« Secţiuni « Arii de practică « BusinessProtectiveLitigation
Dreptul muncii
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti
SAVESCU & ASOCIATII
 

Norme metodologice privind acordarea pensiilor parlamentarilor
22.02.2016 | Corina CIOROABĂ

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice

În Monitorul Oficial al României, partea I, nr. 125 din data de 17 februarie 2016 a fost publicată Hotărârea Birourilor permanente ale Camerei Deputaţilor şi Senatului nr. 1/2016 pentru aprobarea Normelor metodologice privind acordarea indemnizaţiei pentru limită de vârstă prevăzute de Legea nr. 96/2006 privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor, republicată.

Actul normativ detaliază modul de punere în aplicare a prevederilor referitoare la indemnizația pentru limită de vârstă cuprinse în Legea nr. 96/2006 privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor, astfel cum a fost modificată prin Legea nr. 357/2015.

Indemnizaţia pentru limită de vârstă se acordă, la cerere, deputaţilor şi senatorilor care, începând cu anul 1990, au exercitat mandate de deputat şi/sau de senator.

Indemnizaţia pentru limită de vârstă se cuvine deputatului/senatorului care îndeplineşte cumulativ următoarele condiţii:
– a împlinit vârsta standard de pensionare, prevăzută de Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice sau vârsta standard redusă în conformitate cu prevederile aceleaşi legi sau ale altor legi speciale;
– este beneficiar al pensiei pentru limită de vârstă;
– a exercitat cel puţin un mandat parlamentar complet ca deputat/senator;
– a încetat mandatul de deputat/senator;
– nu a fost reales pentru un nou mandat;
– nu a fost condamnat definitiv pentru comiterea, în calitate de deputat sau de senator, a unei infracţiuni de corupţie;
– nu beneficiază de pensie de serviciu în temeiul unei hotărâri judecătoreşti definitive.

Cuantumul indemnizaţiei pentru limită de vârstă se calculează ca produs al numărului lunilor de mandat cu 0,55% din indemnizaţia brută lunară a unui deputat sau senator în activitate. Calculul numărului lunilor de mandat se face prin însumarea numărului de luni aferente a maximum 3 mandate de parlamentar.

Corina Cioroabă

 
Secţiuni: Dreptul muncii, Lege 9 | Toate secţiunile
Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD