« Secţiuni « Arii de practică « BusinessProtectiveLitigation
Drept civil
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti
STOICA & Asociatii
 

CJUE. C-49/14. Competența instanței naționale de executare de a invoca din oficiu nulitatea clauzei abuzive
24.02.2016 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust ZRVP

C-49/14, Finanmadrid EFC SA: Trimitere preliminară – Clauze abuzive –Procedura somației de plată – Competența instanței naționale de executare de a invoca din oficiu nulitatea clauzei abuzive 

Cauza C-49/14, Finanmadrid EFC SA se înscrie în linia jurisprudențială a CJUE în materie de protecția consumatorului, relativ la posibilitatea consumatorului de a beneficia de dispozițiile Directivei 93/13/CEE a Consiliului din 5 aprilie 1993 privind clauzele abuzive în contractele încheiate cu consumatorii, în cadrul procedurii de executare silită.

Această cerere a fost formulată de o instanță de prim grad de jurisdicție din Cartagena, Spania, în cadrul unui litigiu între Finanmadrid EFC SA, pe de o parte, și domnii J. V. Albán Zambrano și J. L. Albán Zambrano, precum și doamnele García Zapata și Caicedo Merino, pe de altă parte, în legătură cu plata unor sume datorate în cadrul executării unui contract de credit de consum.

Potrivit legislației spaniole, creditorul poate face uz de procedura somației de plată în cazul în care deține o creanță pecuniară certă, lichidă, exigibilă. Această procedură presupune transmiterea somației de plată de către «Secretario judicial» debitorului, prin care i se pune în vedere să plătească suma datorată reclamantului în termen de 20 de zile și să prezinte instanței dovada plății sau să se înfățișeze în fața acesteia și să indice în mod succint, în cadrul opoziției, motivele pentru care consideră că nu datorează, în tot sau în parte, suma solicitată. În situația în care debitorul nu se conformează somației de plată sau nu se înfățișează în fața instanței, «Secretario judicial» emite o decizie motivată de închidere a procedurii somației și o comunică creditorului pentru ca acesta să inițieze executarea. În cadrul executării silite, debitorul poate face opoziție.

Dreptul procesual spaniol nu prevede însă intervenția judecătorului în cadrul procedurii somației de plată decât atunci când din înscrisurile anexate cererii reiese că suma solicitată nu este exactă sau atunci când debitorul formulează opoziție.

În acest context, s-a ridicat problema compatibilității unei astfel de legislații cu Directiva 93/13/CEE.

Constatând că desfășurarea și particularitățile procedurii somației de plată spaniole sunt astfel reglementate încât, în afara împrejurărilor care atrag intervenția judecătorului, această procedură este închisă fără a se putea exercita un control al existenței unor clauze abuzive într‑un contract încheiat între un profesionist și un consumator, Curtea a decis că directiva 93/13/CEE trebuie interpretată în sensul că se opune unei astfel de reglementări naționale care nu permite instanței sesizate cu executarea unei somații de plată să aprecieze din oficiu caracterul abuziv al unei clauze cuprinse într‑un contract încheiat între un profesionist și un consumator, în cazul în care autoritatea sesizată cu cererea de somație de plată nu este competentă să procedeze la o astfel de apreciere.

 
Secţiuni: CJUE, Drept civil, Dreptul Uniunii Europene, Procedură civilă, Protecția consumatorilor | Toate secţiunile
Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus
Gratuit pentru studenţi
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill
Concurs eseuri ZRVP

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD