Secţiuni » Arii de practică
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialCyberlawEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Procedură civilă
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti
 
PLATINUM+ PLATINUM Signature     

PLATINUM ACADEMIC
GOLD                       

VIDEO STANDARD
BASIC

Consiliul de Mediere. Scrisoare deschisă transmisă premierului Dacian Cioloș
17.02.2016 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust

Marți, 16 februarie 2016, Consiliul de Mediere a dat publicității următoarea scrisoare deschisă privind Regulamentul UE nr. 524/2013 de soluționare online a litigiilor:

”În atenția domnului prim-ministru Dacian Cioloș
Consiliul de Mediere, organism autonom de interes public, înființat în baza Legii nr. 192/2006, modificată și completată, singura autoritate competentă din România care asigură organizarea și desfășurarea activității de mediere în virtutea prerogativelor legale, recunoscute și conferite instituției noastre, adresează prezenta, cabinetului primului ministrului Dacian Cioloș, factor de decizie în domeniul transpunerii, adoptării și implementării legislației europene cu impact major asupra societății civile românești în ceea ce privește soluționarea alternativă a litigiilor prin metode ADR.

Potrivit Regulamentului UE nr. 524/2013 privind soluționarea online a litigiilor, precum si a Directivei 2013/11/UE privind soluționarea alternativă a litigiilor în materie de consum, din data 15 februarie 2016 a devenit funcțională Platforma SOL – care facilitează soluționarea independentă, imparțială, transparentă, eficace, rapidă și echitabilă, pe cale extrajudiciară, a litigiilor dintre consumatori și comercianții din Uniunea Europeană. Sistemul însă nu conține, în prezent, entități de soluționare a litigiilor și pentru România și, prin urmare, nu se poate utiliza acest site pentru a rezolva un conflict cu un comerciant care are sediul în România.

Până la data de 9 ianuarie 2016, România trebuia să comunice Comisiei lista cu entitățile de soluționare alternativă a litigiilor care îndeplinesc condițiile prevăzute de Directiva 2013/11/UE, bazându-se pe entitățile de soluționare alternativă a litigiilor existente cu o funcționare corespunzătoare și adaptând domeniul lor de aplicare, medierea fiind principala modalitate de soluționare alternativă a litigiilor, dar din cauza mecanismului greoi și politicilor total neadaptate nevoilor societății actuale în care trăim, s-au creat blocaje care contravin intereselor cetățenilor și practicilor europene dezvoltate.

În prezent, pe platformă sunt înregistrate entități de soluționare a litigiilor din 17 state membre, având propriile norme și proceduri, iar majoritatea aplicând principala metodă alternativă la instanța de judecată, MEDIEREA. State precum: Austria, Belgia, Bulgaria, Franța, Grecia, Italia, Portugalia, Regatul Unit și Ungaria au notificat, ca entități de soluționare a litigiilor, instituțiile de mediere, organizate pe criteriu teritorial, pe sectoare sau tipuri de activitate.

În România, formele de exercitare a profesiei de mediator sunt singurele entități de soluționare alternativă a litigiilor existente, care se califică la nivel calitativ, de expertiză și cantitativ, iar Consiliul de Mediere, cu statut de „autoritate națională” în domeniul soluționării alternative a litigiilor, are o structură specializată în acest domeniu – Departamentul SAL – SOL.   

În scopul realizării obiectivelor de reformă la nivel instituțional, a dezvoltării pieței digitale unice în Europa, a creșterii încrederii consumatorilor de a cumpăra de pe internet, precum și a încurajării comercianților de a vinde peste hotare, este imperativă necesitatea considerării drept entitate SAL a Consiliului de Mediere și înregistrarea acesteia în lista entităților de soluționare pe platforma europeană, întrucât, în prezent, consumatorii și comercianții din România sunt lipsiți de beneficiile unei soluții simple, eficiente, rapide și necostisitoare în cazul litigiilor care decurg din tranzacțiile online.

Mugur Bogdan Mitroi
Președintele Consiliului de Mediere”


Aflaţi mai mult despre , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill JURIDICE gratuit pentru studenţi

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi [Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET]
Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.