Secţiuni » Noutăţi legislative
Noutăţi legislative
Proiecte legislativeMonitorul Oficial al RomânieiJurnalul Oficial al Uniunii Europene

Mai multe organizații cer respingerea ”Legii defăimării”


17 februarie 2016 | JURIDICE.ro

UNBR Caut avocat
JURIDICE gratuit pentru studenti

Secţiuni: Flux informații, Noutăți legislative

Freedom House Romania, Expert Forum si Centrul Roman de Politici Europene solicita deputatilor sa respinga  „Legea defaimarii”, la momentul in care ea va fi spupusa votului, in Plen, potrivit unui comunicat al Freedom House Romania, dat publicității marți, 16 februarie 2016.

In cuprinsul comunicatului se motiveaza ca acest rationament este fundamentat de urmatoarele aspecte:

”Organizatiile semnatare considera ca initiativa PSD – „Proiect de Lege privind promovarea demnitatii umane si tolerantei fata de diferentele de grup” – este de natura a aduce grave atingeri libertatii de exprimare, garantata de art. 30 al Constitutiei Romaniei.

Intr-o societate democratica, libera si toleranta nu se pot interzice prin lege opinii care ofenseaza indivizi ori comunitati.

De altfel, jurisprudenta constanta a Curtii Europene a Drepturilor Omului arata ca libertatea de exprimare include si opiniile care „ofenseaza, socheaza ori nelinistesc”, nu doar pe acelea considerate inofensive ori primite favorabil de societate sau de diferite comunitati.

In Romania, exista instrumente prin care cei care se simt lezati in demnitatea lor se pot apara, fara sa fie nevoie de noi legi si institutii. Codurile civil si penal au suficiente prevederi menite sa apere demnitatea umana.

Pe de alta parte, in loc sa inventam noi institutii, este cazul sa le facem pe cele actuale sa functioneze intr-adevar. Consiliul National al Audiovizualului, cu atributii importante in protejarea demnitatii umane, este o institutie aflata in deriva de ani de zile, desi se afla sub controlul acelorasi parlamentari care vor sa stabileasca noi reguli de exprimare sub pretextul „promovarii demnitatii umane”.

Consideram ca o asemenea lege, daca va fi adoptata, va inhiba gandirea critica si va fi folosita ca instrument de intimidare a vocilor incomode din presa si societate.”

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi                                                                                                                          Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică