Secţiuni » Arii de practică » Protective » Dreptul Uniunii Europene
Dreptul Uniunii Europene
DezbateriCărţiProfesionişti
 1 comentariu

CJUE. C-176/13. Anularea măsurii de înghețare a fondurilor Bank Mellat


22 februarie 2016 | Robert BĂLAȘA

UNBR Caut avocat
JURIDICE gratuit pentru studenti

Secţiuni: Afaceri transfrontaliere, CJUE, Dreptul Uniunii Europene

Curtea de Justiție a Uniunii Europene a dat publicității joi, 18 februarie 2016, un comunicat cu privire la hotărârea pronunțată în cauza C-176/13, Consiliul vs. Bank Mellat.

Astfel, pentru a întări eforturile de combatere a proliferării programului nuclear de proliferare al Republicii Islamice Iran, Consiliul a înghețat fondurile unor entități financiare Iraniene, printre care și Bank Mellat, începând cu anul 2010. Argumentul pentru decizia de înghețare a fondurilor a fost că Bank Mellat a avut o conduită care a sprijinit și facilitat programele nucleare și de rachete balistice. Aceasta a furnizat servicii bancare entităților incluse în listele ONU și ale UE sau entităților care acționează în numele sau la comanda acestora sau entităților aflate în proprietatea sau sub controlul acestora.

Bank Mellat a formulat o acțiune în anulare în 2010 împotriva Deciziei 2010/413 și a Regulamentului de punere în aplicare nr. 668/2010, prin care s-au adoptat sancțiunile de înghețare a fondurilor și resurselor sale economice.

Tribunalul a admis anularea actelor în litigiu și a dat câștig de cauză băncii Iraniene, însă Consiliul a făcut recurs cerând (i) anularea hotărârii atacate, (ii) soluționarea definitivă a litigiului, (iii) respingerea acțiunii formulate de Bank Mellat împotriva actelor în litigiu și (iv) obligarea Bank Mellat la plata cheltuielilor de judecată.

În decizia de astăzi, Curtea de Justiție a apreciat că Bank Mellat a invocat motive întemeiate pe încălcarea dreptului său la apărare și a dreptului său la protecție jurisdicțională efectivă, drepturi care pot fi invocate de orice persoană fizică sau de orice entitate care formulează o acțiune în fața instanțelor Uniunii.

De asemenea, Curtea a apreciat că justificarea înghețării fondurilor Bank Mellat prin înghețarea fondurilor FEE, deși aceasta din urmă a fost desemnată în Rezoluția Organizației Națiunilor Unite ca urmare a activității Bank Mellat, constituie un raționament circular, astfel încât înghețarea fondurilor reclamantei nu poate fi justificată prin desemnarea FEE în această rezoluție.

În concluzie, Curtea a respins recursul formulat de Consiliu cu menținerea anulării măsurilor de înghețare a fondurilor împotriva Bank Mellat, măsuri care se consideră a nu fi produs efecte în perioada 2010-2016.

Robert Bălașa

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi                                                                                                                          Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică
 

© 2003-2023  J  JURIDICE.ro
Despre noi  Secţiuni  Servicii  Contact
Privacy  Politica  Utilizare  Publicare  Parteneri