DNA-Timișoara. Constituire a unui grup infracţional organizat, evaziune fiscală. Reținere, propunere de arestare preventivă
22 februarie 2016 | Georgiana-Camelia LUCIU, Cornelia DĂROI

DNA-Timișoara. Constituire a unui grup infracţional organizat, evaziune fiscală. Reținere, propunere de arestare preventivă.
Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Timişoara au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore, începând cu data de 18 februarie 2016, a inculpaților:
P. D. C., administrator al mai multor societăți comerciale, cu privire la săvârșirea infracţiunilor de:
– constituirea unui grup infracţional organizat,
– evaziune fiscală în formă continuată;
N. D. C., I. I. S., C. I. și C. V. T., administratori ai unor societăți comerciale, la data faptelor, cu privire la săvârșirea infracţiunilor de:
– constituirea unui grup infracţional organizat,
– complicitate la evaziune fiscală în formă continuată.
Din ordonanțele întocmite de procurori a rezultat că există date și probe potrivit cărora:
Începând cu anul 2007, inculpatul P. D. C., administratorul de fapt și de drept al mai multor societăți comerciale, a constituit un grup infracțional organizat având drept scop comiterea unor infracțiuni de evaziune fiscală, urmărind în principal eludarea plății, către bugetul de stat, a TVA aferentă operațiunilor comerciale de cumpărare-vânzare de cereale și plante tehnice.
În concret, s-a reținut că societățile comerciale controlate de inculpatul P. D. C. au achiziționat cereale și plante tehnice de la persoane fizice și juridice, fără documente legale de proveniență (cu consecința directă a eludării TVA aferente), această marfă fiind vândută mai departe către beneficiarii finali (de regulă, societăți cunoscute, mari comercianţi de cereale), cu consecința directă a colectării TVA aferente.
Urmărind anularea TVA de plată datorată bugetului de stat (TVA colectată minus TVA dedusă), inculpatul P. D. C. a introdus pe circuitul mărfurilor (între vânzătorul real al mărfurilor și beneficiarul final) mai multe societăți comerciale de tip fantomă.
Singurul rol al acestora a fost de a furniza documente fiscale fictive, cu consecința colectării TVA de către aceste societăți de tip fantomă și, ulterior, a deducerii acestei taxe de către firmele controlate de inculpatul P. D. C. (inclusiv de către beneficiarii finali ai mărfurilor), care nu a mai fost virată bugetului de stat.
Ulterior, aceste societăți comerciale de tip fantomă, controlate și coordonate de ceilalți inculpați care au aderat, respectiv au sprijinit grupul infracțional inițial constituit de inculpatul P. D. C. au fost radiate sau înstrăinate unor cetățeni străini.
Prin această conduită infracțională, inculpații au cauzat bugetului de stat un prejudiciu în cuantum de 11.148.220,84 lei (respectiv echivalentul sumei de aproximativ 2.500.000 euro.
În cauză se desfășoară acte de urmărire penală și față de alte persoane.
În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații, Agenției Naționale de Administrare Fiscală – Antifraudă și din partea Grupării Mobilă de Jandarmi Timișoara.
Inculpaților li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală, urmând ca la data de 19 februarie 2016, să fie prezentaţi Tribunalului Timiş cu propunere de luare a măsurii arestului preventiv pentru 30 de zile.
Punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
:: sursa: www.pna.ro
Georgiana-Camelia Luciu
Cornelia Dăroi