Secţiuni » Articole
Articole autoriRNSJESSENTIALSStudiiOpiniiInterviuriPovestim cărţi
Opinii
PLATINUM+ PLATINUM Signature     

PLATINUM ACADEMIC
GOLD                       

VIDEO STANDARD
BASIC

Nu ne ascundem după cuvinte
19.02.2016 | Viorica COSTINIU

JURIDICE - In Law We Trust

Consiliul Superior al Magistraturii – Secţia de judecători a comunicat prompt opiniei publice că a constatat încălcarea dispoziţiilor art. 18 alin. 2 din Codul deontologic de către doamna judecător Baltag Gabriela.

În comunicatul de presă, pentru edificarea opiniei publice, se aduce la cunoştinţă procedura ce urmează hotărârii date, inclusiv contestarea acesteia la Plenul C.S.M., unde Secţia de judecători este majoritară ca număr (?!) şi căreia i se alătură reprezentanţii Înaltei Curţi, a Ministerului Public şi a Ministerului Justiţiei.

Nu ştim care sunt argumentele care au avut prioritate şi au condus la acest verdict ce unora dă satisfacţie, dar pe cei mai mulţi îi nedumereşte.

Două aspecte şi o întrebare sunt însă necesare a mai fi aduse la cunoştinţa opiniei publice:

1. Textul art. 18 alin. 2 din Codul deontologic consacră interdicţia judecătorilor şi procurorilor de a-şi exprima părerea cu privire la probitatea profesională şi morală a colegilor.

Interpretarea firească, logică a acestui text de lege vizează situaţia colegului a cărui probitate profesională şi/ori morală sunt neîntinate.

Or, în situaţia în care nu numai în mentalul magistraturii dar chiar şi la nivel general, al opiniei publice probitatea profesională ori morală a unui coleg de breaslă este discutabilă, prezintă aspecte contradictorii, nefaste ce aduc grave atingeri imaginii justiţiei, – a te ascunde sub umbrela obligaţiei de rezervă şi a nu-ţi exprima nicio opinie, este ca şi cum, ai împărtăşi conduita morală îndoielnică a colegului, a accepta tacit consecinţele vătămătoare pentru însuşi statutul de judecător, cu vizibile prejudicii pentru justiţie.

De aceea, nu numai noi judecătorii şi procurorii dar şi întreaga suflare românească trebuie să fim lămuriţi în ce măsură aspectele la care a reacţionat doamna judecător Baltag pot fi ele însele încadrate în limitele conduitei deontologice fără să rişte, cel puţin, o reacţie din şi în sistem.

2. Nu credem că la nivelul magistraturii, al opiniei publice există vreo îndoială cu privire la probitatea profesională şi morală a doamnei judecător Gabriela Baltag.

Fără a fi un „laudatio” (cum ar cârcoti poate unii), afirmăm punctual şi de necontestat că:
– în orice activitate s-a manifestat colega noastră ca judecător ori ca preşedinte al A.M.R. nu a acţionat decât cu bună-credinţă, responsabilitate şi curaj;
– doamna judecător Baltag şi-a construit cariera prin munca de zi cu zi în instanţă, a dat dovadă de profesionalism, devotament, onestitate, preocupată pentru desăvârşirea identităţii sale ca magistrat;
– doamna judecător Gabriela Baltag este dintre judecătorii care pot privi în ochi pe oricine şi de a cărei verticalitate şi ţinută demnă nu se îndoieşte nimeni.

În calitate de preşedinte al A.M.R., doamna judecător Baltag şi-a câştigat respectul nu numai al colegilor de la judecătorie la Înalta Curte şi al colegilor procurori dar şi din partea exponenţilor puterilor legislative şi executive a societăţii civile, al mass-mediei.

Cunoscător al problemelor cu care se confruntă justiţia, doamna judecător Baltag ca preşedinte al A.M.R. s-a comportat ca un reprezentant valid, puternic, determinat, corect şi obiectiv al magistraţilor, preocupată de soluţii viabile şi oportune pentru sistemul judiciar.

Judecători şi procurori ai României membri sau nu ai A.M.R. nu au de ce să se dezică de Baltag Gabriela pentru că ţinuta doamnei judecător este ireproşabilă şi onorează funcţia de preşedinte a unei organizaţii profesionale care în cei 23 de ani de activitate şi-a câştigat la rândul ei, în timp respectul societăţii româneşti şi al justiţiei europene.

3. În Noul Testament (Evanghelia după Ioan), Iisus spune:

„Cine este fără de păcat să arunce primul piatra”!

Vom primi oare şi acest răspuns de la colegii noştri, vremelnic, membrii ai Secţiei de judecători?!

Judecător Viorica Costiniu
Preşedinte de Onoare A.M.R.

Aflaţi mai mult despre , , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

JURIDICE gratuit pentru studenţi

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi [Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET]

JURIDICE recomandă e-Consultanta, consultantul tău personal în finanţare


Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.