
R. C. N., angajată a Primăriei Municipiului Brașov, membru în Consiliul de administrație al SC Tetkron SRL, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de tentativă la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,
în stare de libertate a inculpaților:
M. I. B., șef Serviciu achiziții publice din cadrul Primăriei Municipiului Brașov, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de:
abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,
uz de fals;
R. A., director Direcția tehnică din cadrul Primăriei Municipiului Brașov, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de:
abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,
uz de fals;
B. L., șef Serviciu investiții – Compartiment implementare și derulare proiecte din cadrul Primăriei Municipiului Brașov, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de:
abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,
uz de fals,
abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată;
P. D., avocat în Baroul Brașov, membru în Consiliul de administrație al SC TETKRON SRL, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de tentativă la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit;
D. A. A., avocat în Baroul Brașov, viceprimar al municipiului Brașov, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de instigare la tentativă la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit;
V. M., administrator al unei societăți comerciale, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit;
A. C. I., administrator al unei societăți comerciale, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de complicitate la luare de mită;
D. M. C., sub aspectul săvârșirii infracțiunii de instigare la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada 2011-2012, inculpatul S. G., în calitate de primar al municipiului Brașov, în baza unei înțelegeri prealabile cu inculpații D. M. C. și P. C. S., a acționat și a determinat funcționari din cadrul Primăriei Brașov / Consiliului Local Brașov și angajați din cadrul SC Cet SA și SC Tetkron SRL să-și exercite defectuos atribuțiile de serviciu, cu ocazia încheierii unor contracte/convenții cu firma acestuia din urmă, urmărind obținerea, atât pentru sine, cât și pentru această societate și persoanele care o administrau, a unor foloase necuvenite.
Cele trei persoane anterior menționate au beneficiat și de ajutorul inculpatei V. M. care, în calitate de proiectant, a întocmit mai multe documente (proiect tehnic, studiu de fezabilitate, documentație economică pentru desfășurarea achiziției publice) în care a menționat soluții tehnice imposibil de realizat privind pretensionarea termică, contrare normativelor în domeniu.
Ulterior, ca urmare a indicațiilor pe care le-a dat reprezentanților firmei administrate de inculpatul P. C. S., în devizul ofertă întocmit în situațiile de lucrări prezentate la decontare, aceștia au menționat articolul pretensionare termică în aceeași formă.
Astfel, la data de 3 octombrie 2011, primarul a atribuit firmei controlate de inculpatul P. C. S. un contract de lucrări, printr-o procedură formală de achiziții publice, în cadrul căreia membrii comisiei de selecție a ofertelor au declarat, în mod nelegal, câștigătoare, societatea omului de afaceri, deși aceasta nu îndeplinea condițiile pentru a efectua lucrările respective (lipsă personal specializat și utilaje, lipsă experiență în domeniu, etc.).
Contractul avea ca obiect realizarea interconexiunii rețelei de transport apă fierbinte, în zona de nord a municipiului Brașov. 
Comisia de evaluare a ofertelor a fost compusă din inculpații M. I. B., în calitate de președinte și H. L., R. A. și B. L., în calitate de membri.
În același context, inculpatul P. C. S. a depus la dosarul de licitație un înscris sub semnătură privată, falsificat și înregistrat la Primăria Brașov, ce reprezenta un raport care ar fi fost întocmit de inculpata V. M.
Deși cunoșteau situația acestui document, membrii comisiei au atribuit contractul respectiv, în valoare de 6.136.171,18 lei, societății administrate de inculpatul P. C. S.
Pe parcursul derulării contractului, primarul S. G. a aprobat decontarea unor sume pretinse de firma inculpatului P. C. S. pentru lucrări neexecutate, nejustificate sau supraevaluate, cu consecința prejudicierii bugetului local cu suma de 1.914.926,15 lei, care reprezintă totodată un folos necuvenit pentru societatea respectivă.
Prin intermediul inculpatei A. C. I., edilul a primit de la omul de afaceri foloase necuvenite în valoare totală de aproximativ 400.000 lei, constând în materialele electorale pentru alegerile locale din anul 2012 (câteva mii de tricouri, șepci, pixuri, autocolante etc. și pachete cu alimente pentru a fi date alegătorilor).
În cursul lunilor mai-iunie 2012, în vederea disimulării adevăratei naturi a provenienței bunurilor remise cu titlu de mită primarului municipiului Brașov, inculpatul P. C. S. a efectuat operațiuni comerciale ce nu aveau legătură cu obiectul de activitate al firmelor sale, cu diverse societăți furnizoare de materiale publicitare.
Ulterior, omul de afaceri a dispus înregistrarea în evidențele contabile a unor operațiuni fictive, respectiv achiziția altor produse decât materialele electorale achiziționate în mod real.
Pentru acoperirea acestor fapte, în luna mai 2015, după terminarea controlului Curții de Conturi la primăria municipiului Brașov, dar înainte de redactarea și comunicarea raportului de către auditorii curții, inculpatul S. G. a făcut demersuri și a dat dispoziții atât funcționarilor publici din cadrul Primăriei Brașov, cât și celor din cadrul conducerii Tetkron SRL, respectiv inculpaților H. L. și R. C. N., să procedeze la ”găsirea unor vinovați” care să răspundă pentru aceste decontări nelegale, lucru cu care acestea din urmă s-au conformat.
În același scop, folosindu-și influența reală pe care o avea în calitatea deținută, inculpatul S. G. a determinat-o pe inculpata H. L. să constituie înscrisuri care ar fi dus la angajarea răspunderii a trei persoane.
Ulterior, la data de 10 iunie 2015, primarul S. G. și viceprimarul D. A. A., având asupra lor înscrisurile respective, s-au deplasat la sediul Tetkron SRL și au solicitat consiliului de administrație al acestei societăți să facă demersuri pentru angajarea răspunderii penale sau disciplinare a persoanelor „vinovate” (în lipsa unui act de control care să stabilească o abatere, un prejudiciu sau alte măsuri).
La data de 11 iunie 2015, ca urmare a acestor solicitări, membrii consiliului de administrație Tetkron SRL, încălcând procedurile interne ale societății, au emis o hotărâre prin care s-a constituit o comisie de disciplină în vederea cercetării angajaților nominalizați de inculpații S. G. și D. A. A.
Această activitate a rămas însă nefinalizată, ca urmare a prezentului dosar penal (la data de 6 iulie 2015 comisia, după efectuarea unor acte efective de cercetare disciplinară a stabilit că nu are competență legală în sensul celor de mai sus).

Primăria municipiului Brașov s-a constituit parte civilă cu suma de 1.914.926,15 lei.

În cauză au fost dispuse măsuri asigurătorii în ceea ce-i privește pe inculpații P. C. S., B. L., V. M., S. G. și A. C. I.

Dosarul a fost trimis, spre judecare, Curții de Apel Brașov cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză.

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații.

Această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

:: sursa: www.pna.ro

Georgiana-Camelia Luciu
Rareș-Jacobus Banga

Cuvinte cheie: , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice


Servicii JURIDICE.ro
Cont profesional

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
Privacy
Politica
Utilizare
Publicare
Despre noi
Secţiuni
Servicii
Contact
© 2003-2023 J JURIDICE.ro